[]

Capex > depreciation ne anlama gelir?

Var mi bilen :/




 
capital expenditure (anapara harcaması) - fabrikaya yeni bi' motor alıyorsun. 800 dolar diyelim.

depreciation (yıpranma [payı]) - fabrikaya yeni aldığın motor iki sene sonra ömründen kaybediyor. motorun yıllık sabit yıpranma payı; alındığı günden itibaren her sene 10% desek, motorun 10 yıllık ömrü var demektir. ilk yıl motorun değeri değeri yıpranma payı dolayısıyla 640 dolara düşüyor, sonraki yıl 560 etc etc.

yalın hali ile pek bi' manaya gelmiyor, lakin bi' muhasebe kitabında falan gördüysen sermayeye yaptığın harcamanın, halihazırdaki dep. rate'ten yüksek olduğu anlamına gelebilir. bunun ne anlam ifade ettiğini anlamak için de problemi görmek gerekir cidden, çok da bi' anlam bulamadım.
  • bilinmez bir yazar  (21.09.17 06:59:41 ~ 07:01:19) 
amortisman


  • balik kraker  (21.09.17 08:33:38) 
Firma yatirim yapiyor mu ? Sorusuna cevaben inceliyorlar.. pek anlamadim :) tesekkurler..


  • chezsoi  (22.09.17 00:16:56) 
Yani capex dep ten araligi fazlaysa cok yatirim yapiyor demek sanirim... :/


  • chezsoi  (22.09.17 00:18:02) 
yup.

"kapitalist" sistem denilen zımbırtı zaten karın sermaye (kapital) olarak kullanılması üzerine gelişir; yani bi' şirketin capex'i dep'inden yüksek ise şirket büyüyor demektir bi' bağlamda. mikroiktisadi olarak incelenirse daha farklı sonuçlar çıkabilir lakin sağladığın bilgilerle "capex>dep=groth" gibi bi' denklem doğrulanır.
  • bilinmez bir yazar  (22.09.17 01:29:51) 
Tesekkürler @bilinmez bir yazar :) bir de su net isletme sermayesi olayini aydinlatabilir miyiz ? :) biz donen varlik- kvyk diyoruz ama onlarda bambaska bir formul var. Net working capital icin... :/


  • chezsoi  (22.09.17 04:21:39) 
rica ettim. aslında tam olarak farklı değil:

net working capital = current assets - current liablities
(net işletme sermayesi) = (dönen varlık) - (kvyk)

tam olarak ecnebice karşılığı olan terimler sadece.
  • bilinmez bir yazar  (22.09.17 10:59:22) 
Bendeki formul su trading assets(accounts receivable +inventory) - trading lia. ( acc. Payable + accrued expenses =net working capital


  • chezsoi  (22.09.17 13:13:17) 
accounts receivable dediğin olay "gelecek alacaklar" - "inventory" zaten sahip olduğun envanter üzerine, gayrimenkül vs. de sayılıyor. account payable dediğin "gelecek ödemeler" - acc. exp dediği ise henüz ödenmemiş ama sürekli olarak biriken ödemeler; yevmiye, haftalık, maaş etc. ödenmemiş borçlara binen faiz de bu kategoriye geliyor yamulmuyorsam.

edit: özetle current assets ve current lia. nedir onu anlatmış.

yani bunun türkçesi de zaten şöyle oluyor:

anapara harcamasının, amortisman bedelinden fazla olması şirketin büyüdüğünü gösterir. (capex>dep)

net işletme sermayesini bulmak için, dönen varlıklardan (ticari alacaklar+ [halihazırda bulunan] envanter) kısa vadeli yabancı kaynaklar (ticari borçlar+ gider tahakkukları) çıkarılır.

ben türkçe görmedim bunları, o yüzden tam terim olarak karşılıklarından emin değilim, turenge falan gidiyorum, tahakkuk falan diyor. velhasıl, bildiğin şeylerin ingilizcesi, kafa karışıklığına yol açan taraf denklemi açıklamaya girmesi. "dönen varlık" nelerden oluşur, "kvyk" nelerden oluşur onu anlatmış.

edit 2: bu net işletme sermayesini, "net döner sermaye" olarak da alabilirsin daha mantıklı gelecekse.
  • bilinmez bir yazar  (22.09.17 13:29:30 ~ 15:59:12) 
Current assets in icinde cash +cash equ. falan da olmali ya da kvyk short term kredileri de kapsar... sanirim ingilizcesi ve Türkcesi iki farkli orana isaret ediyor bunlarin :/


  • chezsoi  (22.09.17 16:03:40) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.