[]

yabancı sermaye

ülkeye yabancı sermayenin girmesi iyi bir şey midir? sonuçta kar yurtdışına çıkıyor ama diğer taraftan ülkeye sermaye giriyor.




 
Geçici sermaye olup her an çıkma riski olduğundan iyi değildir.
Çıkışı zincirleme çöküş etkisi yaratabilir.

Sonuçta gelen sermaye bazı menfaatler için geliyor, o menfaatler azaldığı / sona erdiği an gitmesi kaçınılmaz.
  • cakabo  (18.08.17 15:47:06) 
çıkması riskliyse ülkede yabancı sermaye iyi bir şey midir riski bir yana bırakırsak? sanırım nedeni istihdam sağlaması. ancak diğer yandan karı alıp ülke dışına çıkarmıyor mu? türk sermayesine rakip olarak onun yapacağı karı kendi yapıyor ve o kar yurtdışına çıkıyor. bu kötü bir şey değil mi?


  • black mamba  (18.08.17 15:52:08) 
İşletme karı vergiyi verdikten sonra kendi cebine kalan tutar sonuçta. Devlet paradan alacağını alıyor. O yüzden sermayenin yabancı ya da Türk olması çok fark etmiyor. Türk sermayesi para kazandıkça daha fazla yatırım yapabilir olması nedeniyle bir tık daha avantajlı ama ekonomik ve politik şartlara göre yabancı sermaye de aynı yatırımı yapabilir.


  • cakabo  (18.08.17 16:00:45) 
yabancı yatırımın türleri var. fdi diye geçen doğrudan yabancı yatırım -foreign direct investment- genelde fabrika satışı ya da şirket yönetimini yönlendirebilecek çoğunlukta hisse alımı gibi yatırımlardır ve kolay çıkış yapamaz ülkeden. tr'nin fdi verilerini merkez bankası yayınlar. yine uzun vadeli hazine bonosu ve diğer devlet borçlanma enstrümanları da genelde orta-uzun vadeli yatırımlardır maturity date'leri en az 5-10 yıldır çoğunun.

kolay çıkan yatırımlar genelde pörtföy yatırımlarıdır, fpi diye geçer -foreign portfolio investments-, ufak çaplı hisse alımı ve çeşitli spekülatif yatırımlardır bunlar.

fdi özellikle az gelişmiş ülkeler için yararlıdır zira ülkeye teknoloji girişi olur, know-how akar, istihdam artar vs vs. çin ve hindistan bu sayede devleşen/devleşecek ülkeler şu anda.
  • dantelliminnos  (18.08.17 16:01:12) 
Neden Turk firmasinin karinin Turkiye'de kaldigini dusunuyorsun ki? Hepsinin ABD vatandasligi var, cocuklari ve esleri yurt disinda yasiyor ve yalnizca is icin Turkiye'ye geliyorlar. Turk - yabanci ayrimi yaparken cok romantik dusunuyorsun.


  • Traveller  (18.08.17 16:35:50) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.