[]

Irkçılığın kapsamı

Geçenlerde Facebook'ta bir grupta biri diğerine "You Italian piece of shit" dedi diye bir ırkçılık tartışması doğdu. Bu ırkçılık sayılmaz diyenler çıktı. Benim bildiğim bu da ırkçılık sayılır.

Doğrusunu bilenler açıklarsa (özellikle düzgün kaynaklar vererek) öğrenmek iyi olur.


 
Anthony Giddens- Sosyoloji.


  • lafıolmaz  (07.09.17 13:37:04) 
italyanlar bir değil bir millet, türkler gibi. ırkcılık değil ama nefret söylemi. ikisi de aynı bok


  • eriksatie  (07.09.17 13:37:40) 
Herhangi bir ırktan olan kimseye karşı ön yargılı fikirlere sahip insanlara ırkçı derim. İtalyan ne dedi de tartışma bu noktaya geldi ve bu lafı eden kişinin ırkı ne bilsem daha kesin bir şey yazardım. Fakat bu haliyle bence de ucundan ırkçı, İtalyan milletinden (ve muhtemelen beyazlardan) haz etmeyen birinin söylediği bir laf.


  • jack of hearts  (07.09.17 13:43:05 ~ 13:46:05) 
biyolojik olarak irka yaklasirsak irkcilik denemez (tek bir insan irki var şu an) ancak irkcilik bundan daha genis olarak toplumsal bir durum dolayisiyla yaygin ve gunluk kullanimda bu tarz durumlara da irkcilik dendigi oluyor.

ayrica ucundan politik doğruculuk konusuna da giriyor gibi. bu da tartismali bir durum. Bu konuda da Zizek'in goruslerine bakabilirsin.

youtu.be (Zizek on racist jokes)
  • AlsterWasser  (07.09.17 13:43:35 ~ 08.09.17 01:58:28) 
Ulus kavrami genisledi. 50 yil once Afrika'dan Italya'ya gocenler de artik Italyan. Bu nedenle Italyalilar, Guney Avrupali bir halk diyemeyiz. Italyanlarin arasinda beyazlar da karisik olanlar da var. Bu nedenle Italyanlara ya da baska bir ulusa karsi bir soylem dogrudan irkciliktir.


  • Traveller  (07.09.17 13:56:11) 
ırkçılık değil faşizm. eğer siyahi italyan veya ingiliz vs. "you white piece of shit" deseydi ırkçılık olurdu. eğer ikisi de arkadaş ve geniş kişiliklere sahip olsalardı aynı anda bunu şaka niyetine söyleyip hem gülebilirler hem de politik doğruculukla çelişmeyebilirlerdi. kavramlar arasında ince çizgi var günümüzde. sokakta böyle şeyleri söylersen ilk olarak yine ırkçılık ile suçlanıp linç edilirsin elbette.


  • sporty  (07.09.17 14:02:05 ~ 14:13:53) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.