[]

müslüman olmayanlar, oğlunuz olursa sünnet ettirecek misiniz?

?

"'müslüman olmayanlar, namaz kılıyor musunuz' demekle aynı şey yha .s" yazacak gencolarımızı dışarı alalım. sünnetin sosyal bir kavrama dönüşmesi gerçeği var türkiyede, sünnetsiz penis deyince insanlar bir korkuyor. ben de ateistim ama bu konu farklı.

not: sünnet olmamaktan kaynaklı enfeksiyon vb. sağlık sorunu yaşamadığını varsayalım çocuğunuzun.

 
müslüman değiliz, doğunca sünnet ettirdik.


  • sta  (08.09.17 22:32:04) 
Ettirmem.


  • doxanikee  (08.09.17 22:32:34) 
bu zor bi soru keke ya. gerçekten hiçbir fikrim yok. sağlam bi araştırma yapıp sünnet ne işe yarıyo şöyle esaslı bi öğrenmeye çalışırım ben. türkiye'de yaşayacaksak ve pipiye bi zararı yoksa kestir gitsin amk dışlanmasın çocuk. yok yurtdışında yaşayacaksak ve sünnetsiz olmakla ilgili bi sorun yoksa sünnet ettirmem herhalde. gerçi artık yurtdışında bile sünnet olunuyo galiba çeşitli sebeplerle, o taraflarda kimse sünnetliymiş değilmiş takmaz herhalde. çare çocuğu yurtdışında yapmak.


  • der meister  (08.09.17 22:33:54) 
sünnet olmakla ilgili bir ayet yoktur.
dolayısıyla müslümanlıkla alakası yoktur.
müslümanlarla alakası olabilir, gelenek halini almıştır.
müslüman veya değil, herkes sünnet olmakta kendi kararını uygulamakta serbesttir.

ben bir müslüman olarak, çocuğumu sünnet ettirmemeyi düşünüyorum, doktor tavsiyesi dışında.
  • attirmayin makedonun kafasini  (08.09.17 22:38:31) 
güzel bi soru. ettirmem.
isim bile koymayı düşünmüyorum, okula da göndermicem. tüm seçimlerini kendi yapacak.

  • nocturness  (08.09.17 22:39:27) 
dinden bağımsız olarak ettirmem çünkü çocuğumun kamaşullahını niye onun rızası olmadan keseyim?


  • proletarier aller lander vereinigt euch  (08.09.17 22:42:22) 
ettirmem.


  • nathanieltroy  (08.09.17 22:45:17) 
tüm seçimlerini kendi yapacak diyen arkadaşlar çocuk yapma kararını kendileri alıyorlar yanlız :( içinde bulunduğumuz yüzyılda bir çok insan "beni neden dünyaya getirdiniz" diyerek ebeveynlerine sitem ediyor. yani eğer seçimse evet bu da bir seçim olmalı. çocuğunuz 40 yaşına geldiğinde (bilemedin 50, hadi 60 olsun) siz ebeveyni olarak muhtemelen ölmüş olacaksınız, ve belki sizin kontrolünüz dışında çok büyük acılar çekecek, bunun tek sorumlusu siz olacaksınız. burada sünnet etme, nüfus kağıdında din hanesine müslüman/hristiyan/at/kelebek yazdırmak seçim gibi gelmiyor bana. yazdır gitsin abi, veya çükü kestir gitsin, bu konuyla alakalı zamanında birden fazla çalışma yapılmıştı, sünnet derisi diye tabir ettiğimiz o deri alınmazsa bakteri üretebiliyor vs vs... avrupada bile bir çok ebeveyn çocuğunu sünnet (onlara göre sünnet değil tabi, sünnet aslında dini bir ritüelin adı) ettiriyor. sebebi ise hijyen. ben de doğduğu gibi ettirmeyi düşünüyorum. hoş tam da yukarıda bahsettiğim sebepten ötürü çocuk yapmayı düşünmüyorum aslında, ola ki yanlışlıkla falan olursa diye idi bu cevabım. yoksa 30 yaşına geldiğinde "beni niye dünyaya getirdiniz amk" diyebilme potansiyeline sahip bir canlıyı dünyaya getirip getirmeme kararı benimle alakalı değil, bu sorumluluğu kaldırabileceğimi de düşünmüyorum. sen çocuğu belki zihnen istemeyeceği bir dünyaya onun isteği dışında getir sonra de ki "oğlum biz seni dünyaya getirirken sormadık ama çükünü keserken sana soruyoruz".. ben çocuk olsam küfür ederdim :) meramım tartışma yaratmak değil ama ben bu tip cevapları nedense komik buluyorum. ek olarak müslüman değilim.


