[]

Hatalarıyla yüzleşen ülkeler

Belçika, fransa... varsa diğerleri. Geçmişte yaptıkları insanlık dışı hatalarla kimler yüzleşti? Herkes tarihi ile barışık mı? Geçmişlerinin bu zamanlarına etkileri ne oldu? Biz mesela osmanlı şöyleydi böyleydi diyoruz, bir ingiliz kraliyet için böyle diyor mu?




 
Almanya var ilk akla gelen bariz örnek.


  • doxanikee  (21.08.17 02:27:47) 
Ciddi olarak tek Almanya kabul etti bildiğim. Tarihteki tüm devletlerin yaptığı kötülükler vardır ama çok da fifi modunda çoğu. Kongo vb. Afrika'daki katliamları Fransa ve belçika tınlamıyor. Amerika yerli katliamı için özür diliyor arada öylesine.


  • glamdr1ng  (21.08.17 02:32:33) 
Ülkeleri ve toplumları bütün olarak ele almamak lazım. Her ülkenin ırkçısı, devletçisi ve milliyetçisi var ki katliam ve soykırımları reddediyor. Devletler de, halktan herhangi bir baskı gelmediğinde, reddetme eğilimine giriyorlar. Ancak uzun yıllardır (19.yy'dan beri) akademik, öğrenci, sol ve hatta bazı liberal çevrelerde bu katliam, sömürü ve soykırımların tanınması için çaba gösteriliyor. Batı Avrupa, Amerika, Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda'da bu baskı çok daha yüksek. Üstelik bu baskılar iş işten geçtikten sonra oluşan baskılar da değil. Daha 20.yy'ın (dünya savaşları sonrası) sömürgecilik ve katliam örneklerinde (Cezayir, İrlanda, Vietnam, Afganistan, Irak, Filistin ve Suriye) bu ülkelerde dikkate değer bir "katil, sömürgeci ve katliamcı devlet" söylemi gelişti.

Sanırım en ciddi yüzleşen ülkeler Kanada (first nations konusunda), Avustralya (aborjinler konusunda), Yeni Zelanda (Maoriler konusunda) ve Almanya (Afrika ve Nazi deneyimi konusunda). Fransa'da da pek çok katliam (hatta onların bizdeki Dersim'i andıran bir Vendee olayı var, onu bile mecliste katliam olarak kabul ettirdi bu tip bir muhalefet), keza İngiltere'de de devlete kabul ettirildi. Yani İngiliz Kraliyeti'nin ve devletinin katliamlarından bahseden bolca isim var. Herhangi bir kovuşturmaya da uğramıyorlar. Ancak elbette yeterli değil. Gelişmiş ülkelerde verilen bu mücadele, daha büyük bir toplumsal reddetme içindeki gelişmekte olan ülkelere yayılmalı.
  • protector  (21.08.17 03:08:00 ~ 03:18:52) 
kuzry amerika yerlilerinin (native americans / first nations) durumunu biliyorum onu yazayım:

abd yerlilerden (native americans) 2 kere özür diledi, biri hawaii yerlilerine resmi özür şeklindeydi. öbürüyse içler acısı bir şekilde yapıldı ve geçiştirildi, şöyle ki 2009'da borçlarla ilgili bir kanun paketinin içine 'apology to the native americans' gibi bir madde koyup geçirdiler ama bunu ne ilan ettiler, ne zamanın başkanı obama sesli ifade etti, hiçbir şey olmadı.

kanada ise yerlilerle (first nations) ilişkileri truth and reconciliation committee ile düzeltmeye çalışıyor bir süredir. orada özellikle yerlilerin yatılı okullar aracılığıyla kimliklerinden, dillerinden, ailelerinden koparılmaları gibi sistematik asimilasyon çabaları olmuş. bunun yanında kanada'da çok ciddi bir first nations kökenli kadınların cinayete kurban gitmesi sorunu var ve devletin bunu çözmek için attığı adımlar çok yetersiz. bu komitelerle falan görünüşü kurtarma çabası var yani ama sorunlar aynen duruyor.
  • lily briscoe  (21.08.17 03:42:00 ~ 03:42:20) 
En son İsviçre köle çocuklar (Verdingkinder) için tazminat ödemeye başladı.


  • gezegen olan pluton  (21.08.17 03:58:31) 
Ermeni olaylarini aklamak icin Avrupa'nin ABD'nin ve diger ulkelerin de tarihiyle yuzlesmedigini iddia ediyorlar. Ancak tum gelismis ulkeler hatalarini kabul ediyor. Katliamlar olmustur uzgunuz diyorlar. Cok da zor degil aslinda.


  • Traveller  (21.08.17 09:13:09) 
O uygar Medeni insan haklarına saygılı devletlerin hataları ile yüzleştiği falan yok sadece üzgünüz der maddi manevi herhangi bir girişim yok, kuru gürültü. ABD, İngiltere, rusya, Almanya, İtalya, Fransa, Belçika, Hollanda vs hepsinin sömürge ve katliam dolu tarihi var sonuç sadece sivil toplum nezdinde. Avrupa'nın refah seviyesi bu yüzden ve o muhteşem erdemleri ve merhametleri sadece kendi insanına özgü. Cezayir de 1 milyon insan ruanda da Afrika da Fransız sömürgeleri İngilizler ve hep kan ve göz yaşı üzerine medeniyet inşası. Bugün Avrupa'yı Medeni ve uygar sanan ancak aptaldır. İngilizler ve İsviçre'liler Kendi insanlarına tazminat ödemiş olabilirler ancak sömürgelerine değil.


  • Fritz-X  (21.08.17 11:38:09) 
Fritz-X + 1

Kanada bizim eskimo tabir ettigimiz insanlarin resmen uzerinden silindir ile gecmis. Sag kalanlarin da %99'u alkolik. Ben sahsen bir baltaya sap olabilmisine pek rastlamadim ki burasi adamlarin ulkesi, resmen bir damla kan akitmadan uzerine cokmusler.

Somurgeci devletler ozur filan dilemez, yalandan bir komite kurar, saga sola anit diker, cikar iki demec verir, 1-2 gun cakma tatil/yas filan ilan eder gecer gider.

Sen gucluysen kimse senin onune soykirim kozunu falan koyamaz. gucsuzsen yok soykirim, yok kibris meselesi falan diye seni dansoz gibi oynatirlar, o arada bir bakmissin zamaninda yuz yuze carpisarak kazandigin bir avuc topragi masa basi oyunlariyla alip gitmisler. korkarim yakin zamanda yasanacak olan bu, umarim yaniliyorumdur.
  • cooperr  (12.09.17 02:26:25) 
avustralya aborjinlerden resmi olarak ozur diledi.

onun disinda almanyanin nazi gecmisiyle yuzlesme bicimi takdir edici duzeyde, her ne kadar sonuc olarak somurgeci bir devlet olarak gorulse bile.
  • baldur2  (12.09.17 02:47:33) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.