[]

sahi tc de ensest oranı % 40 mı melis alphana göre öyleymiş

sahi tc de ensest oranı % 40 mı melis alphana göre öyleymiş

Murat Başoğlu’na niye şaşırıyoruz? Türkiye’de ensest oranı yüzde 40!

Melis Alphan'ın Hürriyet'te yayınlanan yazısı:

TÜRKİYE Kadın Dernekleri Federasyonu’nun (TKDF) 2014’te yayımladığı Türkiye Ensest Atlası Projesi’nin amacı, ülkemizde çok yaygın olmasına rağmen hemen hiç konuşulmayan ensest konusunu konuşulur kılmaktı.

Ne de olsa, ‘ülkemizde ensest, ‘kutsal aile’ mitini korumak için toplumsal bir konsensüs içinde çok sıklıkla görmezden geliniyor.’

Ensest mağduru çocukların hayatları boyunca bu istismarın etkisinden kurtulamadıklarını, bitmeyen bir travma yaşadıklarını herhalde söylemeye gerek yok.

2009’da yapılan ‘Türkiye’de Ensest Sorununu Anlamak’ araştırmasına göre de ensest vakalarında mağdurlar genellikle kız çocukları, saldırgan ise aile içinden bir erkek. Aynı evde birden fazla çocuk istismar edilebiliyor ve mağdur çocuklar büyüdükçe saldırıyı küçük çocuğa yöneltiyor.

Türkiye Ensest Atlası, bir yanılgıyı da düzeltmişti. Uzunca bir zaman ensest, yoksul ailelere ilişkin bir sorun olarak görülmüş ve bu tip olaylara ekonomik durumu iyi ailelerde pek rastlanmadığı vurgulanmıştı. Ancak artık biliniyor ki, ensest her tür sosyoekonomik ve kültürel çevrede yaşanıyor. Yani, ‘gündelik hayatlarına devam etmelerini engelleyen psikolojik sorunları olmayan, doğru ile yanlışı ayırt edebilen, alkolik ya da devamlı işsiz olmayan, eğitim seviyesi yüksek kişiler de ensest faili olabiliyor.’ Üst sosyokültürel çevrede ensest yokmuş gibi görünmesinin sebebi ise bu çevrede ensestin daha iyi saklanması.

TOPLUMUN CİDDİ BİR KISMI ENSESTİ CİNSELLİK OLARAK GÖRÜYOR

Haftalardır kendimi hangi ilde, hangi ortamda, kimlerle bulursam bulayım, Murat Başoğlu’nun yeğeniyle ilişkisi konuşuluyor.

İlginçtir, ensesti konuşmaya asla yanaşmayan biz, mesele magazinsel bir boyut alınca, ensesti ağzımızdan düşüremedik. Bu konuda ikiyüzlüyüz, kabul edelim.

Düşünün, TKDF Türkiye Ensest Atlası’nı hazırlarken sitesi hack’lendi, tehditler aldı, dönemin Diyanet İşleri Başkanı bile TKDF Başkanı Canan Güllü’ye “Çok alenen konuşuyorsunuz Sayın Başkan, biraz halının altına süpürün” dedi.

Öyle ki, TKDF 56 ilde yaptığı araştırmanın sonuçlarını, rakamları açıklayamadı bile. Ama tek bir rakam verdi ve tabloyu görmemiz açısından yeterliydi aslında: Türkiye’de ensest oranı yüzde 40. Yani her 10 kişiden 4’ünde ensest var!

Bu oran ne anlama geliyor biliyor musunuz?

Bu toplumun ciddi bir kısmının ensesti cinsellik olarak gördüğü anlamına geliyor!

Ensest Atlası yayımlandığında Güllü, son yıllarda ensest ilişki oranlarında artış olduğunu söyleyerek bunu sosyal çevreden uzaklaşıp içe kapanan toplumdaki muhafazakârlığa bağlamıştı.

Güllü, kimi yerlerde yargıya yansımış ensest olaylarında, avukatlar mağdurların yaşını büyüttüğü için dosyaların kapatıldığını tespit ettiklerinden söz ediyor.

“Öyle bir il geldi ki karşımıza, ensest ilde gelenek, hatta geçmişten beri gelenek. Şimdi hangi il olduğunu söylesek kıyamet kopar” diyen Güllü tüm ısrarlarıma rağmen ilin adını vermiyor, “Bunu sadece 3 kişi biliyor; ben, danışmanım ve araştırmacı” diyor.

