[]

Uydu olayına tamamen yabancı adama tarif

Yeni evimizde merkezi uydu varmış. Bizim samsung tv'de de dahili uydu alıcısı var.

Şimdi kabloyu taktım, tv'den uydu taraması nasıl yapılıyor onu da öğrendim.

Peki bütün bu kanalları izlemek için hangi uyduları seçip taratmalıyım? En azında Türkiye'de yayın yapan bütün kanalları, özellikle hd kanalları istiyorum. Türksat 42e seçtim hotbird seçtim, bi tek trt'ler ve şifreli kanallar geldi.

Hangi uyduları seçip taratayım?

Veya bunu liste halinde altarabileceğim bi dosya link vs. var mıdır?

 
kaç çanak var ki çatıda? turksattan başka bir de varsa hotbird vardır onun dışındaki uyduların olacağını sanmam.

www.turksat.com.tr adresinden tüm türksat frekanslarına ulaşabilirsiniz. orada da yazan 12380 V SR:27500 FEC:3/4 frekasında şebeke araması yapınca tüm türksat kanalları gelir.
  • nrmnm  (10.09.17 21:45:57) 
Valla kaç çanak var bilmiyorum da görevli 2000 3000 kanal çekiyor dedi. Bağla kabloyu izle dedi.

12380 V SR:27500 FEC:3/4 frekansı falan nedir hiç bilmiyorum. Bilal'e anlatır gibi anlatırsanız sevinirim.
  • kibritsuyu  (10.09.17 22:13:11) 
ben de birkaç ay önce aynı yollardan geçtim. Aslında basit bir olayı düzgün anlatamadıkları için zorlanıyormuşum.

12380 V SR:27500 FEC:3/4 frekansı dedikleri aslında uydunun üzerindeki bir transponder'ın özellikleri. Bu transponder bu frekans ayarlarında bir kaç kanal yayını yapıyor. Mesela bu frekansı, TV'deki uydu ayarlarında aranacak frekans listesine ekliyorsun. Bir dahaki sefere bu frekansı da arattığında bu frekans pakedindeki kanallar (birden çok TV ve radyo olabilir) kanal listenin en sonuna ekleniyor. Bunları sonra manuel olarak önceki kanal numaralarına çekebilirsin.
Yani özetle, 5. kanalı açayım, bu 5. kanala gelecek olan kanalın frekansını aratayım buraya gelsin gibi bir durum yok, bence en çok kafa karıştıran yeri bu.
İkincisi, hep "kanal frekansı" diye geçiyor ama kanal frekansı diye bir şey yok, o kanalın içinde bulunduğu pakedin frekansı var. Örn. tüm TRT kanalları tek bir frekans pakedinin içinde.

12380 V SR:27500 FEC:3/4 bilgilerine gelirsek, yeni bir frekansı (ya da Transponder ayarını, baze TP diye de geçiyor) ekleyebilmek için bu 4 ayarın tamamını da buradaki gibi girmen gerekiyor. Yeni bir tane eklemek istediğinde zaten bunların gireceğin yer çıkıyor.
12380 frekans
V veya H polarizasyon (Dikey - Vertical veya H - Horizontal)
SR veya Bitrate: 27500 dediği baya değişebiliyor. 500 de olur 30000 de, neyse o.
FEC: 1/2, 3/4, 5/8 filan oluyor bunu da doğru girmen gerekiyor.

Temel de uydu listesinde hangi uyduyu seçtiğinin teknik olarak bir önemi yok, zaten antenin o uyduya dönmüş olması gerekli, ancak seçtiğin uyduya göre, daha önceden hazır yüklenmiş TP - frekans listesi hazır çıkıyor (sık kullanılan kanalların 12380 V SR:27500 FEC:3/4 gibi bilgilerinin listesi). Bu liste de güncelse, yalnızca uyduyu seçip aramayı başlatabilirsin.

Tüm bu transponder listesi ile uğraşmamak için bir de Turksat'ın özel frekans kodları var, burasını ben de tam bilmiyorum ama sanırım bunu girince sık kullanılan diğer kanalların frekanslarını da seçmiş gibi oluyorsun, Türkiye-Ankara pakedi gibi bir şey adı. Tek frekans kodu üzerinden diğer kanalların frekansları da yükleniyor.
  • burfak  (15.03.24 17:11:39) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.