[]

Avm - market güvenliklerinin yetkileri neler?

Diyelim hipermarketten çıkarken öttüm o cihazlarda, beni durdurup "öttünüz torbanıza bakabilri miyiz üsdtünüzü arayabilşri miyiz" saçmalıkları diyebilşir mi?


Dışarı çıktıysam zaten bir şey yapamaz da o mekandan diye düşünüyorum. Ama bazı avmlerde bu marketler avm içinde olduğu için hala avm içinde oluyoruz çıksak bile markettem.

Kameradan bvakabilşirler bir şey çalmış mıyım.

Polis değiller sonuçta. Öyle hakları yok, değil mi?_

 
mantıken onların benim çantama torbama bakma hakkı yok. hak iddia edicekseler girerken çantaları vb. alıp dolaba koymaları gerekir.

ama işin hukuki kısmını bilmiyorum.

istanbulda büyük bir avmnın iyi bir mağazasında yaşandı olay;

3 kişi mağazadan çıktık. cihaz öttü. çanta sadece bende vardı torba çantaydı küçüktü bir de.

güvenlik direk geldi bakmak istedi. arkadaşım bir anda sinirlendi tartıştı. sonra müdür geldi o biraz daha ılımlıydı. böyle bir suçlamayla karşı karşıya gelince arkadaşım çılgına döndü. ben güvenlik işini yapmaya çalıştığı için sinirlenmedim tepki vermedim. arkadaşım çantayı alıp yere fırlattı. güvenliği dövmesin diye ayırdık hatta. :)
  • Caaannn  (12.08.17 17:50:06 ~ 17:52:18) 
polis gibi yetkileri var. çantanıza bakabilir, üzerinizi arayabilir, kimlik sorabilir. alıkoyabilir seni. yetkileri görev yaptıkları alanla sınırlı ve tutuklama falan yapamaz tabii ki.


  • runagain  (12.08.17 17:54:06) 
Evet yapabilirler. Çantadan şunları vs. çıkarın diyebilirler. Çantaya bakabilirler. Amaç burada birini rezil etmek değil konunun açığa çıkmasını sağlamak ve şüphenin giderilmesidir.
Marketten dışarı çıkılsa bile onlar avm güvenliği ile koordinelidirler.

Ancak bir yere girerken kendinizi aratmak veya çantaya baktırmak istemezseniz - zorla - bakamazlar ve içeriye de alınmazsınız.
Güvenlik, - bulunduğu noktanın - bir nevi polisidir. Yaptığı işler kanuna dayalıdır.
  • 1adam  (12.08.17 18:02:01) 
Nasıl polis gibi yetkileri var?. Hangi yetki bu? Gerçekten merak ettiğim için soruyorum. Ben itiraz etsem de üzerimi arama yetkisi var mı?


  • old possum  (12.08.17 18:03:59 ~ 18:06:43) 
(git: www.ozelguvenlik.pol.tr)

aranan kişileri yakalama yetkisi bile var. elbette bir polis değil tam anlamıyla ama yetkileri geniş. sadece avm guvenlik görevlilerini de düşünmeyin. havaalanlarında, başka hassas kurumlarda görev yapanlar var.
  • runagain  (12.08.17 18:17:03) 
elle arama konusu yoruma ve uygulamaya biraz açık bir konu. ama herhangi bir cihaz ile (xray, dedektör) arama yapabilirler. İstenildiği taktirde tabiki polis çağrılır ve aramayı onlar dahi yapabilir. Giriş çıkışların yoğun olduğu yerlerde işlerin de hız kazanması açısından elle arama da yapılabiliyor.
Mesela stada daha girişlerde bu elle arama konusu özellikle uygulanır.

  • 1adam  (12.08.17 18:20:58) 
Hic bir yetkisi yok. Suphe varsa polis cagrilir polis arama yapabilir. Hakkinizi gasp ettirmeyin. Burasi muz cumhuriyeti degil


  • boran79  (12.08.17 18:33:07) 
Polis gelene kadar bkelememe de gerek yok dğeil mi. İsterse kameradna bakıp teşhis ederler


  • Cursed Chico  (12.08.17 18:54:39) 
Polis gelene kadar bekletme yetkileri var polis çağrılacak bir durum oldu, size yönelik bir suçlamaları varsa.

Resmi yetkileri paylaşılmış, neden bu kadar ısrar ettiniz merak ettim. Bir olay mı oldu acaba?
  • kullanıcıadımbuolsun  (12.08.17 19:41:59 ~ 19:43:51) 
Çantaya siz izin vermediğiniz sürece bakamaz.

Polis gibi yetkileri falan yok, paşa paşa polis çağıracak üzerimi elle arayacaksa, illa çantama bakacaksa.
  • chicha  (12.08.17 19:46:31) 
Hiçbir yetkisinin olduğunu düşünmüyorum, ne durdurma, ne de arama, her şeyi geçtim ne yaptırımı olacak, çantanızı aratmazsanız göz altına mı alabilirler, yolunuza devam edersiniz, en fazla polis çağırır.