TELEVİZYONLARDAKİ TARTIŞMA PROGRAMLARINDA NEDEN ENSEST KONUŞULMUYOR?

Murat Başoğlu ile yeğeninin ilişkisini konuşmayı bitirdiysek eğer, ülkemizdeki ensest gerçeğini etraflıca konuşmaya başlasak mı artık?

18 yaşını bitirmesine rağmen başka şehirde kazandığı üniversiteye kızını göndermeyen babanın devam eden cinsel istismarını konuşalım mı? Evde silah bulunduran, emekli başçavuş adamın 18 yaşını doldurmuş, beyni ve ruhu güya özgür ama korku içindeki kızını konuşalım mı? Kendini kurtaramayan, korkudan ödü patlayan bu kız ve onun gibilerini konuşalım mı?

Televizyonlardaki tartışma programlarında bir kez olsun memleketteki ensest sorununu konuşalım mı?

Gazetelerde Murat Başoğlu haberleri kadar bile yer bulamayan ensest vakalarını konuşalım mı?

Hazır mısın Türkiye? Kendinle yüzleşmeye hazır mısın?

www.msn.com

 
Manyaga bak ensest olayina kimse karismamali diyo. Game of thrones mu lan bu?


  • baldur2  (02.09.17 14:10:13) 
Ensest dedigin buyuk ihtimalle cocuk istismarindan olusuyo cunku.


  • baldur2  (02.09.17 14:28:02) 
O adam bence sadece unlu diye ceza aldi, Turkiye'de cahil kesimin seks icin tek kaynagi kendi ailesi (hepsi o.cocugu diyecem de orospularin ne gunahi var).

Bu arada neden sasirdiniz? Hic haber okumuyor musunuz? Biz bos yere kadin haklari, cocuk haklari diye yirtinirken bize "duyar kasmayin" diyorsunuz ya. Iste basiniza bu gelir sonra.
  • Traveller  (02.09.17 14:33:22) 
Ensest konusunda aklımda sadece sorular var. Herhangi bir cevabım yok. Mesela ensest türün devamı gibi mitik-biyolojik bir kavrama dayanıyorsa, nasıl oluyor da hayvanlar aleminde oldukça yaygın oluyor (yukarıda da insanoğlundan iğreniyorum ensest yüzünden denmiş. Ensest yasağı insana özgü, tam tersi değil)?

İkinci olarak, eğer 20-30'larını geçmiş bir ikilinin ensest ilişkisinde geçmişten gelen bir çocuk istismarı olduğunu iddia edeceksek, aşırı radikal bazı feministlerin (bu kişilerin sayıları gerçekten çok az gerçi) dediği gibi her cinsel ilişki bir tecavüz olmuyor mu (çünkü çoktan yetişkin olmuş kişilerin ilişkisinde, herhangi bir taraf şikayetçi olmadan çocuk istismarı aramak, mağdurun alışkanlığından ötürü bu istismarın farkında olmadığını iddia etmektir. Bu nedenle mağdurun rızasının, kendisi farkında olmasa da, olmadığı söylenir. Keza bahsedilen radikal feministler de, her cinsel ilişkide bir nevi Stockholm Sendromu olduğunu, kadının rızasının tam olarak ölçülemeyeceği, üstelik üreme sonucunda kadının hamilelik ile sakatlanacağını ileri sürerek her cinsel ilişkinin bir tecavüz olduğunu söylerler)?

Dediğim gibi, ensestin yaptırımı ne olmalı, ensest özgürlük mü, doğal olan insana da özgü olmalı mıdır vb. konusunda hiçbir fikrim yok. Sadece yukarıdaki sorular kafamı kurcalıyor.

