[]

Psikiyatr'a gidemiyorsak hangi tıp alanı ilgilenir bununla ?

uzun bir dert olacak,

Uyunmuyor, kendimi bildim bileli geceleri uyuyamıyorum. Sızıyorum, sızamazsam eğer yatakta dönüp duruyorum. Beynim çok geveze davranıyor. Herhangi bir işin sonu yaklaştığında işi bırakıyorum sanki bitmiş gibi, devam edesim gelmiyor. Okuduğumu anlamakta büyük problem çekiyorum, hatta okumaya başladığımda bir süre sonra okumayı bırakıp sadece kelimelerin üzerinde gözlerimi ilerletiyorum, hani birisi bana ''dur ! 1 önceki okuduğun kelime nedir'' diye sorsa şaşırıp ''efendim ?'' diye yanıt veririm.

Ve son zamanlarda da iç enerjim yok, aslında eskiden beri hiç olmadı ama son zamanlarda fiziksel imkanlarda bunu biraz tetiklemiş olabilir sanırım yani en azından iç enerjim olmadığını hisseder konuma geldim; oturduğumuz muhit şehir merkezine çok uzak, havalar çok sıcak ve her an şehir dışına çıkma olasılığımın olduğu bir durum var(ama belli değil, mesela 4 aydır her an gidebilirim diye spor salonuna filan kaydolmadım, gerçi salona kaydolsam da spor yapmaya gidermiyim bilmiyorum. eskiden beri herhangi bir sosyal faliyeti bitirebilmişliğim yok, savunma sanatları- enstrüman kursları-spor kursları-kekemelik tedavisi dahil bunlara) Anneme göre maymun iştahlılığımdan kaynaklanıyor.


İlk paragraf kendimi bildim bileli yaşadığım şeyler, yani kısa bir süre öncesine kadar karakterim olarak düşündüklerim. 2. paragraf ise; son zamanlarda ayrımsadığım ve ''aslında şu ingilizceyi öğrensem'' dediğim ama ''ev kursa çok uzak, her an başka ile de gidebilirim'' diye yapmadığım/yapamadığımda evde de çalışamadığımı farketmemle ''acaba çözülebilir bir problem mi'' diye düşünmeme sebebiyet veren şeyler.

Bunların bir kısmını ayrı ayrı anlatmışımdır zaten, iç enerjim olmadığını da dün akşamüzeri belirtmiştim. Genel yaklaşım Psikiyatr'da kan testi yaptırmam oldu, kan değerlerimde birşey eksik çıkabilirmiş dediniz, ya da depresyon ön belirtileri diyen de oldu.

Zamanında 1.parağraf ve ''off bu insanlar çok gerizekalı'' ergen yaklaşımım yüzünden psikiyatr'a gitmiştim; böyle söylemesi kötü ama iq seviyemin biraz yukarıda olduğu ortaya çıkmıştı, eve göndermişlerdi. Sonra yine 1.parağraf ve ''okulda sınavlara kitaptan çalışamıyorum okuyamıyorum illa birilerinin anlatması gerekiyor'' diye tekrar gitmiştim ''herhangi bir problem görünmüyor'' diye tekrar geri göndermişlerdi. Sonra okul bitti işe girince yine 1.parağraf ve ''işyerinde bütün amirlerimle sürekli tartışıyorum anlamsız agresifim ve yine bir işin temel kaidelerini okuyarak anlayamıyor ve öngöremiyorum 3 boyutlu düşünemiyorum illa uygulamayı görmem ya da birisiyle birlikte düşünmem gerekiyor, uygulamayı yapmaya da yetecek sabrım yok hemen sıkılıyorum başkasına yaptırıyorum, operatörlük işlerinden iğreniyorum gerçek manada midem bulanıyor ve yapmıyorum....'' ile başlayan ve doktorla neredeyse 2 saati bulan bir görüşmemiz oldu. b12 eksikliği olabilir sende dedi ve kan testi istedi hem de 2 kere; tekrar aynı doktora gittiğimde yine sohbet ettik; eşi meslektaşımmış eşiyle konuşmuşlar beni ''işinde çok hızlı yükselmiş, ilginç'' demiş, ''bak bu saydığın negatiflikler aslında sana bir yerde yardımcı olmuş'' dedi. Çözmek için ne yapabiliriz dedim, ''bir diğer ilginçlikte değerlerin de normal birşey görünmüyor'' dedi ve tekrar gitmedim bu doktora. İş toplantılarında yine agresifliğim ve unutkanlığım sebebiyle koordinatörüm ''oğlum gel biz birlikte bi doktora gidelim ikimizde çok unutuyoruz b12'ye baktıralım xxx baktırmış eksik çıkmış bizde de var birşeyler herhalde'' dedi, anlattım ben baktırdım diye; ''la o ne bilecek, buranın doktorları iyi değil'' dedi bir de onunla gittik, yine normal çıktı. En son da okurken gözlerimin 1 tanesini elimle kapatıyorum diye gittim sanırım; önce yanlış gelmişsin göz doktoruna gideceksin dedi, göz doktoruna gittim orada birşey çıkmadı sonra tekrar ilk gittiğim psikiyatra gittim, bu ilk paragrafı tekrar anlattım(bunu her gittiğimde anlatıyorum, çözülmedi gitti) bir de okuyamıyorum anlayamıyorum filan dedim, ha bir de yazmıştım daha önceden hissettiğim problemleri doktorun yanında açtım telefondan onları da okudum, kan testi yaptırdı sonuçları almaya gittim(kan testinden birşey çıkmayacağını biliyordum keza) ''kan değerlerin normal çıktı birşey yok'' dedi; uzun süredir, hatta kendimi bildim bileli böyle problemlerim var, kimya ve tıp neleri çözüyor/çözmüş, bunlar ilk benim başıma geliyor ya da gelmiş olamaz kaç bin yıllık insanlık tarihinde, illa bir çözümü vardır birileri bunları konuşmuşlardır çözüm üzerine konuşalım ne yapmam lazım gibi bi' atarlandım sanırım, ''beyefendi burası devlet hastahanesi buranın imkanları belli birşey yok birşey yapamayız'' dedi, evet mealen aynen bu cümleyi kurdu, hatta ben içerideyken bi' doktor arkadaşı geldi akşam dışarı çıkacaklardı filan onunla da geyik yaptılar ben onları dinledim, güne gitmiş gibi hissetmiştim kendimi.

