[]

para ekonomi

ekonomiye meraklıyım ama pek anlamıyorum. bir şey sorucam. şimdi ufak ülke düşünün. bill gates buraya 10 milyar dolar para bağışlıyor ancak bir şartla. bu parayla ithalat ve ihracat yapamayacaklar. para sadece ülke içinde dönecek. bu ülke zenginleşir mi? eğer zenginleşirse neden?




 
1 ülkenin zenginliğinden bahsetmek, 1 bireyin zenginliğinden bahsetmek gibi kolay değil. birey kişisinin ekonomik olarak zengin olması, nakde çevrilebilir mallarıyla ölçülebilir mesela. elinde cash para, evi, arabası bunların değerleri toplanır ve zengin veya değil denebilir.

ama devlet için böyle 1 kıstas belirleyemeyiz. bahsettiğin ufak ülke 5 bin kişiden ibaret 1 ülke olsun ve bu 10 milyar dolarlık bağış devletin kasasında dursun. devlet zengindir ama halk fakirdir. o yüzden zengin 1 ülke diyemeyiz.

veya devletin piyasa ekonomisine pek bulaşmadığı, sadece serbest piyasada hiçbir müteşebbisin kar dönüşü olmayacağı için üstlenmek istemediği işleri (sokak temizliği vs) yapabilmek maksadıyla yok denecek oranda vergi alan ve onu da bu hizmetlere harcayan, kasasında pek para tutma eğilimi olmayan 1 modelde halk da ekonomik olarak refah ierisindeyse bu ülkeye ne açıdan zengin diyebiliriz mesela?

ekonomik gelişmişlik desek, onun da milyon çeşit göstergesi var ve hiçbiri somut 1 anlam ifade etmeyebiliyor. en bilineni, ölçüt olarak kullanılan gdp (gayrısafi yurtiçi hasıla) ve gnp (gayrısafi milli hasıla) ama bunların da sadece istatiki sayıdan ibaret olduğunu, somut hiçbir anlama gelmediğini savunan 1 yığın insan var.

bunların yanı sıra, gelen bu 10 milyar doları ithalat ve ihracatta kullanmadan da milyon farklı çeşit yolla fayda sağlanabilir.

ithal edilen ürünlerin yerine yerlisini üretip ithalat kalemi düşürülerek dış ticaret dengesine katkıda bulunulabilir.

ülke bu parayı merkez bankası eliyle döviz manipülasyonu için kullanabilir ve bu şekilde kara geçebilir.
  • materyalist imam  (08.08.17 23:22:37) 
@materyalist imam'In cevabı yanlış. aslında arkadaş cevap bile vermemiş. sınavda notlandırsaydım direkt sıfır yazar geçerdim.

para nötraldir (bkz: neutrality of money); eğer bu parayı ne dış yatırımda ne de ithalatta kullanabileceksen, bu para sadece eflasyonu artırır. sadece ülke içindeki toplam para arzını artırmış olursun, bunun kısa vadede etkisi talebi artırıp birkaç çeyrek yüksek büyüme olsa da, 6 ay içerisinde elinde sadece enflasyon kalır. daha fazla ayrıntı için (bkz: quantity theory of money) (bkz: monetarism) (bkz: fiscal vs monetary policy)

üstteki arkadaş ithal edilen ürünlerin yerine yerlisini üretiriz demiş; en başta bu yerli ikamesi her zaman ekonomik anlamda verimli sonuçlar doğurmaz (bkz: comparative advantage). bunun da ötesinde, bu parayla dış ticaret/yatırım yapamıyorsan zaten o ürünü içeride üretebilecek teknoloji ve know-how'u da transfer edemezsin. bu 10 milyar doları bill gates'in vermesinin bir önemi kalmıyor yani, ülkenin merkez bankasının sisteme para sokmasından bir farkı yok.

ülkeye sokulan bu 10 milyar doları merkez bankası, yayınlayacağı tahvil ve bonolar üzerinden sisteme arz eder. bu bono ve tahvil gibi borçlanma enstrümanları kredi arzını artırır, dolayısıyla faiz oranları düşer, toplumun satın alma gücü birkaç aylığına artar. ancak talebin artması, birkaç ay içerisinde fiyatları da yukarı çekecektir (bkz: stickiness of prices). sonuçta 6-12 ay içerisinde elinde sadece enflasyon kalır. bu kısa vadeli suni büyümeyi iktidarlar özdllikle seçim ve referandum dönemlerinde yaparlar, tüik ve tcmb datalarına bakabilirsin.
  • dhadkan  (23.08.17 15:21:07) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.