Ama senin soruna dönersek, ahlak orta sınıf icadıdır. Ahlaki kodlarını alt ve üst sınıflarda bulamazsın. Bu sebeple ensest oranının, sadece Türkiye'de değil, dünyada oldukça yüksek olması beklenir.
  • protector  (02.09.17 14:50:00 ~ 14:53:27) 
kim taşlayarak öldürmekten bahsetti? okuduğunu anlamakta mı bir problem var yoksa provokatif olmak adına söylenmeyen şeyi mi yansıtmaya çalışıyorsun? eğer, türün sağlıklı devamlılığını tehdit eden bir eylem içinde olursan eleştirilirsin, cezalandırılırsın. ayrıca, sen halanın oğluna atlayacaksın diye bir bireyin tüm hayatını zorluklarla yaşamasına sebep olamazsın. malum hani, ensest ilişkilerde eğer doğum olursa çeşitli engellerle doğuyor bebekler. doğum kontrol yöntemi kullanıldığı sürece BENCE isteyen, istediğini yapsın.

ensest ilişkilerin eğer doğum olursa etkileyeceği kişiler öncelikli olarak bu ilişkiyi yaşayanlar değil; çocuklardır. ahlak bazında da toplum kurallarına bağlı kalmak istemeyenleri hiçbirimiz tutamayız sanırım zaten.
  • i drive the hearse  (02.09.17 15:14:55 ~ 15:15:25) 
İnsanlığın şuanki evrim sürecine etkisi çok düşük olduğu için önemsiz kalıyor. Fiziksel veya zihinsel engelli insanların evlenmesi /üremesi normal kabul edilirken bu da edilebilir.
Ön görülebilir hastalıklar zaten kontrol ediliyor. Kimseyi yargılamaya halkımız yok. Sadece Kendimizden sorumlu bireyleriz. Fazlasına sahip değiliz.

  • hasmetizm 2046  (02.09.17 15:36:21) 
'Türkiye'de ensest oranı yüzde 40' diyen gazeteciye tehdit mesajları

www.mynet.com

Hürriyet yazarı Melis Alphan, Murat Başoğlu'nun öz yeğeniyle yaşadığı ilişki sonrası gündeme gelen ensestle ilgili çarpıcı rakamlara yer veren bir yazı kaleme aldı.

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu (TKDF) Başkanı Canan Güllü ile görüşen Alphan, Türkiye'deki ensest ilişki oranını yüzde 40 oranında olduğunu aktardı.

Sputnik'te yer alan haberde, yazının

ardından Alphan'a Twitter'da tehdit ve hakaret içeren mesajlar yazıldı.

Bazı kullanıcılar Alphan'ın Murat Başoğlu'nu aklamak ve ensest ilişkisini normalleştirmek için tüm Türkiye'yi suçladığını da iddia etti.

Bir grup ise Alphan'a TCK 301'den (Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin kurum ve organlarını aşağılama) dava açılması gerektiğini iddia etti.

'KENDİNLE YÜZLEŞECEKSİN TÜRKİYE TOPLUMU'

Tepkiler sonrası Twitter hesabından açıklama yapan Alphan, "Yüzde 40 ensest oranına itirazınız var ama kardeş çocuklarının zorla evlendirilmesini onaylıyorsunuz yani, doğru mu anlıyorum? Komik.Kendinle yüzleşeceksin Türkiye toplumu. Er ya da geç. Ne kadar erken, o kadar iyi. Ensest oranını yazdım diye beni TCK 301'den dava edeceklermişmiş. Yüce Türk milletine hakaret ediyormuşum. Yapanlar düşünsün" dedi.

Ensest oranını yazdım diye beni TCK 301'den dava edeceklermişmiş. Yüce Türk milletine hakaret ediyormuşum. Yapanlar düşünsün.

— melis alphan ♀ (@melisalphan) 2 Eylül 2017

Okuyucu Yorumları11 yorum

m.o_cizilmiscizgi
4 saat önce
10 Oy

Isini iyi yapamayan insanlarin gundemde kalma cabalarindan baska birsey degil.Murat Bey icin soyledim.
Sakagin nabzi ise;
Egitimboeani arttikca bizim oularimiz dusen bir iktidar var malesef.
Yani beyinlerin % 70'i ona calisiyor.
Beyni dolu insan kafasini bile tepistiremez.Sunu soyle dusunun bos tenekeyi sokagaxatin tin tin ses cikarir herkes ona bakar.Fakat dolu tenekeye 1 kez vurun bir daha tovbe edersjniz elinizde birkac parmak kirilmistir.
Bir de su soruyu sorun bizim ulkemizde Nobel almus insanlar var.Niye bu insanlarda ensestlik gorulmuyor veya bulunduklari ulke.Reklama ihtiyac yok.
CEVAP VER
dnzl1979 dnzl1979
4 saat önce
122 Oy