Neyse bundan sonra gitmedim psikiyatr'a, şimdi psikiyatr'a git dediğinizde randevu almak için internete baktığımda annem uyardı, oğlum birşey çıkmıyor işte sende, gitme dedi. birşey çıkmıyor zaten ileride mesleğinle ilgili sanki birşey varmış gibi önüne çıkartırlar filan dedi. Yani gidemiyorum psikiyatr'a. Anneme rağmen yok gitmem lazım diyemem, en azından şu sıralar.

Ve ben bunların illa bir problemi işaret ettiğini düşünüyorum(okuduğunu anlamama, ukalalık filan)(ukalalık da şöyle bunun temel psikolojide açıklaması var, neden ukala davranışı sergileriz diye bu yüzden bence bu da bi' semptom) fakat bir türlü doktorla eşleşemiyoruz, aa bir de geçenlerde bir tartışma sonrası istediğimi alamayınca(birisine ulaşmak) atak geçirdiğimi zannettim, yani kendimi çok şiddetli bir şekilde kötü hissettim. doktor bir büyüğüm var ona da ulaşamayınca internetten bakındım buraya da başka yerlere de yazdım, işte ne kadar obsesif kompulsif bozukluk ile ilgili makale filan var onları okumaya başladım, hatta okuduğum kaynak isimlerini de buradan bir arkadaşınız verdi. Neyse, gün boyunca baktım acaba bu atağın sebebi hangisi obsesif kompulsif mi diye, derken akşam önce o doktor abimiz beni aradı(telefonu kapalıydı, açınca görmüş) ona durumu anlattım uzun uzun her hareketiyle, beni de çok eskiden tanır zaten ''abi sende obsesif kompulsif olması teknik olarak mümkün değil, sen zaten obsesyon sahibi olamıyorsun'' dedi bu aynı kişi zamanında ben kekelerken acaba heyecandan mı diye okuyup(o sırada heyecanın tanımını bilmiyordum yani heyecan nedir nasıl etki eder kendisini nasıl gösterir gibi şeyleri) yine buna demiştim abi heyecandan olabilir diyorlar, heyecanlandığında insan kekeleyebiliyormuş diye orada da demişti ''senin heyecanlanabilir olman imkansız'' diye. ona göre sanırım benimle ilgili birşeyler sürekli imkansız. keza bunun sonrasında da odyolojist mi ne o doktora gittim, kulaklıkla birkaç test yaptı yazı okuttu birşeyler anlattırdı, senin kekelemen ses tellerinin yapışmasıyla ilgi öyle heyecandan değil sen hafızadan birşey çağıramıyorsun demişti. Ve adam aynı benim gibi kekeleyebiliyordu, çok hızlı konuşabiliyordu alanında iyi bir doktora benziyordu, keza sonra bunun ortağı televizyonda doktorlar programına filan çıktı. Tabi bunlar birşeyi göstermez ama, hastalık hastasımıyım lan ben kıvamına kadar geldim, fakat ona da baktım(tahmin edebileceğiniz gibi) sanırım değilim. Ama kendim teşhis koymadığım için bunun için bile bi' doktora danışmak lazım.

