[]

Önce Psikiyatriste Gitmeden Psikoloğa Gidilmiyor mu?

Selamlar.

Ya bu konulara baya yabancıyım, o yüzden buraya bir sorayım dedim. Şimdi ben uzun araştırmalar sonunda bir psikolog buldum, bu kişiden terapi yoluyla yardım almak istiyorum. Mesleğim nedeniyle antidepresan ilaç kullanmam yasak olduğundan psikiyatriste görünmek istemiyorum. Her neyse, ben bu psikoloğun çalıştığı psikiyatri merkezini aradım, sürecin nasıl işlediğini sordum. Önce psikiyatristin muayene ettiğini, onun ilaç tedavisine gerek olup olmadığına dair kararı sonucu psikoterapistlerden birine yönlendirme yaptığını söyledi. Bu iş her yerde böyle mi yürüyor? Yani ben psikiyatriste görünmeden gidip bir psikologla direkt olarak görüşüp psikoterapiye başlayamaz mıyım? Bunun süreci tam olarak nasıl işliyor, beni bir aydınlatabilir misiniz?


 
Aslında paikolog->psikiyatr sıralaması makul geliyor bana. Hatta aslında önce şunun farkında olmak gerektiğini düşünüyorum: bu insanlar sadece kişinin kendini anlamasına ve başka bir açıdan bakmasına yardımcı olabilecek profesyoneller. Yani hiçbirinin elinde bütün problemlerimizi çözebilecek birer değnek yok. İşinin ehli insanlarsa ikisi de sizi gerekli gördüğü birime yönlendirecektir zaten , hangisi ile başladığınız şu halde çok çok önemli olmasagerek. Bahsettiğiniz yerin çalışma tarzı öyle imiş demek ki.


  • olanlaolunmaz  (25.08.17 01:19:47) 
Süreç sana açıkladıkları gibi işliyor, mantıklı olan da bu. Diyelim ki kaygı bozukluğun var ve zaman içinde çarpık düşünce ve davranışlar geliştirdin. Bunları psikologla konuşup halletmek, bu kalıpları kırmak için önce belli bi uzlaşı kıvamına gelmen önemli. Bunu da ilaç sağlıyor işte. Önce ilaçla duruma göre, diyelim ki 2-6 ay arası bi tedavi görüp azcık rahatlıyorsun, böylece psikoloğun yönlendirmesine açık bir hamur haline geliyorsun. Bu kıvamda değilken doğrudan psikoloğa gitsen, o seni böyle görünce psikiyatriste yönlendiriyor zaten. Bu nedenle sana önerilen sıralama daha mantıklı.

Ben uzatmalı bir hasta olarak gözlemlediğim süreci tanımladım, uzman arkadaşlar gerekirse düzeltirler.
  • manuel mandalina  (25.08.17 01:20:37) 
Buyuk ihtimal dbedir:)
Psikiyatriste gittiginizde durumunuzu ayni sekilde anlatirsaniz size zorla ilac vermezler merak etmeyin.

  • red g  (25.08.17 01:41:06) 
ilaç yazdıracaksanız psikiyatr, derdinizi anlatacaksanız psikolog. buna göre istediğinize gidebilirsiniz.


  • dedimmidemedimmi  (25.08.17 10:20:20) 
Psikoz, bipolar ya da major depresyon gibi hastalıkları psikologlar tedavi edemez. Çünkü beyindeki hormonların (norotransmitter) seviyesi bozulduğu için bu hastalıklar ortaya çıkıyor ve ilaçlar ile hormonlarin dengelenmesi gerekiyor.

Oncelikle psikiyatra gidip tanı konulması ve sadece psikoterapiden fayda görüp gormeyecegi hakkında bilgi almak en doğru olanıdır.
  • betsy  (25.08.17 10:27:48) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.