Toplumun sinir uclarıyla oynamayın canınız yanar.Bu mevzuyu sulandırmayın bize göre ENSEST ilişki akraba evlilikleri değil.Çekirdek aile içerisinde gerçekleşen lanetlenesi bir durum.Bunu yazan hadsiz bilerek konuyu manipule ediyor.Toplum üzerinde yarattığı olumsuz etki umrunda değil.Zaten nerede yazdığına bakarakta tilliyetini anlayabilirsiniz.
CEVAP VER
tamtamreklam tamtamreklam
4 saat önce
101 Oy

Tehdit edenleri arastirin o larda ay nidir
CEVAP VER
yalvacaksehir yalvacaksehir
5 saat önce
131 Oy

%40 ne demek arkadaş. Neye dayanarak söylüyorlar bunu. Elinizde bilimsel bir veri, araştırma var mı ? Biz de karşıyız ensest ilişkilere ama böyle kafadan oran atıp tutmak da ayıptır. Toplumun %40 ını zan altında bırakmaktır. Ben şimdi yolda 10 kişi görsem bunların 4 ü ensest ilişkici mi diyeceğim çok saçma bir yazı
CEVAP VER
makdas_1974 makdas_1974
5 saat önce
189 Oy

80 milyon nüfusun 32 milyonu ensest demek, o zaman bu yazar 32 milyon tane ensest olay bulsun bize bu oranı neye göre yazmış ispatlasın, eğer bu oranı araştırmadan yazmışsa en ağır şekilde cezalandırılmasını talep ediyorum. çünkü bu ağır bir itham
CEVAP VER
bluoseans bluoseans
6 saat önce
179 Oy

Ahhh Melis Hanım Ahh !! bu toplum insanını yüzleşmeye çağırırsanız,asla gerçekleri kabullenmez,tabiki !sizi ölümle tehdit eder gerçekler acıdır onlar için ,bir diyanet başkanı,bir baba 8 yaşındaki kızından hislenebilir derse10,12 yaşındaki kız için evlenilir derse bunlar sonra inkar edilirse sizide bilinçli olarak doğruları yazdığınızdan tehdit ederler...
CEVAP VER
rustan_olmaz_1994 rustan_olmaz_1994
6 saat önce
199 Oy

ilk önce hakaret edin sonra yüce türk milleti diyin ha bu arada hangi türk ? türkiyede türkmü var herkese sorsan türkler ama ırkını araştırdığınızda başka ırktan çıkıyorlar.
CEVAP VER
alakar alakar
6 saat önce
571 Oy

Nereden biliyorsun % 40 ensest ilişki olduğunu? Herkesi kendin gibi mi sanıyorsun? Bu Türk Milletine hakarettir. Namuslu ve şerefli Türk insanı ensest ilişki yaşamaz. Böyle ilişki yaşayanlar da Türk olamaz.
CEVAP VER
burcu_4667 burcu_4667
7 saat önce
379 Oy

doğru düşün ama sakın doğru olduğunu söyleme : doğruyu söyleyen 9 köyden kovulur sözünü unutmamak lazım
CEVAP VER
fatih_sayiner_1979 fatih_sayiner_1979
7 saat önce
208 Oy

evlilik programları adı altında yapılan programlarla türk toplumunun türk gencinin örfüyle adetiyle oynadılar.şimdi çıkıp biri diyorki türkiyede ensest yüzde 40.yarında biri çıkar derki kadın kadına evlenme olur.erkek erkeğe evlenme olur.böyle böyle toplumu yozlaştırıyorlar
CEVAP VER
sen_baskasin45 sen_baskasin45
7 saat önce
497 Oy

Bu kızımız çok doğru bir konuya parmak basmış. Bir din adamımız kız çocuğu babasının kucağında otururken babanın şehvet duyması caidir derken herkes sus pus. şimdimi akılları başlarına geliyor. Bu kızımızı tehdit edenler büyük ihtimalle ensest ilişki yaşamış yada yaşamaya devam edenler tepkilerini ortaya koyuyorlar ki. toplum içinde yeredinmeye çalışıyorlar.
  • yorgunum  (03.09.17 02:20:49) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.