[]

zeki/yetenekli olmak çalışkan olmaya göre neden daha havalı?

Zeka neden çalışkanlığa göre daha değerli kabul edilir? Veya öyle midir? X kişisi saatlerce bir derse çalışıp başarı elde ediyorken, y kişisi hiçbir şey yapmadan doğuştan gelen zekası sayesinde aynı başarıya sahipse neden y kişisine hayranlık duyarız? Veya aynı şekilde müzik, spor gibi alanlarda da aynı soru düşünülebilir.

edit: soruyu azıcık düzelttim. Sorma amacım sosyal olarak böyle bir durum var mı yok mu merakımı gidermek.


 
öyle birşey yok. doğuştan gelen zeka derken örnek verirsen daha iyi anlaşılır.


  • dafuq  (02.09.17 14:51:42) 
Zekanin ne oldugunu tanimlaman gerekli. Bir de neye gore kime gore zeki?

Bir de ne kadar zeki olursan ol calismadan bir sey yapamazsin. Kimse pratik yapmadan basarili olamaz. Pratik yapmazsan zeka korelir.
  • Traveller  (02.09.17 14:52:47) 
daha havalı çünkü hepimiz evrimsel olarak en verimli olanı bulmaya programlanmışız. zeka-yetenek ise bir işi yapmanın en verimli yoluna giden anahtar.


  • orpheus  (02.09.17 15:08:28) 
ben de zeki/yetenekli olmanın, çalışkan olmaya göre daha değerli olduğunu düşünüyorum.
evet havalı da aynı zamanda.

iki gün önceden sınava çalışan birini, sınavdan 5 dk önce notları karıştırarak, aldığı notla geçer zeki kişisi. ama bilgi ve pratikle zenginleştirmeyen, çalışkanlıkla desteklemeyen hiçbir zeka/yetenek işe yaramaz.

ayrıca insanların odaklandığı tek şey başarıdır. zeka/yetenek bir yana, çalışkanlık da tek başına veya bu ikiliyle birlikte olsa dahi bir anlam ifade etmeyebilir bazen. çapsız, kafası basmayan bir sürü insanı her kurumda, hatta tepelerde görürsün.

nihayetinde "gemisini yürüten kaptandır" lafı her şeyi özetler. ve "kimse senin dalgalarla nasıl boğuştuğuna bakmaz. gemiyi limana getirip getirmediğine bakar."
  • runagain  (02.09.17 15:09:51) 
potansiyel olarak erişebilecekleri üst noktalar arasında farklılık olması muhtemel olduğundan dolayı yetenekli/zeki kişilere daha çok saygı duyulur, imrenilir.


  • i drive the hearse  (02.09.17 15:18:36) 
Sorunun cevabını hem X hem Y ile iletişime geçen 3. bir kişi olsan öğrenirsin. X'ler insanı yorar. Hızlı kavrayan, hızlı adapte olan insan iyidir. Kitabı satır satır ezberleyip prosedürü takip etmek marifet değil. Azmi için saygı duyarım, o kadar.


  • Lim5  (02.09.17 19:07:03) 
Calismadiktan sonra o zeka cop olur. Onemli olan zekayi iyi yonde kullanmak. Ortalikta bir suru zeki seri katil, tecavuzcu falna var. Cok mu havaliymis?


  • loveisallaround  (02.09.17 19:37:05) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.