  • Tears of Devil  (08.09.17 22:54:20) 
Shameless'ta konusu geçmişti frank dahil herkesin sünnetli olduğunu öğrenen carl çok şaşırmıştı. Müslan olmayanlarda yaptırıyor. Yaptırılır


  • intihar etsem de kendime gelsem  (08.09.17 23:12:34) 
Müslümanım ama yaptıracak olmamın tek sebebi dışlanmasın diye. Yoksa tıbbi bir yararı falan yok, hatta erken boşalmaya davet çıkarması durumu var.


  • apolitikherif  (08.09.17 23:29:26) 
Çocuk düşünmüyorum lakin oldu varsayalım;
Hayır ettirmem.
İleride isterse kendisi istediğini yapabilir.
  • mutekebbir  (08.09.17 23:32:38) 
Ya ne cahilsiniz! Iki Amerikan dizisi izleyip dunyaya genellediniz. Zaten dahi de'yi bile ayri yazamiyor ki. Amerikalilarin yaklasik yarisi sunnetsizdir. Muslumanlar ve Amerikalilarin yarisi disinda dunya sunnetsiz.

Edit:
en.m.0wikipedia.org

bmcinfectdis.biomedcentral.com

Akademik makale de yukarida.
  • Traveller  (08.09.17 23:35:48 ~ 23:48:15) 
islam: kelime anlamı olarak 'teslim olmak'la ilgilidir.

Hangi kitapta okuduğumu şimdi hatırlamıyorum ama bir şekilde ahlakın temelleri üzerineydi sanırım: "Sünnetin, dinin 'birey' üzerindeki bir kontrol aracı olması"ndan bahsediyordu. Dinin, kişinin bedenine müdahale ederek kişinin birey olma bilincine ket vurması anlatılıyordu.

Herhangi bir sağlık sorunu yoksa, toplum, din, çevre ya da süperego, adına ne derseniz deyin: Sünnet kısaca ona boyun eğmek demek oluyor. Oğlunuza boyun eğdirmiş oluyorsunuz. Oğlunuzun bilinç altında buna dair bir 'yara' açılmış oluyor. Herkesin böyle travmalara vereceği tepki birbirinden farklı olmakla birlikte, çoğumuz 'normal'i kabul ederiz. Bugün Türkiye'de norm, sünnet olmayı destekliyor.

Öte yandan kaç kişi sünnetini net hatırlar bilemiyorum, yalnız bilinçaltı unutmaz. Bundan dolayı bir rahatsızlık varsa bu çeşitli şekillerde ortaya çıkacaktır. Baskı arttıkça, rahatsızlık da artacaktır, derinleşecektir. Bütün bunları göz önünde bulundurmak gerek.

Din günden güne bilginin ve iletişimin yayılmasıyla birlikte çözülen bir olgu. İnsanlar mucizelere gün geçtikçe daha az inanıyorlar. Eminim bir gün sünnet de sadece tıbbi bir zorunluluğa dönüşecektir. Böyle şeylere kafayı çok takmayın, günü gelince düşünürsünüz.
  • idexo  (08.09.17 23:43:33 ~ 23:44:45) 
@traveller çok komiksin. Biliyoruz herhalde. Direk örnek veridk. Duyuruda cevaplar böyle. 10 yıl önce sözlükte uzun uzun amlatıyorduk gençliğe uyduk. Hala gülüyorum.


  • intihar etsem de kendime gelsem  (08.09.17 23:48:16) 
sünnet, pek çok şey gibi (bozulmuş!) yahudilikten kopyalanmış bir gelenektir. onların kitabına göre farzdır ve hepsi sünnetlidir. ayrıca sünnetli olmak daha sağlıklı, vücudun en çok terleyen bölgesi sonuçta.


  • birkac sorum var  (09.09.17 00:58:38) 
Ettirmek istemem, biz mağduruz, o olmasın


  • kleider  (09.09.17 01:16:43) 
sart olmadikca hayir.


  • e haliyle  (09.09.17 01:24:52) 
Yaptırmadık, düşünmüyoruz. Reşit olduktan sonra kendisi karar versin.


  • crescendo  (09.09.17 01:32:53) 
kesinlikle yaptırmam. ailem dinsiz/ateist. beni sünnet ettirmişler. bunun için hafif hafif kıl oluyorum.


  • ghilleinthemist  (09.09.17 01:36:25) 
hayır ama komple kestirip eline verelim nereye sokacağına ilerde kendi karar verir diyoruz ve belki çüksüz olmak ister. modern aile olmak bunu gerektirir.


  • secrexv2  (09.09.17 01:39:47) 
@apolitikherif + 1


  • runagain  (09.09.17 07:13:59) 
ettirmeyecegi


  • the beste  (11.09.17 19:27:23) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.