[]

Bestelerin tescil işlemi

Selam. Benim nacizane birkaç bestem bulunmakta. Bunları notaya döktüm ve adıma tescil ettirmek istiyorum. Bu işi notaları notere götürüp yaptırmam mümkün müdür? Kanuni olarak bana tescillenmiş olur mu? Yoksa Kültür ve Turizm bakanlığına mı başvurmam gerekli? Kültür bakanlığı çok uzun iş gibi göründü bana: Para yatır, dilekçe gönder cevap bekle falan. Bu işin kanuni ve kolay şekilden yapılma imkanı var mı? Birkaç besteyi aynı beste gibi yazdırıp tescil parasından yırtabilir miyim? tecrubeli arkadaşların detaylı cevaplarını rica ediyorum.




 
tecrübeli değilim ama noter yeterlidir. ileride bir problem çıktığında notalarla birlikte dava açıp "bu beste benimdir" diyebilirsiniz. mahkeme için noterin onayı yeterlidir bildiğim kadarıyla. başka kanıt aranmaz.


  • kibritsuyu  (29.08.07 17:12:23) 
muziktek.net

Şurayı üşenmeden okumanızı tavsiye ediyorum. Profesyonellerin bile kullandığı yöntemlerin(noter) aslında kanun önünde ne kadar geçersiz olduğunun anlaşılması ve ne yapılması gerektiği ile ilgili biligiye ulaşılabilmesi için.

Özetle noter "bu adam geldi şu gün şu saatte bu parçalar benimdir dedi" meselesine şahitlik eder ama bu parçayı önce sizin yazdığınızı kanıtlamaz. Ticari bir sözleşme ile kendinize bağlamalısınız.

Verdiğim linkte daha ayrıntılı bilgi var.
  • kurukafa  (29.08.07 17:14:55) 
Besteleriniz eğer yayınlanmamışsa, öncelikle eser sahibi olduğunuzu belgelemelisiniz. Yani söz konusu bestenin 2008 yılında sizin tarafınızdan bestelenmiş olduğunu kanıtlayabilmelisiniz.Bunun için notere gidip notalarınızı onaylatabilirsiniz. Ya da dijital ortamda (Mp3, wav vb. formatta)müzik kaydını www.tasdix.com sayesinde zaman damgasıyla damgalayabilirsiniz. Elektronik imzanız ya da mobil imzanız varsa, dijital ortamda yine eserinizi elektronik olarak imzalayarak saklayabilirsiniz. Bu yöntemlerin hepsi noterde yapılan işlemin eş değeridir. Yasal olarak "bu dosya bu tarihte şu kişi tarafından oluşturulmuştu/şu kişiye aitti" anlamı taşır. Eğer bir süre sonra eserinizi yayınlayabiliyorsanız yani albüm yapma şansına sahipseniz, plak şirketiyle yapacağınız anlaşma ve albümeser sahipliğinizi kayıt altına alır. Ancak siz plak yapamamışsanız ve eseriniz başkaları tarafından kullanılıyorsa, noter veya zaman damgası ile kayıt altına almış olmak, hakkınızı ararken size yardımcı olacaktır. Tasdix sisteminde birkaç dosyayı sıkıştırarark tek bir dosya haline getirip sadece 5 YTL'lik bir kontörle sorununuzu çözmeniz mümkün. İlk kez üye olanlara o 1 kontör de hediye zaten...


  • nmutlu  (25.04.08 11:08:03) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.