[]

Bir babanin kiz cocuguyla olan sınırları

Ne olmalidir?

Biliyoruz ki cocuklarin kimlikleri, cinsel kimlikleri, psikolojik gelisimk bebeklikten basliyor. Ben de bir kiz babasi olarak merak ediyorum bunu.

Ornegin mecbur kalmadikca babanin bez degistirmemesi, ne bileyim dudaktan opmemesi vs gibi yaklasimlar dogru mu?

Zira cocougum benim canim. Hayattaki hazinem. Onun her anlamda en iyiye yakin, fiziksel ve ruhsal anlamda cok saglikli bir insan olarak buyumesi su hayattaki tek amacim. Ve oyle bir sevgi ki bu siniri yok. İnsan nasil sevecegini sasiriyor. Resmen sevgisi yetmiyor.

İcimden gelen bu sevgiyi ona aktarirken onun ozellikle ruhi gelisimine farkinda olmadan zarar vermek asla istemem.

Yani bir babanin kiz bebegiyle olan sevgi alisverisinde nasil bir sınır olmali? Anne ile erkek evlat arasinda da boyle bir sinir olmali mi? Neler dikkat etmeli?

Ayrica akraba ve es dost, arkadas cevresi icin de ne sekilde sinirlar cizmeli?


Not: çocuklara cinsel kimlik bicmeyin, akisina birakin onlar neyi sececekkerse secsinler gibi absurt yaklasimlar midemi bulandiriyor. Bu dogrultuda fikirleri olanlar lutfen yazmasin. Ayrica burada cinsel kimlikten ziyade ruh ve beden sagligindan bahsediyorum.

 
Notta bahsettiğiniz "absürt yaklaşımlar"a sahibim ancak bir psikolog olarak kaygınızı anlıyorum, ve yazmak istedim.

Bez değiştirmek, banyo yaptırmak gibi bakım süreçlerine babası olarak katılmalısınız, bu aranızdaki bağı kuvvetlendirmek ve eşinizle yapacağınız iş bölümü açısından önemli. Ancak yaşı büyüdükçe (anaokulu döneminden itibaren) kızınız bedenini tanımaya, sorgulamaya başlayacaktır. Bu dönemde ona hakettiği izolasyonu vermelisiniz. Bedeniyle ilgili sorularını ebeveyni olarak yanıtlamalısınız. Tuvalet eğitimini aldıktan sonraki dönemde yavaş yavaş sınırınızı koymaya başlayabilirsiniz: Bir erkek veya babasından öte, bir birey olarak. Bu demek değildir ki ihtiyacı olan durumda yardımına koşmayacaksınız. Ama kişisel sınırlar bu dönemde çizilmeye başlar ve bunu ebeveynleri olarak en başta siz öğreteceksiniz.

Ebeveyn ve çocuğun cinsiyetinden bağımsız olarak dudaktan öpmek, çocuk istemediği halde mıncırmak, sıkıştırmak kişisel sınırların ihlaline girer. Ten teması, dokunarak sevgi paylaşımı çocuk gelişiminde çok önemli. Ancak ebeveynler, akrabalar ve komşular olarak çocuğa, onun isteği haricinde kimsenin bedenine dokunamayacağını öğretmek de biz yetişkinlerin görevi. Hele ki çocuk ile samimi olmayan birinin yeri geldiğinde çocuktan izin alması doğrudur, "seni öpebilir miyim?" gibi.

Kısacası, babası olarak çocuğunuzla sağlıklı ve keyifli bir ilişki kurmak için elbette birbirinize dokunacaksınız, sarılacaksınız; ona banyo yaptıracaksınız, altını değiştireceksiniz. Ve en önemlisi büyüdükçe kendi ve başkalarının bedeni ile ilgili sorularına doğru yanıt vereceksiniz. Onun ipuçlarını iyi takip edin, yüz ifadelerini ve jestlerini okuyun. Hoşlanmadığı temasları en iyi bu şekilde tespit edebilirsiniz.
  • fotrsapka  (17.08.17 11:52:16 ~ 11:53:16) 
@fotrsapka, vakit ayirip yazdiginiz icin tesekkur ederim. Notta yazdigim kismin dogrusunu bir psikolog olarak tabii ki siz benden daha iyi bilirsiniz. Ben dogru yanlisligindan ziyade kisisel bir bakis acisiyla yazdim o notu. Ona rağmen ceval vermeniz daha da mutlu etti beni. Tesekkurler.


