[]

troller ile ilgili psikolojik bir soru

neden trollük yaptıklarıyla ilgili bir yazı gördüm de aklıma geldi. şimdi psikolojide saldırganlığı bir şekilde boşalttığınızda (mesela trollük yaparak) öfkenizin, düşmanlığınızın, saldırganlığınızın dinmesi gerekmiyor mu? evet. fakat trollerin bu davranışı daha da arttırdığı belirtiliyor. sizce bu nası açıklanır? psikogolar veya bilenler varsa açıklayabilir mi? hatta kaynak bile önerebilirsiniz.




 
Aslında bir çok araştırma öfkeli olduğumuz zamanlarda şiddetle bastırdığımızı sanmamızın yanlışlığından bahsediyor. Yani birine sinirlenip duvara yumruk atmanız aslında o duyguyu bastırmıyor, şeklini değiştiriyor sadece. Okuduğum farklı farklı bir çok kitapta bu durumdan bahsediyorlardı. Yani, dışarıdan gelen yorum ve tepkilerden bağımsız olarak kendi kendilerini besliyor olmaları da bir ihtimal.


  • sopiro  (04.09.17 13:24:42) 
şiddet sarmalina girdikten sonra cikis yok. fast food tüketmek gibi düşün, saldırganlik duygusunu o an için fiziksel, sözel, ya da sembolik bir sekilde gideriyor, ama hemen ardindan daha büyük bir boşluk duygusu oluşuyor. şiddet uygulayan kişi, şiddet sonrasi yaşadıgı pismanligi justify etmek icin bir neden bulmak zorunda, rasyonel ya da irrasyonel olarak, bir açıklama yaptiktan sonra o açıklamaya inaniyor ve her saldirganligi sonrasi bu inanç pekişiyor.

benim kaynaklar toplumsal cinsiyet ve saldırganlik/şiddet üzerine oldugu icin dogrudan trollük icin kaynak öneremeyecegim ama bence temelde aynı saikten ilerliyor.
  • eriksatie  (04.09.17 13:31:27) 
Bazı insanların troll olmak dışında seçeneği yoktur. Ciddi olmak isteseler kimse tarafından ciddiye alınmazlar. O öfke aslında onların bu hayata karşı isyanını ifade ediyor. İsyan bitmedikçe öfke de bitmez.


  • dissendium  (04.09.17 13:55:47) 
Der meister'la anlasamadigim 1000 tane konu olsa da troll oldugunu dusunmuyorum. Actigi konular genelde hayatina nasil vermesi gerektigi seklinde. 23 yasinda universiteye baslayacak, gidecegi ulkede ic savas cikti - yani onu anlayabiliyorum. Elbette "beni seviyor musunuz?" diye duyuru actigi da olmustu ama bir iki kereden bence sorun cikmaz. Ama son gunlerdeki troll'luk duyuruyu kullanilamaz hale getirdi. Islevsizlestik kisaca.

Aslinda vegas da tam troll degil gunde 2 tane konu aciyor ama cok sikinti yok. Arada gelip "muzumu kutuphaneye mi saklayayim?" diye soru acan kucuk troller oldugu gibi, ayda bir gelip sadece "su kadina 10 uzerinden kac verirsiniz" diye soranlar da var ve profiline baktigimda tek duyurusu bu olabiliyor. Bir de "sizce su nasil deyip?" kendi gibi dusunmeyenlere tik vermeyip eski duyuru masturbayonu yapanlar var. Onlar da kucuk troller.

Buraya siklikla troller gelir. S..z88, c...ist... gibi onlarcasi var ama bir sure sonra gidiyorlar, ancak bugunlerde olan biraz fazla oldu. 10 duyurunun 5'ini onlar kapladigi icin insanlar tepki gostermeye basladi.
  • Traveller  (04.09.17 13:56:38) 
sözlükte birisi var biliyorsundur belki, adam psikolog ama eskiden trollük yapıyordu. sonra ifşa oldu falan. ben asıl açıklamayı ondan bekledim ama bir şey yazmadı bunun hakkında.


  • uyusam iyi olur  (04.09.17 13:59:58) 
trollüğü direkt saldırganlık öfkeyle filan açıklayamayız bence, ancak alt kümeler olabilir. temelde ilgi çekmeyi amaçlayan bir durum olduğu için davranışın artmasını normal karşılıyorum. hiçbir bilimsel dayanağı yok, varsa da ben bilmiyorum. bu şekilde gözlemliyorum. don't feed the troll.


  • evde liyakat kalmamis  (04.09.17 14:05:25) 
Bu kadar basit değil bence.

Trol -> Anormal -> Demek ki sağlıksız bir psikolojik durumu var -> Demek ki bu sağlıksızlığa sebep olan bir duygu durumu var şeklinde fikir yürütmek büyük bir atlama değil mi?

Karakter olarak anormal gösterilenin hasta (yani sebebi, semptomu, tedavi edilebilirliği olan) olması bir gereklilik değil bence. Belki de farklı bir çeşit karakterdir sadece?
  • Adramelekhh  (04.09.17 14:19:53) 
bence tekrarların beslenmeyle alakası var. yani diyelim ilk eylem şiddet boşalımı ile başlasın, sonrakiler aldığı tepkilere bağlı olarak devam edebilir. zira o noktada trol olmaktan başka bir mekanizma bana göre devreye giriyor: önemsenmek. bu sefer övgü veya yergi olarak kendini tatmin etmeye dönüyor iş. her alınan karşılık da pekiştireç olarak trol davranışını besleyip geliştiriyor.


  • fempusay  (04.09.17 14:47:28) 
Boşalttığı/yaşadığı duygu durumunu tekrar yaşamak istiyor ve öncesinde tecrübe etttiği yoldan duyguyu tekrar ve tekrar edinmeye çalışıyor. tekrarın nedeni bu.

not:
psikoloji eğitimi almadım, konunun uzmanı gelir "yanlış biliyorsun" derse şapkamı çıkarıp dediklerini dinlemekten memnunluk duyarım :)
  • hayat aklini konusacak bir filozof uret  (04.09.17 14:58:50 ~ 17:48:34) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.