[]

Sizce bilim dunyasi political correctness kaygisi guduyor mu?

Ve bilim dunyasi bundan olumsuz etkiliyor mu? Bilimin ozgurlugunu kisitiliyor mu bu kaygi?




 
Turkiye'de degil. Ama Bati'da buna dikkat ediliyor. Ornegin bilimsel bir arastirma 100 kisiyle su calismayi yaptik veganlik sagliga soyle zararli ancak denek sayimiz cok kisitli oldugundan veganlik tumuyle tehlikelidir diyemeyiz der. Bu gibi arastirmalarin kisa sureli degil yillar boyu binlerce denek uzerinde denenmesi gereklidir der. Boylece veganliga hakaret edilmemis olur.

Ornegin su videoda youtu.be BBC cinsiyet esitligi ilkesini bozmadan kadin erkek beyinleriyle ilgili tarafsiz aciklama yapabiliyor. Calismalarda ufak farklar bulundugunu ancak deneklerin sinirli oldugunu ustelik baska faktorlerin de sonucta etkili olmus olabilecegini soyluyor. Boylece political correctness durumu da korunuyor bilimsel calismalar da.
  • Traveller  (16.08.17 00:31:21 ~ 00:35:02) 
Safdafbdbadg political correctness kaygısı. Bak şu raporu yazan sosyologlar araştırmayı mesela tamamen antropoloji merakıyla sosyoloji aşkıyla yapmışlardır kesin.

www.google.com.tr
  • Batuhanolabilir  (16.08.17 00:41:05 ~ 00:45:15) 
güdüyor, ama traveller'in dediği şekilde değil. onun dediği bulunan izlenimlerin hala yanlışlanabilir olması (ki bu bilimin özüdür) nedeniyle kesin yargıdan kaçılması. politically correct olma ile uzaktan yakından alakası yok. kaldı ki benzer bir araştırmada "15 yıl boyunca vegan beslenen 41 örnekten 37si kanser oldu" diyebilir gayet kesin bir şekilde, çünkü o 41 kişiden 37si kanser olmuştur. bunun veganlıktan olup olmadığından emin olamayacaklarından bunu söylemezler. arada başka bir faktörün üzerinde çok durmamış olabilirler, her şeyi kontrol edememiş olabilirler. politicaly correct bu değil.

daha politically correct olmaya şu daha yakın bence:

diyelim bir çalışma sırasında yapılan ölçümler hep çok saçma değil de olması gerekenden %5 fazla çıktı. sonradan farkettiniz ki kullandığın alet bir şekilde buna neden oluyor. çalışmada bundan bahsederken "kullandığımız aletin %5 offseti varmış meğer" dersen olmaz. adamların ticari itibarı var. böyle bir dürümde olanı "genel olarak yapılan ölçüm hataları" çerçevesinde anlatır, alet bozuk demezsin.

ayrıca batuhanolabilir'in örneği de istihbarat raporu değil mi? ben olsam onu o kadar "bilim dünyası" içinde değerlendirmezdim.
  • ron dennis  (16.08.17 01:10:28 ~ 01:13:32) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.