[]

parasını alamayan çalışan hesapları alıp çıksa?

imdi bu çalışan, sözde sosyalist ve bir kısmısı da ateist ve dahi emek partili de olan ortakların işlettiği bir türkü bara düşmüş, garson olarak.

15. gününü doldurmuş iş yerinde, günlük 50 tl alması gerekirken (50 tl'ye garson mu var!) bugün iş yok vs vs deyip, an itibariyle 310 tl'si içeride.

kasadan ve tipten çalan, kendisinden daha kıdemli garsonun foyasını meydana çıkartmış, o da bugün işe gelmemiş. adisyonlar ve hesaplar, iş sonunda patronlar kuruluna devredilene kadar bu arkadaşta.

aldığı hesaplardan, alacağı olan miktarı alıp, kalan parayı adisyonlarla beraber müsait bir yere bıraksa ve çıkıp gitse...

suç mudur?

ayıp mıdır, günah mıdır, yanlış mıdır? nedir?

 
suç mudur?
-evet

ayıp mıdır, günah mıdır, yanlış mıdır?
-evet

nedir?
-tukkan sahiplerinin yaptigi da yanlis ancak yanlis yanlisla kapatilmaz.
  • fakyoras  (17.09.17 08:45:22) 
kamera falan yoksa al çık git


  • purple rain  (17.09.17 09:51:14) 
Hiç türkü bara gitmediğim halde kazıkçı olduklarını biliyorum. İçeriye kafanı uzatsan 30 tl çerez yazarlar. Dünyanın en terli ve samimiyetsiz ortamıdır. Etnik kökeninden dolayı sosyalist derler ama kafası aslında teröristtir. Çalıştığını belgele sigortan yatmadığını şikayet et. Sağlam ceza öder. Para alma suç


  • hasmetizm 2046  (17.09.17 10:06:10) 
para vermeye gelince dansöz gibi kıvırtan patronun dotune koy geç.


  • purple rain  (17.09.17 10:14:31) 
Evet suçtur.
İşveren ödemesi gerekmediği kadar miktarı zaten ödemiş, bu acele niye?

Ücret ödemesi günlük mü anlaşılmış? Sanmıyorum ama sorayım dedim. Kafe gibi işletmelerde genellikle ücret ödemeleri kanuna uygun olarak aylık yapılıyor, arada avans veriliyor.

İş kanununda ücret ödemeleri açık şekilde belirtilmiştir. Çalışılan ay biter diğer ayın ilk haftası gibi ödeme yapılır. Avans da kanunen 15 gün çalışma sonrası verilir ve verilen miktar 15 günlük ücret değildir.

(Ona bakarsan devlet emekli ödemelerini 20-28 gün sonra yapıyor, biz de hazineye gidip maaşımızı erken tahsil edelim o zaman!)

Çalışılan yerde kasadan işverenin haberi olmadan kendine vaya başkaına ödeme yapılmaz, o para işverene aittir, onun tasarrufundadır, yaparsan suç işlemiş olursun.
  • hayat aklini konusacak bir filozof uret  (17.09.17 10:14:42 ~ 11:20:21) 
benim anlamadığım ise şöyle adamın dini inancı veya siyasi ideolojisi seni ne ilgilendirir çok saçma, sen paranı anlaştığın tarihte alamadıysan kasadan çalman doğru değil ama ülkede adalet yok, o yüzden yapılabilir ama türkü bar işletiyorsa adamlar tekin değildir, gömmesinler sonra


  • purple rain  (17.09.17 10:28:04) 
Haklıyken haksız duruma düşer bunu yapan kişi.


  • clones  (17.09.17 14:20:29) 
@purple rain, kamera var kayıt yok.

@hasmetizm, kayıtsız bir yer zaten. ne ruhsat ne vergi levhası...

@hayat aklını... ödeme günlük ve 50 tl anlaşıldı. ödemesi gerekenden fazlasını ödemiş gibi bir şey söz konusu değil dolayısıyla.

@purple, ideoloji ya da inançsızlıklarına vurgu yapmamın sebebi, son yıllarda muslimlerin bu konuda şampiyon olmalarından mütevellit, diğer cenahtan da bir pencere açmak amaçlı.

sözlükte piraye kafe (nazım hikmet kültür merkezi) ile ilgili bir başlık da açılmıştı. hatırlarsınız belki. paranın dini imanı, ideolojisi, milliyeti yok evet.

emekten, isyandan, direnişten, devrimden bahseden tipler bunlar. bu sebeple yazdım detayı.

ateş olsa, cürümleri kadar yer yakarlar. bir şey yapma potansiyelleri yok.

