[]

Bir Gencin Kaderini Değiştirmek...

Merhaba duyuru ahalisi.

Biliyorum başlık çok kışkırtıcı oldu. Bu yüzden özür diliyorum.

Genç bir kızımız var. daha 17 yaşında, lise son sınıf öğrencisi. bu kızımızın ailesinin durumu kötü, babası bir kaç iş birden yapıp iki çocuğunu okutmaya çalışıyor. Yaşadığı muhit de uyuşturucunun, itin kopuğun yuvası olmuş bir mahalle.

Ben bu kızı geçen sene tanıdım. O günden beri de elimden geldiğince yardım etmeye çalışıyorum.

Tanıdığımda sanatla iç içe bir hayat kurmak gibi bir dert edinmişti kendisine. Şimdi de Boğaziçi Sosyoloji'yi hedefliyor.

Açıkçası tek başına çırpınması üzüyor beni. Sanki yardım edemiyormuşum gibi hissediyorum.

Çevresinde öneri alabileceği kimsesi de yok.

İlber Ortaylı'yı, Celal Şengör'ü falan dinliyor sürekli.

Onların söylediği gibi, klasik müzik, dünya edebiyatı, felsefe ve sanata eğilmek istiyor ama ne okumalı, nereden başlamalı bunu ben de o da bilmiyoruz.

Bu konuda önerileriniz var mı? Neler tavsiye edebiliriz bu kızımıza?

 
Sevmekten başlamalı. Sevmeli bu dalları. Sevebilmek içinse tanımalı, her biri birer evren olan bu dallara küçük adımlar atmalı, tümdengelim yordamıyla derinleşmeli. Hemen olmaz tabii ama önce sevmeli, sevmek için merak edip tanımaya çalışmalı...


  • yaren  (19.09.17 01:11:59) 
İngilizce bilmiyorsa onu öğrensin, İngilizcesiz hepsi boş.


  • i was made for you  (19.09.17 01:24:48) 
herşeyden önce dil öğrenmesi gerekiyor ama bunu üniversiteye de bırakabilir, özellikle boğaziçi olursa orada daha fazla imkanla dili öğrenebilir. şu anda sadece üniversite sınavına hazırlanması gerekiyor, başarabilirse meslek edinebileceği bir alanda eğitimini alsın bu hem ilerisi için iyi olacak hem de okurken burs bulmasını kolaylaştıracak. Ve malesef hayat şartları acımasız olduğundan ileride annesine babasına kardeşine yardım etmesi de gerekecek.

bunun yanında üniversite sınavını atlattıktan sonra da sistemli okumalı, esasında bi' mentör şart. bunu okulda bulabilir diye tahmin ediyorum. Şimdi öncelikle ve sadece üniversite sınavına hazırlansın onun dışında hiçbirşey yapmasın. üniversite yeni ve bambaşka bir dünya olabilir onun için. Oraya bir girsin, planlamayı oradan sonra yaparsınız.

Sanat felsefe ve müzik konusunda entelektüel çalışma yapmak çok daha kolaylaşacak o zaman.
  • mete kudur  (19.09.17 02:43:10) 
kitap okumak her zaman çok eğlenceli bir olay olmayabilir, beyin buna kendini alıştırmalı.

vasconselos'un efsane üçlüsü var: şeker portakalı - (devamı) güneşi uyandıralım - (devamı) delifişek - bu kitaplar duygusal olarak bi' bağ kurmaya başlar ve kitap okumayı daha çekici hale getirir.

kürk mantolu madonna - sabahattin ali: üsttekinin yerli ve romantik versiyonu olarak düşün. yalnız bu kitaptan sonra dikkat et lütfen; ayşe kulin fangirl olmasın.

yaban/ankara - yakup kadri karaosmanoğlu: yalın dil, yerli hikaye. giriş seviyesinin bi' üstü.

ha diyorsan ki kız zaten aktif olarak okuyor, direkt latin amerika yazarlarına eğilebilir. borges, coelho; daha komplike bi' şeyler istiyorsa marquez. biraz daha spesifik olursan ufaktan bi' program hazırlamış olayım. rus edebiyatından uzak durun ama, iyi olabilir ama ağdalı ve eski.

klasik müzik de rus edebiyatı gibi. müzikal dehaya saygı var tamam da, bazen o kadar da kafa kaldırmıyor (klasik rock olsa anlaşırız da) ya da benim hala kendimi geliştirmem gereken alanlar var. yine de klasik müzik olacaksa, gustavo dudamel ile bu aralar iyice revaçta olan arvo part olabilebilir.

felsefe bi' usta-çırak ilişkisi sonucunda gelişebilir açıkçası - bi' de eminim duyuruda felsefeci ya da felsefe meraklısı vardır; pas geçiyorum.

sanat olarak resim, heykel, festival filmleri etc. gibi şeylerden bahsediyorsun sanırım. o alışkanlığı edinmek çok zor; anca yirmili yaşlarında bi' şeyler yapmaya başlayabilir açıkçası. ama izlerim diyorsa "lullaby for pi" ısınma turu için başarılı olabilir - gerisini ustaları şaapsın.
  • bilinmez bir yazar  (19.09.17 02:52:37 ~ 02:57:17) 
boğaziçi istediği her şeyi verir. şimdi sınav dışında bir şeye çalışmasın.


  • güneyli çocuk  (19.09.17 05:49:51) 
Bence de naapın edin sınava çalışmasına yardımcı olun. İstanbuldaysa arada bogazicine falan götürün motivasyon babında. Ya da götürün celal şengörle tanışsın falan ne biliyim. Ama sınav tek yol ve sınavla ilgili eksik ya da sizin çözemediğiniz biseyler varsa onları da burada paylaşabilirsiniz. Belki elimizden birşey gelir


  • klar  (19.09.17 06:48:49) 
evet günde 18 saat ders çalışsın; geri kalan vaktinde uyusun, arkadaşlara katılıyorum. böylece psikolojisini de bozar iyice, boğaziçi'ni kazanamazsa kendini tamamen başarısız olarak tanımlar - mis.

sosyoloji hakkında ne biliyor? bence bilmiyor pek bi' şey. hedef güzeldir ama kızın kendini geliştirmek istediğinden bahsetmişsin, bir takım güç merkezleri sadece kendilerinden olanlar ile dolduruyor ülkenin en yüksek puanlı bölümlerini. boğaziçi sosyoloji diyorsun, 11 yaşından beri özel dersle büyüyen binlerce çocuk var. senin kız sözelden ilk 100'e girebilecekse tamam, üstte denilen her şeyi yapsın. lakin yirmi birinci yüzyılda çok çalışan değil, doğru zamanda doğru yerde olan kazanır - yani hangi üniversitenin hangi bölümü olduğu çok da mühim değil.
  • bilinmez bir yazar  (19.09.17 16:34:05) 
@bilinmez bir yazar ne ilk yüzü allasen?


  • klar  (19.09.17 16:39:10) 
çok çok haklısın; benim hatam, ilk 2460'a girmeli. ilk 100'e girmek ile ilk 2460'a girmek arasında koskoca iki-üç net fark var yanılmıyorsam.

ana fikri çok fena kaçırıyorsun, farkında mısın?
  • bilinmez bir yazar  (19.09.17 16:51:30 ~ 23:09:53) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.