[]

harcama aliskanliklariniz?

bi turlu yenemedigim bir cimrilik problemim var. baskalarina degil kendime karsi. misal kahve icmektense gidiyo su aliyorum. ama 3000 lira isteyen bi yakinima cat diye veriyorum.

kendinize para harcarken pahali, ucuz, onemli, onemsiz vs.. gibi kriterleriniz neler? belki ilham verici biseyler yakalarim.


 
Aynı sorun bende de var. Kendime bir şey alacakken 50 sefer düşünüyorum arkadaşlarım borç istediklerinde direkt veriyorum. Bunun tek nedeni bence 'hayır' diyememek.


  • nodrama  (09.09.17 13:26:11) 
Bu fenaymış bende tam tersi.
Borç falan vermem kimseye.
Kendime alacağım hiçbir şeye acımam.
Yeri gelir gider çok iyi biri yerde yemek ısmarlarım yeri gelir pahalı bir hediye alırım.
Ama başka insanlara özellikle böyle pek hoşlanmadığım insanlara karşı çok pintiyimdir.
  • mutekebbir  (09.09.17 13:31:43) 
buradaki çekince mesela kahve alırken "acaba harcamam gerekenden fazlasını harcıyor olabilir miyim?" korkusundan kaynaklanıyor. bütçe yaparsanız içiniz rahat olur. aylık olarak, örneğin dışarıda yemek yemek x lira, kahve y lira, mutfak masrafları z lira diye gelirinizi bütçelendirirseniz ve her harcamınızı bütçelendirdiğinizden miktardan düşerseniz, hem harcamalarınızın takibini tutabilir, hem de bir şey için bütçelendirmeniz dahilinde para harcadığınızı bilerek suçluluk duygusu hissetmezsiniz.

tavsiyem, sizin için önemli olan şeyler için (mesela hobiniz, damak tadınız gibi) mümkün olduğunca yüksek bütçe ayırmaya çalışın; borcunuz harcınız olsa bile.
  • kurzon  (09.09.17 14:09:29) 
Ben de kendime kıyafet alışverişine çıktığımda 20-30 liradan fazla her şeyi pahalı bulup, anneme, babama ya da yeğenlerime yüzlerce liralık şeyler alıp dönüyorum genelde.

Seni anlıyorum, bence bu temelde yetişme çağında harcama alışkanlıklarımızın düzgün yerleşmemesinden kaynaklanıyor. Kendi paramı kazanmaya başlayana dek hiç bi zaman temel ihtiyaçlarım dışında cebimde ekstra harçlık olmamıştır. Bu nedenle bunu öğreneceğim dönemde para yönetme tecrübem olmadı ve halen de bu konuda beceriksizimdir. Bunu en iyi kardeşlerimle kendimi karşılaştırdığımda anlıyorum. Sende durum nedir bilmiyorum ama üstüne kafa yorarsan gelişebilir bence.
  • manuel mandalina  (09.09.17 14:37:38) 
merak ettim, sosyal hayatınızda aileniz ve yakın arkadaş çevrenize karşı "el" diye tabir ettiğimiz diğer kişilere karşı olandan daha mı kötüsünüz. Yani el iyisi misiniz? Kendini ve çevresini önemsemeyip dışarıdaki insanlara daha iyi ve yumuşak davranma var mı?

Soruya cevap olarak da kıyafete ve kozmetiğe verilen paraya üzülüyorum. Yemek ve sigaraya verdiğim paraya ise hiç acımıyorum. Son olarak da kendime değil de başkalarına harcamayı daha çok yapıyorum.
  • fallopian  (09.09.17 16:18:03) 
cebinde para varsa acima arkadas.


  • eksimeksi  (10.09.17 05:32:13) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.