[]

Genellemek ve genellememek iste tüm mesele bu..

Merhaba,

Kendim konuşurken genelleme yaptığımı fark edince veya çok genelleme yaparak ifadeler sunan birini duyunca ben de isin ciddiyeti hafiften gidiyor.

Lakin, genelleme yapmadan da olmuyor. İster istemez oluyor bu durum..

Ne yapacağız, ne edeceğiz? Genellemeler konusunda ne düşünüyorsunuz?


not : merak etmeyin başka dertlerim de var..

 
Genelleme insan aklının bulduğu şahane yöntemlerden biridir. Bu yöntemin her durumda işe yaramayacağını bildikten sonra zararı yoktur. Genellemeyin diyen zırtlaklara inat, genelle kardeşim.


  • twelfth  (07.09.17 14:42:07) 
Ben de ayni seyi dusunuyorum, bir kisi genelleme yapinca rahatsiz oluyorum ve bilerek konusmasini kesip herkes o dedigin sekilde olmayabilir diye araya giriyorum. Bunlar icin yumusatici ifadeler var, bu kisiler zaman zaman boyle olmaya egilimli dersin.


  • Traveller  (07.09.17 16:46:11) 
Bir usturuplu genelleyenler var. Bir de ağzına geleni söyleyenler var. Onu duruma göre organik bir şekilde yargılamak gerekiyor. Bunun bir kuralı kaidesi yok. Duruma göre.

Sosyal hayat pozitif bilimler gibi değil. Bir kural koyup genellemek olmuyor. O yüzden sayısal bilimlere 'Hard Science' Sosyal bilimlere 'Soft Science' deniyor.

Çok şeyapmamak lazım
  • idexo  (07.09.17 17:42:12) 
Genellemeden o kadar da korkmaya gerek yok. Bazi genellemeler hakli genellemelerdir. Genellemenin tek sucu kulaga cok kotu gelmesi. Genellemesiz bir dunya olanaksiz. Beyinlerimiz genelleme yapacak sekilde programlandi ve bu sekilde hayatta kaliyoruz.
Sahsen biri genelleme yaptiginda cok da rahatsiz oldugumu soyleyemem.

Hayatimda duydugum en sacma iki cumle; "butun genellememler yanlistir", "denizden babam ciksa yerim"
Niye butun genellemeler yanlis olsun abv? Taze fasulye sevenlerin %90'i uzun boyluysa "taze fasulye sevenler uzun boylu" dersin ve haklisindir.
  • stavro  (07.09.17 18:29:11 ~ 18:30:43) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.