[]

devlet twitter'dan nasıl ne şekilde bilgi alıyor?

selamlar,
bir arkadaşımın bazı twitleri emniyet hesabına reis-i bıtbıta hakaret denilerek şikayet edildi ve ak klavyeliler tarafından bolcana rtlendi.
arkadaş premium bir hesaptan çoğunluka vpn üzerinden attı tweetlerini ama sarhoşken bi kere unutup vpn kapalıyken de yardırmış. ama bolcana rtlenen ve emniyet gm'ye ihbar edilen tweet vpn kullanılarak atılmış.

şimdi soru şu;
savcılar twitter şirketinden bu adamın bilgilerini istediğinde twitter nasıl paylaşıyor bu bilgiyi? mesela sıklıkla hangi ip'den bağlandığını mı veriyor yoksa bu hesabın girdiği bütün ip adreslerini mi veriyor? (hem vpn den hem vpnsiz şekilde girildiği için bu ayrımı merak ediyoruz.) veya bilmediğimiz başka bir şekilde mi? konuyu bilen biri var mıdır?

ekşi duyurunun hiç böyle bir olayı olmadı ama compumaster eğer okuyorsan, senden istense ne şekilde verirdin bilgiyi?

ek soru: arkadaşın anarşi çağrısı yapan tweetleri de var. yani tc devleti ile başının belada olması tabi bir gurur kaynağı ama devrimcilikten değil de bıtbıta hakaret sebebiyle ceza alması biraz koyuyor ahahhasdas.
öbür twetlerine bakarlar mı mesela? bu da merak ettiğimiz bir diğer soru.

çok teşekkürler şimdiden.

niye öyle anlaşıldı bilmiyorum editi: "bir arkadaşım" dediğim ben değilim. benim anarşi çağrısı yapacak ve imam hatip mezunu, yabancı dili bile olmayan, lise mezunu, eski otobüs şöförü olan bir adama hakaret edecek vaktim yok.

 
@2, hayır. ara ara bazı barlardan falan check in yapmıştı veya bazı mekanlardan foto atmıştı. şehir ve/veya hangi okulda okuduğunu belirtiği twetleri var.

edit: bir duyurucu isim soyisim paylaşmış mıydı diye sormuştu.
  • lucky strike  (17.09.17 23:28:30 ~ 23:29:33) 
Yurtdisinda yasiyorum. Bankama erişim kısıtlı olduğu için türkiyeden vpn aldım fakat bankaya giremedim. Vpnin hiçbir işe yaradığını sanmıyorum


  • run a ris  (17.09.17 23:33:30) 
@duyulmasi gerektigi kadar, anonim hesaptan yazıp ceza alanlar nasıl bulundu o halde? twitter bi iki naz yaptı ama veriyor devlete bilgileri.

@run a ris, tek seferlik bir durum olabilir mi hocam? vpn'i premium kullanınca istediğin ülkede gösterebiliyorun kendini. ben de test ettim bunu. belki vpn servisinden vpn servisine değişiyordur?
  • lucky strike  (17.09.17 23:39:29) 
Twitter pedofili ya da cinayet gibi durumlar dışında bilgi vermiyor, ABD'de de bile vermiyor Türkiye'de neden versin. Anonim olmayan hesapları zaten kolaylıkla buluyorlar da anonimleri de hesaptan paylaşılan kişisel bilgiler takip edilerek bulunuyor. Yani adam 10000 tweet atıyor, o esnada illa ki bi paylaşım yapıyor kendisiyle ilgili unutuyor sonra, adamlar hepsine tek tek bakıyor, işleri bu. Öyle öyle buluyorlar işte bulabildiklerini. Bulamadıkları da tonlarca hesap var.


  • angelus  (17.09.17 23:50:10) 
@angelus, o zaman farkettiği gibi hesabını kilitlemesi iyi oldu diyebilir miyiz? içimiz rahat olsun mu? hesap kilitlenirse hemen başka yapabilecekleri neler var?


  • lucky strike  (17.09.17 23:51:44) 
Twitter bilgi vermiyor diye biliyorum. Bilgi verse fuatavni o kadar yazabilir miydi?