Polis gelene kadar beklemek zorundasınız diye de bir şey yok.
Kanun şu:
www.ozelguvenlik.pol.tr

isteyen incelesin
  • gezegen olan pluton  (12.08.17 19:52:05 ~ 21:34:27) 
@Cursed Chico
Polis gelene kadar beklemek zorundasın.

@ özgürlük savaşçısı bir çok üye,
bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmak ne acı..
araştırın biraz.
Olur ki acil bir sorununuz olduğunda yardıma çağırdığınız güvenliğe, en baştan hiç bir yetkisinin olmadığını düşündüğünüzü söyleyin.
samimi olun biraz.
  • 1adam  (12.08.17 21:07:20) 
Şu olay vardı mesela

indigodergisi.com
  • Cursed Chico  (12.08.17 21:15:29) 
hukuğunu bilemem ancak girişte bana bu bilgilerin verilmediği hiçbir yerde; hiçbir şüpheyle beni tutamaz/alıkoyamaz ve eşyalarımı arayamazlar. izin vermem, olay çıkarırım.

böyle bir şey yapacaklarsa girişte de böyle hakları olduğunu söyleyecekler müşteriye. müşteri de giriyorsa onu bilerek girecek. hiç yoktan yere gelip, 2000 TL verip kurstan aldığı bir belgeyle benim haklarıma böyle dalamaz.
  • i drive the hearse  (12.08.17 21:16:28) 
@ i drive the hearse
gerçekten parlak fikirlerin var.
O zaman emniyete/karakola girmeden önce her türlü bilgi belge ve yetki açıklaması iste. ne güzel değil mi? İstediklerinin tam yeri orası :)
kurstan alınan belgenin tabiki - tek başına- bir hükmü yok ama yapılan iş kanuni. ve o kapı giriş çıkış yerinde bulunduğu için kapıcı sandığınız o güvenlik çalışırken - devlet memuru- hükmündedir.
  • 1adam  (12.08.17 21:27:16) 
parlak fikirlerim yok arkadaşım, polisin devletin resmi kolluk gücü olduğu tüm vatandaşlar tarafından bilinen bir şey. dolayısıyla, polisin yaptırım gücü olduğunu özel olarak açıklamasına gerek yok. aynı şey özel güvenlikler için geçerli değil.


  • i drive the hearse  (12.08.17 21:47:10) 
- tüm vatandaşlar tarafından bilinen bir şey - işte o vatandaşların iyiliği için yapılıyor bu tür uygulamalar. bir kanunu o vatandaşların bilmemesi ona uyma zorunluluğu bulunan vatandaşların üzerilerindeki sorumluluğu kaldırmıyor.


  • 1adam  (12.08.17 22:07:02) 
Özel mesajın kapalı. Mesaj gönderemedim.


  • 1adam  (12.08.17 22:15:57) 
Benim mi özel mesajım kapalı. Öyle bir ayar yapmadım.


  • Cursed Chico  (12.08.17 22:28:01) 
kulaktan dolma bilgim, uygulama ve okuduğum mevzuattan çıkardığım sonuç; neredeyse polis yetkisine sahip olduğu(ydu).

haklı itirazı var arkadaşların. demokratik bir ülke olsak, yasalar böyle muğlak olmaz; uygulayıcılar da kafasına göre davranmazdı. biliyorsunuz ki değiliz ve her geçen gün de daha kötüye gidiyoruz.

bir vakıf üniversitesinin kütüphanesinden çıkarken çantalar aranıyordu yıllar önce. ki, arayan da orada part-time çalışan öğrenciydi.

ne bir güvenlikçi, be bir çavuş, ne bir polis ne de yeni (yine!) göreve başlayacak bekçilerle bir sorun yaşamak/yaşamanızı istemem. bu ülkede en ufak yetki verilen herhangi bir insanın bir anda devleştiğini ve kendisini kral gibi gördüğünü unutmayın. sizi/bizi koruyacak yasalar da, kurumlar da, medya da, yargı da, kamuoyu da yok.

elbette itiraz edelim, kimlik isteyelim, soralım neye dayanarak üzerimizi/çantamızı arama hakları olduğunu; öğrenelim haklarımızı ama, ite bulaşmaktansa çalıyı dolaşmak yeğdir. bu sözü de son zamanlarda çok kullanır oldum :)

"esnaf gerektiğinde asker polis ve hakimdir" dedi mi bu ülkenin başı? dedi! "normal" bir ülkede bunu çoban söylese kırk tane ihlalde hakkında dava açılır.

özel güvenliğe gelene kadar akşam olur. o yetki muhtarda da var, esnafta da var, apartman yöneticisinde de var. yeni türkiye "jungle" cumhuriyeti!
  • runagain  (12.08.17 22:46:17) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.