Bu kadar uzatacağım aklıma gelmezdi, yani sonuç olarak bunca yaşanmışlıklara rağmen psikiyatr probleme deva olmadığı gibi sürekli geri gönderiyor ve bu durum da ailemde artık gitme noktasına geldi hatta annem anlattı bu ergenlikte psikologa götürmüş beni o da birşeyi yok geri göndermiş yani yine söylemesi nahoş bir durum ama annemin tam ifadesiyle ''birşeyi yok, maşallah zehir gibi'' diyerek göndermiş. Bu yüzden kadın artık psikiyatr'a gitmeme karşı, bir de sanırım büyük etken mesleğimde ileride problem olabileceğini de düşünüyordur. İşbu yüzden bu meseleler için alternatif ne yapılabilinir? yani nöroloji filan ilgilenir mi, beyinle ilgili şeyler sonuçta, bir de tekrardan iq testi yaptırasım var o eski olan şansıma gelmiş olabilir, teknik olarak beynim bazen çalışmıyor algılayamıyor ve çok konuşuyor benden bağımsız olarak, zaten kontrol de edemiyorum. ya da dahiliye kan testi yapıp en azından hormonlar ne seviyede onu görür mü ?

Çok uzun oldu kusura bakmayın ama biraz fazla ciddiye aldığım bir konu bu ve çözsem çok iyi olacak.

 
Psikiyatr yerine bir psikologa gitmeyi deneyebilirsiniz? Bahsettiğiniz durumlar, hastanede gittiğiniz servisin sizi yine psikiyatriye yönlendireceği fikrine itti beni. Bu yüzden hastaneden daha doğrusu prikiyatrdan evvel -veya hastanede varsa hastanede siz bilirsiniz- psikologla görüşebilirsiniz diye düşünüyorum.

Bir de ilerde mesleğinizde önünüze nasıl çıksın, neden çıksın bunu anlamadım. Bir seylere mani olacak bir teşhis almıyormuşsunuz. Ki insanlar tanı da alıp düzenli olarak psikiyatra da gidiyor olabilirler. Bu -elbette tanıya bağlı olarak- neden işlerine engel olsun ki?

Bunun dışında pek tıbbi olmayan bir tavsiye olarak, kendinizi zorlayabilirsiniz örneğin evden çıkmak ve bir şeylere başlamak konusunda. Hobi mi edinmek istiyorsunuz; sizi "Belki yakında burdan giderim." fikri aklınıza geldiğinde o kursa gitmekten alı koyan ne? Kursa verdiğiniz paranın yanması ise belediyeye ait ücretsiz kurslar oluyordur şehrinizde, onlardan birini deneyebilirsiniz. Bu anlamda bir şey kaybettirmez. Dil kursuna benzer sebepten gitmiyorsanız veya kurs başlamışsa da ortasından girmek istemiyorsanız birkaç basit kitapla başlayabilirsiniz, belki hikayesini bildiğiniz bir şeyler okuyarak. Sadece çıkıp yarım saat yürüyerek bile başlayabilirsiniz, yalnız veya evden veya başka birinin de eşliğinde. Okumakta güçlük çekiyorsanız dinlemeye yönelik bir şeyler yapabilirsiniz. Ebru Cündübeyoğlu'nun disleksiye dair bir konuşması vardı: m.youtube.com karşılaştığı sorunlar ve üstesinden gelmeye dair. Burda disleksik olduğunuza dair bir tanı koymuyorum yanlış anlaşılmasın, bu yetkinlikte değilim; bir örnek olarak bahsediyorum konuşmadan.

