[]

Zarrab meselesi- hafıza tazelemece

Meseleyi çok ayrıntılı takip ettiğim söylenemez, para miktarların filan hakim değilim.
Şunu soracağım- madde madde yazıyorum ki hem sorular açık olsun hem maddelerden birinde yanlışım varsa bilen düzeltsin:
1- ABD iran'a amborgo uyguluyordu buna göre altın satmak yasaktı ama gıda filan satılabiliyordu sanırım (ben tıp ürünü satan bir firmada çalışıyodum o zamanlar bize bile ABDli üreticiler irana satmadığımıza dair belge imzalatıyordu ama satıyorduk :P böyle küçük kalemlerde bir yolu bulunuyordu, onu biliyorum. nasıl amborgo bu bilmiyorum)
2- biz doğalgazı iran'dan alıyoruz. senelerdir alıyoruz açık net bu alem biliyor. amborga dışı mıydı doğalgaz? olay neydi doğalgaz satabilir ama karşılığında ancak gıda alabilir gibi bir şart mı vardı? ayrıca iranda doğalgazı satan devlet değil mi yoksa bu aramco gazprom filan gibi şirket oluşumları mı var? doğalgaz parası nasıl olup da şahıs hesaplarına yatabiliyor? yatıyormuş -bugün okuduğuma göre.

3- yine bugün okuduğum kadarıyla doğalgaz parasıyla gıda alınmış gibi göstermişler bir kısım yolsuzluk böyle yapılmış mesela (altın olayı haricinde).şimdi: en büyük sorum şu: doğalgaz petrol vs. en büyük ithal/ihraç kalemleri arasında değil mi? bizim senelik kaç m3 aldığımız buna mukabil ne ödediğimiz devlet sırrı filan mı (bir ara çarşaf çarşaf haberleri oluyordu yok şu kadar fiyat da pahalı anlaşma yapıldı da filan gibi) ki bunu bir şekilde dolaylı dolambaçlı cebe atabileceklerini düşünmüşler. ben mi salağım? yani bir savcı sadece 1 tane soru soracak kaç m3 doğalgaz aldın karşılığında hangi hesaba ne ödedin? buradan bile her şey ortaya çıkmaz mı?

 
Bakanlığa bağlı şirketler var. Bakanlığın adı: Ministry of Petroleum (MoP)

National Iranian Gas Company (NIGC)

National Iranian Oil Company (NIOC)

Gazprom direkt devlete bağlı değil diye biliyorum.

Şirket varsa zaten tüzel kişilik ortaya çıkıyor. Para aktarma olayları iki kişi arasında olmuyor. Buradaki yolsuzluk dünya çapında. Bir haber sitesi tüm örgütün ilişkilerini bir görselle açıklamıştı. Zarrab bu planın sadece Türkiye ayağı.
  • dissendium  (08.09.17 02:00:58) 
Parisin metro ağı gibi bir görsel vardı, biliyorum da ondan bir şey anlamamıştım :)
çok ilkokul düzeyi bir soru aslında
İrandan doğalgaz alıyorsan parasını bu National Iranian Gas Company (NIGC)'ye vermen zorunlu değil mi?
yani 1000 m3 gaz aldın fiyatı da 3000 USD (atıyorum) trink diye o hesaba yatması gerek..amborgo varsa bu işlerin böyle olması gerekmiyor mu en azından? kaç m3 aldığın belli fiyatı belli -doğalgaz bu domates değil ki.
  • niye ama  (08.09.17 02:15:46) 
Teorik olarak öyle ama gerçekte öyle değil.

www.ntv.com.tr

Örneğin bu haberde Fransa, İran ile 4,8 milyar dolarlık anlaşma imzalamış. Yani, gazı göndermeden önce şirketler kendi aralarında ödeme planı yapıyorlar. Gazı alırken ya da gazı aldıktan sonra "Ne kadar tuttu?" gibi bir hesaplaşma yapılmıyor. Anlaşmalar üzerinden işler yürüyor çünkü muazzam boyutta bir tüketim var. Ambargo varsa da tamamen gaz almanı engelleyemezler. Sadece kısıtlama getirebilirler. Yoksa zaten coğrafi olarak Türkiye'nin İran ve Rusya haricinde doğalgaz alabileceği bir yer yok. Bu durumda bütün ülkede hayat duramayacağına göre ambargolar delinebiliyor.
  • dissendium  (08.09.17 02:22:45 ~ 02:55:24) 
e o zaman bu adama niye sövüyor millet? sırf akp ile yakın olduğu için mi? reza'dan bağımsız söylüyorum adam ambargoyu delerek iyi yapmış. iran mı abd mi derseniz ben iran derim.


  • black mamba  (08.09.17 02:33:33) 
çok ilgi alanım değil ama benim anladıklarım şunlar:
ambargo şöyle işliyordur: iran doğalgazı türkiyeye belli bir fiyattan ve miktarda satıyordur, bunun parası direkt irana gönderilmiyordur. belirli bir havuzda toplanıp, sadece gıda ve ilaç almak üzere (o da kotalı) bir şekilde kullanılabiliyordur.

bizimkiler irandan doğalgaz ve altın alıp parayı havuza aktarmak yerine direkt irana göndermişler. bunun için de devlet bankalarını kullanmışlar. tabi aradan komisyonlarını da almışlar.

peki bunun nesi kötü? birleşmiş milletler (abd :) ) ambargosunu gizli gizli delip, suçüstü yakalanan gayri ciddi ülke konumuna düşüyorsun. dünyanın en güçlü devletini de kandırmış oluyorsun.
  • herhaltibiliyoring  (08.09.17 03:47:15 ~ 03:58:32) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.