[]

Psikolog karışısında hasta istediği gibi davranabilir mi

Böyle bir durumda psikolog napabilir. Mesela hasta sürekli argo konuşsa kutsal değerlere hakaret etse hatta cinsel organını falan gösterse. Var mı böyle bişey yaşayan acaba. Psikolog napar bu tür durumda seansa devam mı eder Anormal bisey yokmuş gibi. Yoksa polis falan mı çağırır. Polis çağırma veya bu tür bir tepkide mesleğinin ne anlamı kalıyor hasta zaten anormal hissettiği için gelmiş şifa bulmayı umduğu da kendine tepki gösterince iş mi.




 
Tamamen atıcam, kendisinin anlatışına göre değişir. Eğer hasta bunları yapmasına rağmen yanlış olduğunu biliyorsa psikolog yardımcı olurdu. Eğer bilmiyorsa farkında değilse bu tarz hareketleri yapan kişinin etik değerlerinde sıkıntı var demektir. Bundan bahsedebilirdi psikolog. Yani ben olsam böyle yapardım. Niyet önemli.


  • freetakilir  (09.08.17 03:49:19) 
hadi argo tamam, hadi kutsal değerlere hakaret tamam falan diye okuyordum ki... cinsel organını gösterme nedir yahu :) psikologun alanının dışına taşıyor olay bence.

"...bu tür bir tepkide mesleğinin ne anlamı kalıyor" oldu canım, hasta diye bir de yatırsın şöyle psikologu ha? bak şu psikologun yaptığına sen, adam şifa bulmaya gelmiş! sabretse psikolog da belki zevk alacak hatta belki onun da şifaya ihtiyacı vardır.

bu ne ya, ciddi misiniz?
  • runagain  (09.08.17 03:55:13) 
godoşu beklerken + 1 (özlemişim kız seni)

Duyuru psikologları cevap verecekse, benim cevabımı dikkate almayın. Onlar cevap vermiyorsa, etik kodlar ve daha önce tanık olduğum durumlarla konuiacağım.

Psikoloğun işi her anormali düzeltmek değil, hatta anormal olmak zorunda bile değil. Örneğin, kişilik bölünmesi veya çoklu kişilik durumunda konuşa konuşa yapılacak bazı terapi türlerinin hastalığı derinleştirdiği, çünkü diğer kişiliklerin ortaya çıkışını teşvik edeceğini söylüyordu. O derecede "anormal" denilen kısma pskiyatrinin bakması gerekir ki, insan sağlığına tehdit varsa, hasta intihar ya da cinayete meyilli ise, yasaya aykırı şeyler yapacak durumdayssa doğrudan hastaneye yatırabilsin, ilaçla tedaviye başlasın, delirium durumundaysa beyaz odaya alınsın, vb. Ne şartlar altında olursa olsun şifa dağıtımı yapan kişiler onlar değil.

Kutsal değerlere küfrettiğinde yargılamaması lazım ama senin tehlikeli olduğunu düşündüğünde polis de çağırabilir, psikiyatri sevkki yapabilir. Pskoloğun kutsal değerlerine de küfredersen kişisel nedenlerle sana yardım edemeyeceğine karar verme hakkına sahip. İlgili etik kod şöyle geçiyor: Psikolog, yardım için başvuran kişiyi, kendisinin yararlı olamayacağını düşünüyorsa, danışan olarak kabul etmeme konusunda karar verme hakkına sahiptir. Atıyorum peygambere küfrediyorsan ve psikolog çok inançlı ise, sana yardım etmeyi kabul etmek zorunda değil, hatta reddetmesi etik olabilir. Çünkü terapiyi yapabilmesi için onun kendi psikolojisini stabil tutabilmesi gerek. Yeterli kadar stabil olacağını düşünmüyorsa danışanı reddedebilir. Görevi başa çıkabilmeyi en yüksekte tutmak ama bunu herkes için başarabilmek gibi bir görevi yok. Başa çıkıp çıkamayacağına kendi karar verir.

Bir yandan da, başka bir etik kural şu: Eğer psikolog mesleğini uygun biçimde yapmasını engelleyecek kişisel sorunlar yaşadığına karar verirse, bu sorunu en uygun biçimde çözmelidir. Sen bir davranışta bulunuyorsan bunu yapmanın nedenine göre kendi karar vereceği bir yöntemle çözebilir. Dolayısıyla, onlar için bazı şeyler "pskiyatrik vaka" ise bunda kişisel karar verilecek bir durum olduğunu sanmıyorum ama arada derede bir hareketse ya da yapılma amacının ne açıdan olduğunu düşünüyorsa, ona göre kendi kararını verebilir, kendi kararı içindeki çözümü uygulayabilir. Teşhircilik yaptıysan, yasalara aykırı bir hareketse ve psikiyatrik nedenlerle yapıldığında yasalara aykırı değilse, duruma göre seni bir daha yapmamak üzere yönlendirebilir de, neden öyle bir şey yaptığını da araştırabilir, "Güvenliği arayın, bu da psikiyatri sevki" de diyebilir. O an onu hangi motivasyonla ve ne şekilde yaptığına karar verecek olan kişi o, o motivasyona göre hareket edebilir.
  • aychovsky  (09.08.17 05:44:03 ~ 05:48:14) 
"sınırda kişilik bozukluğu" isimli bir kitap, bir psikiatrın anısını anlatıyor, hastası doktora (hasta kadın) kendisine taciz edecekmiş gözüyle bakıyor. doktor gayet sakince onla iletişim kurarak kliniğine gönderiyor.


  • for day to break  (09.08.17 07:07:43) 
O kadar geniş anlayışlı, ileri derecede esneklik tanıyan psikolog umarım Türkiye'de yoktur.


  • 1adam  (09.08.17 07:41:07) 
@1adam ne demek ki o?

ne olacak peki bu insanlar, yatağa mı bağlanacaklar yoksa allahın onları helak etmesini mi bekleyecekler?
  • rahip janick  (09.08.17 09:39:03) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.