@trollziya, parasını alsın da çıkıp gitsin mi bu arkadaş?
  • runagain  (17.09.17 15:21:47) 
o zaman, hesabı iş sonunda patrona devrederken içerdeki parasını emrivaki tarzda istesin.


  • hayat aklini konusacak bir filozof uret  (17.09.17 15:31:23) 
@hayat aklini... gecen hafta cumartesi, alacağım 195 tl idi. bu hafta cumartesi 310 tl kalan. geçen hafta da konuştum, dün de. adamların işine para yatırmış oluyorum, finanse ediyorum üç kuruşla. tekelci ürün vermiyor bunlara, onun parasını çıkarıyorlar öncelikle. ürünler günlük alınıyor zaten, gece yarısına kadar da parasını istiyor adam. onun parasını verince pek de bir şey kalmıyor ama her gece de bir 35'lik götürüyor arkadaşlar.


  • runagain  (17.09.17 15:44:56) 
mekanda hesapsız durumar ve çok fazla kaçak var demek ki.
her akşam tekelciye ödeme yapılıyorsa içki günlük tüketiliyor demektir.
1 şişe içki alsa akşama satılmış olsa daha fazla para kalması lazım. ya stok çoğaltıyor, ya kira ve diğer ödemeler çok fazla ya kasadan çalan garson birden fazla var, ya da senin foyasını çıkardığın garson iyi çalmış.
gerçi sezon da yeni geliyor, çoğu işletme birikimden yiyor ama anlattıklarından anladığım kadarıyla sizin işverenlerin işletmecilikten haberleri yok ya da artık bezmişler, zira sektör çalışanları ne yazık ki çok bilinçli olmayan, çalan eden insanların fazla olduğu bi sektör.
neyse ne. sen başka iş bakmaya başla şimdiden bence. paran kalmaz gibi görünüyor, geç de olsa alırsın. ödeme durumundan ya da başka durumlardan rahatsız olduğun yerde kalma, yanlışlar sana da yanlış şeyler düşündürmeye başlıyor bu sefer biz de onlara benzemeye başlıyoruz.

sen patronlara solcular ama hak hukuk bilmiyorlar diye kızıyorsun ama esas kızman gereken kasadan ve tipten çalan garson(lar) olmalı. işletme sana vereceği parayı kazanamadım diye veremiyor, kazanç garsonun cebine giriyor. kıdemli diyorsun epeyce götürmüş olmalı. tek de değildir o, başkaları da vardır muhtemelen.
her akşam 35 lik götürmekle dükkanın ödeme dengesi bozulmaz, cafe sahipleri çoğunlukla sattıklarını tüketirler. müşteri ilişkileri, çıkan ürünün kontrolü vs. birtakım nedenleri var.
  • hayat aklini konusacak bir filozof uret  (17.09.17 17:19:00 ~ 17:21:10) 
Gunluk, sayiyla ve gece 2'ye kadar odeme yapmak kosuluyla tekelden urun alınabiliyor.

Kirayi bilmiyorum ne kadar ama dukkan sahibine birkac aylik borclari oldugunu biliyorum.

3 gundur calisan kominin de dun isi birakmasiyla tek garson ben kaldim.

Is yok zaten. Ciroyu ben biliyorum ama bir 35lik de 43 tl. Her gun arti 43 ile alacagimi verebilirler.

Simdi ciksam, o parayi almam bir hafta on gun surer en az. Hic alamama ihtimalim de var. Ve ihtiyacim var o paraya. Birakip gitme luksum yok.

Kactir konusuyorum ama anlamiyorlar. Ne yapalim is yok sabret falan...

Alacagimi kendim alip cikmak da cok hosuma gitmiyor. Ama ne yapacagimi da bilmiyorum.
  • runagain  (17.09.17 17:41:00) 
dediğiniz şeyi yapan bir tanıdığımı mahkemeye verdiler, üç dört sene boyunca mahkeme sürdü. Ceza aldı, ama bir şey oldu detayı bilemiyorum, hapse girmedi de bir süre sicilinde kaldı o. Daha geçen sene silindi yanılmıyorsam. Kısaca, uğraştığınıza değmez bence.


  • sopiro  (17.09.17 18:15:40) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.