  • dostoyevskinin tostu  (17.09.17 23:56:00) 
Hesabı kilitli ve anonimse bir şey çıkmaz.


  • angelus  (17.09.17 23:57:10) 
Ben şu şekilde biliyorum; bilgiler savcılık kanalıyla edinildiği için compumasterdan da(dahi anlamındaki de) istendiğinde o da bu bilgileri şöyle; kullanıcı adı ve bağandığı ip adresleri(belirli bir süresi var bunun kanunen zaten) şeklinde savcılıkla paylaşıyor. sonra savcılık bu bilgilerle de internet sağlayıcıları sayesinde adresi öğreniyor. Zaten öğrenebildiği tek şey bu, internet erişiminin sağlandığı adres. VPN ile girildiğinde de o VPN şirketi hangi vpn'yi kim kullanmış loglamış(kaydemiş) olduğu için de onun üzerinden firma bilgilendirirse yine bulurlar diye düşünüyorum(ssg'nin bu konuda kütük gibi bir yazısı vardı ekşi sözlükte; malum bi' ara kullanıcıları devlete kendi elleriyle hibe etmişlerdi sonra da çıkıp şöyle şöyle kanunun şu maddesi, şunu kullanırsanız şu olur gibi upupuzun yazmıştı da okumadan yarısında çıkmıştı insanlar he sedat he he diyerek)

Yani devlet oturduğu yeri buluyor sadece; internet hesabından adı paylaşılmış okuduğu yer paylaşılmış filan bunlar önemli değil, çünkü doğru olmayabilir. Misalen sen o hesabından ismini mete kudur diye paylaşabilirsin, ve benim okuduğum okulu da yazabilirsin. Ama bu o hesabın bana ait olduğu anlamına gelmez. Çünkü paylaştığın bilgilerin doğruluk ihtimali tamamen senin elinde olduğu için devlet bunun üzerinden bir soruşturma gerçekleştirmiyordur. Şöyle gerçekleştiriyordur;

Yerini buldu, internet sağlayıcısından da internetin sahibinin bilgilerini buluyor. Sonra polis kanadıyla ona ''birader sen bi' bakcan mı ?'' diyor. Adamı soruşturmaya dahil ediyordur, birazı psikolojik baskı birazı da gerçekle ondan da bu suç unsuru barındıran olaylarda interneti kime kullandırdığını paylaşmasını istiyorlar yoksa o kişinin kendisi olmadığını ispat etmesi gerektiğinden bahsediyorlardır. Keza şöyle de bir aksiyon var, mesela atıyorum sen ekşiduyuru üzerinden suç işledin. sana ulaştılar, öncelikle senin lucky strike olup olmamandan emin olmaları gerekiyor, bunda ilk aşama sana soruyorlardır(ik süreci gibi :) lucky strike senmisin diyorlar mesela, sen inkar edersen eğer o zaman cebren süreç başlıyordur, kullandığını kabul ettiğin elektronik aletler işletim sistemleri ve ekşiduyuruya girdiğin sistem v.s karşılaştırılıyordur.

Ondan sonra olay ispatlı hale geliyor ve süreç suçun cezasının ne olacağı üzerine dönüyor.


2. sorunuzun halihazırda cevabı da şu; bi kere yakaladılar mı avukatlar kabulü halinde tüm tweetlerine bakarlar bence çünkü zaten amaçları caydırmak için yakalanan kişinin olabildiğince ceza almasını sağlamak. adamlar zaten bundan para kazanacaklar.


not: sorunun birisi gözümden kaçmış, bütün ip adresleriyle uğraşmıyorlardır çünkü öyle olsa evrak işlerinde boğulurlar. suç unsurunun paylaşım adresini alıyorlardır yekten.



