[]

İstifa ettiğim işten tazminat alabilir miyim?

Selamlar herkese. biraz karışık bir durum; lakin tecrübelerinizden yararlanmak adına öğrenmek isterim: geçen yıl haziran ayında başladığım işten 21 Eylül'de istifa ederek ayrılacağım. dilekçede de yoğun çalışma saatlerinden ötürü ayrılmak istediğimi belirttim ki, hafta içi akşam 22:00'a kadar çalışıyordum. bazı hafta sonları ise sabahlıyordum.

sorun şu ki, iş sözleşmesinin fesih nedenine yani uzun çalışma saatleri yüzünden ayrılmak istediğim işten tazminat alabilir miyim? en az bir yıldır çalıştığım yerden ayrılmamın nedeni yani yoğun çalışma saatleri kanunlarda belirtilen nedenlerden biri sanırım. yani mesai ücreti veriyorlardı ama sırf birlikte çalıştığım kişi tatile çıkacak diye bir hafta sonu ofiste sabahladım.

ayrılmak istediğimde muhasebe ile bir ön görüşme yaptık. tazminattan hiç bahsetmediler. sadece iznini kullan ondan sonra çıkışını verelim hem geçen aydan olan mesailerini de hesaplarız hem de bu sırada gerekli evrakları hazırlarız, dediler. hepsi bu.

sizce tazminatımı verirler mi? teşekkürler.

 
İstifa ediyorsan tazminatı çok istisnai durumlar dışında alamazsın.
Tazminat almak için gerekli şartları sağlayıp iş mahkemesine başvurman gerekir.

Yoğun çalışma saatlerinin tazminat sebebi olacağını sanmıyorum.
  • cakabo  (06.09.17 15:15:21) 
mesai ücreti veriliyorsa allahtan belanı mı istiyorsun daha derler adama. tazminat falan hikaye yani özetle. yapmasaydın mesai der işyeri, ki üstelik fazla mesai parası aldığın için itiraz hakkın kalmıyor.


  • hosein  (06.09.17 15:22:46) 
şimdi fazla mesai alacağım var alamıyorum, ya da iş yerinde kimse benim kadar çalışmıyor iş veren eşit davranmıyor gibi kanunda belirtilen haklı nedenle fesih sebeplerinden birine dayanarak feshetseydiniz olabilirdi. ancak şuan durum çok belirsiz. siz bu koşulları kabul ettiğiniz mi etmediniz mi iş sözleşmenizde ne diyor.

fazla mesai ücreti yatıyor ise pek tazminatlık durum yok gibi. hafta içi 23 lere kadar fazla mesaisiz çalıştığım dönemler vardı. bence sizin yine iyiymiş:)
  • fosforlu cevriye  (06.09.17 15:25:32) 
istifa ettiği halde tazminat almış bir eski çalışan varsa emsal gösterip alabilmen lazım; ayrılma sebebini anlatıp bir avukata danış, bu bahsettiğin çalışma koşullarını belgeleyebilirsen daha iyi olur, iki şahit falan isterler eski çalışan da olur ama her halükarda davayı kazanırsın gibime geliyor.
dava açıp alabileceğini ima et belki verirler.

  • tiny penny  (06.09.17 16:00:52) 
yalnız istifa edince işe iade davası açılamıyor galiba, mobbing gibi bir şey açman gerekir.


  • tiny penny  (06.09.17 16:02:18) 
istifa eden bir çalışan asla tazminat alamaz. istifa sonrası o şirkette yaşadığınız yasal olmayan herhangi bir durum yaşadıysanız bunun için dava açarsınız. ispatlamanız şartı ve min.2sene sürecek bir dava sonrası tazminat talep edebilirsıniz. mobbing varsa örneğin ispatlamak çok zor şu sistemde. birçok mobbing davasının düştüğünü gördüm. fazla mesai dvaası açamazsınız zaten veriyorlarmış. kadınsanız evlenin evlilik tazminatı alın(kıdem) bunun dışında tazminatı unutun derim. ha eğer anlaşabileceğiniz bri şirketse şöyle bir anlaşmaya gidebilirsiniz işsizlik maaşına ihtiyacınız olduğunu söyleyin. işten çıkarsınlar. kıdeminizi ödeyıp. sonra siz kıdemi onlara geri ödeyin. çalışma sürenize göre 6ay -8ay işsizlik maaşı alırsınız işkura başvurup. tek tavsiyem bu olabliri.


  • suspendline  (06.09.17 16:32:15) 
İstifa eden asla alamaz demisler ama alınabiliyor. Bizim şirkette istifa eden de çıkarılan da aynı tazminatı alıyor. İşe girişte imzaladığınız sözleşmede maddesi olması gerekiyor tabii.


  • goodz  (06.09.17 16:41:21 ~ 16:41:31) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.