  • evrenos gazi  (17.08.17 11:57:10) 
Bez değişimi ile dudaktan öpme farklı alanlar. Bu konular buradan iki kelime ile anlatılamayacak kadar karmaşık. Atalay Yörükoğlu'nun serisini okumanızı öneririm.

Bunu merak etmeniz çocuğunuza en iyisini vermek için, bunu iyi anlamak lazım. Bence sınırlarınızı çocuğun sağlıklı gelişimine göre çizmek istemeniz şahane bir davranış, öncelikle sizi tebrik ederim.

Genel çerçevesi itibariyle eşiniz ile kardeşiniz arasında nasıl bir ayrım yapıyosanız, çocuğunuz ile de benzer bir ayrım yapmalısınız. Eşinize hitap etttiğiniz gibi hitap etmemeye dikkat etmelisiniz. Kardeşinizi öptüğünüz gibi öpmeli, ötesine geçmemelisiniz. Burada aile içinde ilişkilerinizin standardı önemli. Çocuk açısından kendini konumlayacağı yeri algılaması kritik.

Fakat tuvalet eğitimi bir eğitim. Bez değiştirmek bir ihtiyaç. Bu ihityacın karşılanmasında ve eğitimin verilmesinde payınız mutlaka olmalı.

Anne ile oğul arasında da benzer sınırlar olmalı. Hoca hepsini detaylı detaylı anlatmış. Zaman ayırıp okuyun mutlaka.
  • babilbaligi  (17.08.17 12:24:24) 
Sinir cizilirken konu yalnizca cinsiyetle ilgili olmamali. Kiz cocugu annesini zaman zaman arkadasi olarak gordugu gibi babasini da gorebilmeli. Kendi babama ozel yasamimi anlatabildigim gibi bunu anneme de anlatirim cunku annem de benim erkek ya da kadin olmamdan ote bir birey oldugumu bilir. Kizinizi kizlarin konusacagi konular uzerinden soyutlarsaniz size bircok seyi anlatmamaya baslar. Kizini bir sure sonra erkek ve kadinlar arasindaki farklari anlamaya baslayacak ve size sorular soracak, ornegin benim neden pipim yok diye soru gelecek. Bu soruyu annesi gibi sizin de yanitlamaniz gerekiyor.

Ayrica cocugu dudaktan opmek onu cinsel tacizlere karsi savunmasiz birakiyor. Insanlar yalnizca izin verdikleri kisiler tarafindan dokunulmali, yani cocugu sevmek yalnizca dudakla sinirli degil. Bir sure sonra ona dokunmadan once izin almaniz gerekecek. Ondan izin almaniz cocugun karsisinda kendinizi ezdirmeniz anlamina gelmiyor. Bircok aile cocuktan izin almayi otorite boslugu olarak goruyor. Aslinda ondan izin almaniz cocugunuzun yabancilar karsisinda da sinirlarini cizmesini saglayacak.

Bir de notta yazdiginiz durumlara karsi olup cocugunu gercekten de diger cinsiyete gore abartili bir sekilde farkli yetistiren aileler var. Erkek cocugu odevini yaparken kiz cocuguna kahvalti hazirlatmak hos degil. Erkek cocuk de kiz cocuk da kahvalti hazirlamayi, camasirini yikamayi zamani geldiginde ogrenmeli. Modern cagin hayatta kalma teknikleri bunlar.
  • Traveller  (17.08.17 12:45:26) 
altını değiştirmeyin, anne değiştiriyorsa hep annesi değiştirsin. dudağından öpmeyin. bol bol sevin, sarılın, öpün. büyüdükçe onu ne kadar sevdiğinizi söylemekten çekinmeyin. annesi olmadan ayrı, size özel vakit geçirin. bu dondurmacıya götürmek olur, parka götürmek olur, kitapçıya götürmek olur. nasıl isterseniz. ama annesiz de yalnız kalın ve aranızda baba kız bağı geliştirin.

yabancıların kızınıza sarılmasına izin vermeyin.

çocuklar için iç çamaşır kuralı (underwear rule) araştırın. hayır demeyi ve istenmediği taktirde ona kimsenin dokunamayacağını anlatın.
  • pinkpeony  (17.08.17 14:21:13) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.