Bunların tamamı fikir yürütme ile zırvaladıklarım, konuyla alakalı teknik bir bilgim yok ama hukuk algoritmik zeka ile işlediği(gerektiği) için bence süreç bu şekildedir.

edit: tüm bunların dışında twitter bilgi vermiyor diye çok geziyordu ortalarda adamların türkiyede bir vergi yükümlülüğü ve resmi bir kurumları olmadığından da hükümet ona dokunamıyordu ama sonra ne oldu bilmiyoruz, bir ara malum kapatıldı twitter, twitterdan büyük abiler türkiyeye gelip hükümetle özel görüşmeler yaptılar filan. İnternette vardır twitter hangi ülkelerle paylaşıyor hangi ülkelerle paylaşmıyor diye. Fakat olay türkiyedeki bir şirket için olduğunda bilgi vermesi yasal zorunluluk diyordu kanzuk.
  • mete kudur  (17.09.17 23:57:17 ~ 23:59:52) 
twitter'dan ip bilgilerini alamayacaklari icin olay iptal. Yanlis hatirlamiyorsam mevzu twitter olunca eger kimlik de anonimse twittera ip icin yazismada dahi bulunulmuyor.


  • goodman  (18.09.17 00:32:08) 
Ayrica hesabı kilitlemis olması onemli degil. Twitter'da ki butun yazilar duzenli olarak arsivleniyor.


  • goodman  (18.09.17 00:34:25) 
twitter'da yazdığınız her şey devlet tarafından incelenen havuzun içinde. sokakta tek tek sormak yerine twitter'dan istatistik çıkarmak daha kolay. twitter hesabı sahibi olmak ile anonimlik arasında zıtlık var. malum kişilere saydırmadan önce düşünün yani.


  • sporty  (18.09.17 00:59:30 ~ 01:01:45) 
@sporty,hiçbir şey anlaşılmıyor yazdığınız şeyden.
devletin twitleri tuttuğu havuz mu var? teknik olarak mümkün mü böyle bir şey?

  • lucky strike  (18.09.17 01:07:35) 
evet. havuzdan kastım twitter, facebook gibi sosyal medya hesaplarından toplanan bilgiler. içinde şüpheli hesapların attıkları twitlerin depolanması da mümkün. örneğin devlet, fetö'ye ait 10 bin hesabı tek tek bulmak yerine tüm sosyal medya trafiğini kendisi takip edip filtreleyip yüksek başarı oranı ile hesapları fişleyebilir. daha sonra hesap anonim değilse isim soyisimden adres tespiti yapar. servis sağlayıcısından bağlantı zamanını ister. durum Ankara miting saldırısı gibi daha ciddi ise twitter'dan direkt ip ister.


  • sporty  (18.09.17 02:17:13) 
@sporty, saçmalıyorsun ve boş konuşuyorsun. ciddiye almıyorum seni.


  • lucky strike  (18.09.17 02:39:52) 
www.forbes.com

ben zevkime aklımdan geleni sallıyorum. mass surveillance? edward snowden? nsa? devlet kullanıcıların e-postalarına göz dikmiş, siz twitimi nasıl gördü diye ağlayın o halde. hadi sosyal medya hesabı açarken özel şirketin gizlilik koşullarını kabul ediyorsun, devletle ne zaman öyle bir anlaşma yaptın? erdoğan'a bizzat mı dedin benim sosyal medya hesapları mı takip etmeyin diye? terör saldırılarına karşı önlem için aldım ama şahsıma ve partime karşı sözde tehdit içeren kullanıcı hareketinden haberdar olmak istiyorum diyor adam. devlet başkanı olunca erdoğan'ın böyle "küçük" kanunsuzluklara karşı hesap vermesini mi bekliyorsunuz yani? daha ohal kapsamında tib'i btk'ya devrettiler. btk sadece kota miktarını belirleyip, kullanıcıyı koruyan kamu kuruluşu mu? tüm ülkenin internet altyapısını türk telekom sağlıyor. tüm internet trafiğini süzgeçten geçiriyor btk. abd'de deki teknolojiyi görüp sanki boş duracaktı türkiye ve suudi arabistan gibi ülkeler. zamanla yavaş yavaş öğrenirsiniz.
  • sporty  (18.09.17 10:31:01 ~ 10:44:20) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.