[]

asgari ücret altında sigorta yapmak

yasak mı? normal bir çalışan. full. maaşı elden alıyor fakat sigortası başlayacak eylül ayında. asgarinin altında sigortalanma gibi bir saçmalık olur mu?




 
genel olarak yasak değil, yarı zamanlı sigorta olarak geçiyor. ama herkes aldığı maaş üzerinden sigortalanmalı. asgari ücret verip de 1000 TL üzerinden sigortalanıyorsa yasak. tabii, bankaya yatan ücret 1000 TL ise orada görünürde hiçbir şey çıkmaz. o yüzden ilk başta elden ödemenin kabul edilmemesi gerek yoksa hiçbir şekilde kanıtlanabilir olmuyor durum.

aynı durumu geçen günlerde yaşadım. kişi şikayet etmek istiyorsa işte çalışmaya devam ederken bu şikayeti yaparsa gelip inceleme, denetleme ve cezalandırma sistemi oluyor. işten çıktıktan sonra çalışma bakanlığını ararsan "şu an o işte olmadığınız için bir şey yapamayız, sizin dava açmanız ve kanıtlarla kovalamanız gerek." diyorlar.
  • i drive the hearse  (29.08.17 16:07:34 ~ 16:08:26) 
hmm. kişileri tanıdığım için kötü niyetli kişiler olmadıklarını düşünüyorum. en azından sigortalandığı zaman anlarız nedir ne değildir. haklısınız.

2000 tl maaş alıyor kişi. sanırım ki gerçekten full verim aldıkları o kişinin sigortasını 1440'tan az yapmazlar diye düşünüyorum...
  • rajaz  (29.08.17 16:10:48) 
@i drive, neyse ki gerçekten cevap verebilenler var buralarda.


  • medre  (29.08.17 16:15:24) 
hiç öyle düşünme. 2 hafta öncesine kadar 4 kişilik bir "şirkette" çalışıyordum ve şirket yetkilisi olan insan anneme dair durmadan "o benim kardeşim gibidir, herkes bizi kardeş sanardı. ben çok severim kendisini." diyordu ama ne oldu söyleyeyim; sigortamı 25 gün boyunca yapmadılar ve yaptıklarında da aldığım maaştan değil de asgari ücretten gösterdiler. eğer aldığım maaştan gösterseler onlara maliyet farkı 650 TL olacaktı ve bu miktardan çok daha fazlasını rahatça kazanıyorlar zaten.

etrafta orço çok yani. bu konuda çok sıkı tutmak lazım ipleri. sigorta bir yan hak değil, temel hak ve yasalarla korunuyor. patronların biraz insan olmayı öğrenmesi gerek, bu da zorlamadan olacak bir şey değil.
  • i drive the hearse  (29.08.17 16:17:25) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.