[]

yemek ve sağlık sorusu (buğday)

ben bu buğdayı kiloluk alıp biraz haşlayıp kinoa gibi yoğurtla falan karıştırıp yiyorum. buğdayı bu şekilde tüketmek yararlı mı ya da ekmeğe göre daha mı az zararlı. diğer karbonhidratlara göre esmer makarna ve esmer pirince göre veya bulgulara göre nasıldır? buğday üzerine bildiklerinizi anlatırsanız sevinirim. hatta tariflere de açığım.




 
Önemli olan tüketim miktarı her şeyden önce. Bana göre bir öğünde 60 gr ı aşmamalı. Onun dışında zararlı olduğunu düşünmüyorum.


  • soyut park  (14.08.17 14:35:46) 
Ayrıca neden hanımlara soruyorsunuz yalnızca. Beyler bu konuda fikir beyan edemez mi?


  • soyut park  (14.08.17 14:36:51) 
Duyuru hanımı değilim ama buğdayla ekmek aynı şey, haşlayıp yoğurtla yemen bir şey değiştirmez. Onun dışında, makarna durum buğdayından elde edilen bir ürün, glisemik indeksi klasik buğdaya göre 30 puan civarı daha düşük; Pirinç de gluten taşımadığı için diğerlerinden ayrılıyor, esmer pirinç olması da glisemik indeksini düşürüyor. Ha klasik pirinç olsaydı glisemik indeksi tavanda dolaştığı için çok tercih etmezdim ama esmer pirinç ya da özellikle basmati pirinç baya kaliteli ürünler. Bulgur da yine buğday işte. Bu saydıkların arasından ben tercih yapacak olsaydım esmer pirinci seçerdim. Hem glisemik indeksi düşük hem gluten içermiyor.


  • angelus  (14.08.17 14:39:53) 
Buğdayı o şekilde yemek normal şartlarda zaralı değil. Normal şartlar; dengeli beslenme + hareket.
Her öğünde 4 ana besin grubundan yiyorsan ve aktifsen canının istediğini istediğin kadar (abartmadan tabii) yiyebilirsin.
Aldığın buğday aşurelik buğdaysa ruşeymi alınmış ve ısıl işlem görmüştür. Ruşeym buğdayın en kıymeyli yeri. (genel olarak tohumlar kıymetlidir meyveler tohumları beslemek için oluşur.) Ruşeymi alınmamış buğday bulabilirsen daha besleyici olur.
Isıl işlem görmesinin bi zararı yok daha çabuk piştiği için artısı var.

Ekmek için kullanılan unların çoğunda beyazlatıcı madde oluyor, bazılarında boya vs oluyor. Buğday ekmekten daha güvenli.
Bulgurla buğtay arasında bi fark yok, aynı şeyin kırık hali. Esmer prince göre nasıldır bilmiyorum, pek prinç tüketmem.

tarif önerileri:
en birinci tarif : keşkek :) yanına yaz turşusu.
çorba çeşitleri: şehriye ve prinç yerine haşlanmış buğdayla yapabilirsin.
salatalarda çeşni olarak kullanabilirsin. buğday salatası yapabilirsin.

İşlem görmemiş buğday alıp çimlendirebilirsin.(Aşurelik buğday çimlenmez) çmleri ister sık suyunu iç ister salatalara koy.

kiloluk aldığın zaman hepsini haşlayıp kullanacağın kadar torbalayıp dondurabilirsin. ben o şekil yapıyorum pratik oluyor.
haşlama yöntemi olarak da ekonomik bir tarif vereyim. ocak boşa yanmasın :)
sabahtan buğdayı ıslat, 1-2 saat aralıklarla suyunu değiştir. akşam büyük bir tencereye buğdayıve üzerini 2-3 parmak geçe suyunu koy, bir iki taşım kaynat.
Sabah buğdayı ıslatırken dndurucuya büyükçe kaplarda su koy. akşama kadar su iyice soğusun.
Buğday bir iki taşım kaynadıktan sonra ocağı kapat, soğuk suyu tencereye boca et. kapağını kapat. Sabaha buğdaylar yenme kıvamına gelir.

edit: buğdayın şırası da güzel olur, sevebilirim dersen bi dene.
  • hayat aklini konusacak bir filozof uret  (14.08.17 15:04:27 ~ 29.08.17 23:13:52) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.