Diyeceğim, yapamadığınız tüm o şeyleri yapmanızı zorlaştıran esas nedeni bulmaya çalışmanızı öneririm. Neden diye sorun, cevaplarınızı yazın belki ve o cevaba bir daha sorun: Neden? Sorun her ne ise kısa zamanda çözmeniz temennisiyle. Kolaylıklar.
  • olanlaolunmaz  (21.08.17 08:25:08 ~ 09:15:16) 
Doktorların birşeyin yok demesi ilginç geldi iyi doktora denk gelmiş olabilirsin sana ilacı dayarlardi normalde. Bence sen bu işi kafanda buyutmussin ve illa sorun var gibi yaşıyorsun. Uykunu düzene sokmak yeterli bunun için de spor yapmak ya da yorucu aktivite büyük ihtimalle sorununu çözer. Psikoloğa da gidebilirsiniz ama anladigim kadari.ile sıkılıyor sun onun için sana eğlence hobi lazım yoksa kendine sanıyorsun. Boks a gitmiştim tavsiye ederim. Bisiklet de iyi gelir


  • seyyar satıcı  (21.08.17 09:06:58) 
Zeka dan dolayı uyum sorunu yaşıyor olabilirsin bir.arkadasim vardı o da.bu şekilde idi öss çalışırken sözel dersleri annesi okumuştu. Ama o normal hayatına devam.ediyordu zihinsel aktivitelere uğraşır. Zor soru çözmek vs. Şu an fizikçi.


  • seyyar satıcı  (21.08.17 09:11:31) 
psikologa, psikiyatriye gidememeniz için hiç bir sebep yok. siz söylemek istemediğiniz müddetçe iş yerinizin öğrenmesine de imkan yok. bedeniniz nasıl arada bir rahatsızlanıyorsa ruhunuz da rahatsızlanabilir. o yüzden gönül rahatlığıyla gidebilirsiniz.
uzuuun zamandır depresyondayım ve anlattıklarınızın çoğunu yaşıyorum. benim de enerjim yok ve zihin yorgunluğum arttıkça kitap okuyamaz hale geliyorum. kendimi iyi hissetmeye başladığımda ise sorun yaşamadığımı fark ediyorum. siz de kendinizi iyi hissettiğiniz anlara göre gözlemleyin bence. ne zaman daha kötüye gittiğinizi fark etmeye çalışın. kendi adıma bu durumu yenmek için spor salonuna yazılmayı düşünüyorum. eninde sonunda farklılık yaratacağına inanıyorum.
her an çıkıp gitme ihtimalinize karşı aylık üyelik kabul eden spor salonlarını düşünebilirsiniz. salona yazılamam diyorsanız her gün yürüyüş yaparak bedeninizi harekete geçirebilirsiniz. bir de böyle deneyin, ne kaybedersiniz ki?
ayrıca uyku düzenim yok diyorsunuz, uykusuz insanın odaklanamaması ve asabi olması normal. belki de bütün dertlerinizin sebebi uykudur.
  • boyalı kuş  (21.08.17 09:25:41) 
Son birsey yukarda bahsettiğiniz sorunları kendiniz çözmek için gayret göstermelisiniz ve bu ugrastan sonra doktor desteği ihtiyaç olur. Bence sporla uyku düzeni oluşur gerisi kendiliğinden düzelir. Bir de sorununuz var düşüncesinden uzaklaşmak adım atmak lazım


  • seyyar satıcı  (21.08.17 09:43:25) 
istanbuldaysanız yeditepe uni nörolojiye gitmenizi tavsiye edebilirim, sizi noropsikolojik testlere yönlendirirler. bu sayede beynimde mi bir şey var konusundaki şüpheleriniz giderilmiş olabilir. onun dışında anlattığınız şeyler özel öğrenme güçlüklerine benziyor ama yetişkinlerle bu konuda çalışan pek yok bildiğim kadarıyla ama ne olduğunu anladıktan sonrA KENDİ çözümlerinizi geliştirerek (daha kolay öğrenme, hafızayı aktif kullanma, dikkat geliştirme) devam edebilirsiniz.
yaşama tutunma, tutku-arzu eksikliği, depresif bakış, narsistik eğilimler filan da bir psikoterapistle ilerlemeniz gereken mevzular gibi. açıkçası devletle filan vakit kaybetmek anlamsız. maddi olarak sorun çekmiyorsanız iyi araştırarak, güvenilir bir psikoterapistle bunları çalışabilirsiniz. zaten özelde olacağınız için meslekte önünüze çıkar filan gibi şeylere takılmazsınız.
kolay gelsin, geçmiş olsun.
  • red g  (21.08.17 14:14:38) 
Selamlar, disleksiniz oldugunuza dair supheniz oldu mu? Noroloji' ye gitmeniz gerekiyor sanirim bunun icin. Disleksi diyince acaba ben salak miyim, falan gibi birsey gelmesin akliniza. Disleksisi olanlar genelde zeki insanlardir. Hatta dahilerde gorulmuslugu vardie. Bir arastirin derim. Gecmis olsun. Sevgiler


  • loveisallaround  (21.08.17 20:10:44) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.