[]

hukukçu arkadaşlara soru

arkadaşlar muhasebe forumunda ciddi bir tartışma dönüyor. hukukçu arkadaşların fikrini almak isterim. dikkat, uzundur. durumum yoktu panpa diyecek olanlar bulaşmasın, kanun yorumlamayı seven hukukçulara soruyorum.

---

2429 sayılı ulusal bayram ve genel tatiller hakkında kanun'un 2. maddesinde diyor ki "Kurban Bayramı; Arefe günü saat 13.00'ten itibaren 4,5 gündür.".

buradaki "arefe günü saat 13:00'ten itibaren" ifadesini bir kenara koyalım.

vergi usul kanunu ile birlikte birçok kanun, süreli yükümlülükler için "sürenin son günü resmi tatile denk geldiğinde, süre bir sonraki işgününe uzar" demektedir. bunu da cebe koyalım.

vergi usul kanunu 396 sayılı genel tebliği de der ki "Mükellefler söz konusu bildirim formlarını, aylık dönemler halinde düzenlemek ve takip eden ayın birinci gününden itibaren son günü akşamı saat 24:00'e kadar sistem üzerinden onaylamak suretiyle göndermekle yükümlüdürler."

şimdi soruya gelelim. verilmesi için son günü 31 ağustos olan bildirimler vardı. ilgili tebliğde, yukarıda yazdığım gibi "ayın son günü 24:00'e kadar verilmelidir" yazıyor. saat de yazıyor yani.

birçok meslektaşım tatil olduğunu düşünerek bu bildirimleri unutmuş.

şimdi bir kısım "31 ağustos resmi tatil değil, idari tatildi, iş günüydü ve o gün verilmeliydi" diyor.

ben erken verdiğim için sorun yaşamadım ama benim de içinde bulunduğum bir kısım ise "verilmesi ile ilgili tebliğde saat 24:00'e kadar" diye mühlet vermiş. ulusal tatiller kanununda da arefe günü için 13:00'ten itibaren tatildir" yazıyor. dolayısıyla bu bildirimlerin verilmesinin son günü resmi tatile (hükümetin ettiği tatile değil, zaten yarım gün kanunen tatil olan arefe gününün öğleden sonrasına) denk geldiği için bir sonraki iş günü olan 5 eylül salı gününe uzar" diyor.

siz söyleyin, uzar mı uzamaz mı?

 
bence de uzar. idari tatil olan zaten yarım gün. geriye kalan resmi tatil.


  • cabiday  (06.09.17 14:28:23) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.