[]

Paranın değer kaybı

Paranın değer kaybı olayını pek anlamıyorum. Elimizde 20 bin tl gibi bir birikim var diyelim.Ufak bi mebla ama 2-3 yıl kullanmayı düşünmüyoruz mesela. 3 yıl sonra bu 20 bin tl çok mu değer kaybeder? Değer kaybında maksimum süre nedir sizce? Bu miktarla arsa da alınmaz,ev de alınmaz. Dövizde tutulsa yine bile değer kaybı olur. Bu süre içerisnde de birikime biraz daha katkı yapılabilir, bu da ihtimal dahilinde.Yine de merak ediyorum bu olayı.




 
türkiye'de aşağı yukarı her sene %15 değer kaybeder.

değer kaybı şu demek mesela;
atıyorum 20 tl'ye şu an: 1 ekmek, 1 kilo et, 1 litre su, 1 m3 doğalgaz alabiliyorsun.

1 sene sonra enflasyondan dolayı:
0.85 ekmek, 850 gr et, 850 ml su, 0.85 m3 gaz alabileceksin.

niye çünkü her şeye zam gelmiş olacak. ama senin paran aynı duruyo. değer kaybı bu demektir. ha neden zam olur o ayrı konu. dolar artar, vergi artar vsvs
  • dieselsingle2  (24.08.17 14:07:34) 
Her ne kadar miktarı ufak diye nitelendirsen de 3 yıl kullanmayacaksanız kesinlikle türk lirası olarak saklamayın. Ya altın alın, ya döviz alın ama kesinlikle türk lirası olarak durmasın. usd alıp yıllık faize koyabilirsin oranlar çok az olsa da hiç yoktan iyidir.


  • battal gemalmaz  (24.08.17 14:18:55) 
değer kaybına ilişkin cevaplar verilmiş zaten, o paraya arsa alınır demeye geldim ben. arsalar daireye göre daha çabuk değer kazanabiliyor çevremdeki akrabalara, komşulara baktığım zaman. düşünülebilir bence.


  • mezarkabul  (24.08.17 14:21:35) 
değer kaybının belli bi süresi yok ki? enflasyon dediğin şeyin kendisi başlı başına değer kaybıdır. 20bin tl için uzun vadede en mantıklı çözüm dolar/euro/Altın'dır. bunların üçü hiçbir zaman uzun vadede değer kaybetmez.. biraz önce bir arkadaşa yazdım. ben geçen sene 10000 TL'lik gram altından 1000 tl kar ettim. Sonra aptallık edip yüksekten dolar aldım ve g.tümün üstüne oturdum, orası ayrı :)


  • silah taciri  (24.08.17 14:40:56) 
Aslında benim anladığım şöyle dolarda,euroda,altında değer kaybeder.Şu an bu parayı euro yapsam 5000 euro olsa, 3 sene sonra 5000 euro ile alabilceklerim de daha az olmucak mı? Direk dövize veya altına geçerek değer kaybını sıfıra indirmiyoruz sonuçta. 3 sene sonra 5 bin euronun da değeri azalmış olcak. Tabi bu rakam türk lirasına göre daha azdır.


  • maria puder  (24.08.17 14:48:14) 
dolar, euro, altın tl karşısında değer kaybetmez. yani 20000 tl'ni yurtiçinde harcamayı planlıyorsan değer kaybın olmaz. bak sana ne diyorum, 1 sene içinde %10 kazandım altından. bu büyük bir rakamdır. ha ama kazandığım kadar dolardan kaybettim. ama bu demek değil ki dolar sürekli 3,50'de kalacak. tekrar yükselecektir. mevzu bahis senin bu paraya kısa vadede ihtiyaç duyup duymaman.

not: bak bunlar yatırım tavsiyesi değil. olan biten bu şekildedir, onu izah ediyorum :)
  • silah taciri  (24.08.17 15:08:06) 
5000 euro ile alabileceklerin,
20 000 tl ile alabileceklerinden daha çok olacak.

  • yüzyıllık yalnızlık  (24.08.17 16:08:47) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.