[]

Yurtdisi doktora

Arkadaslar yurtdisinda doktora yapan var mi aranizda? Bunun yolu yordami nedir? Yani acik pozisyonlar var mesela benim alanima yakin ama tam benim calistigim konu degil. Ne farkeder deyip basvurmali miyim?
Ya da aslinda calismak istedigim insanlar var ama phd ilani vermemisler. Onlarla iletisim kurayim mi?

Bir de aklima takilan bisey var mesela benim burada arkadaslarim koc, bilkent odtu mezunu falan litvanya'ya polonya'ya zor gittiler. Hocam romanya'ya basvurdu kabul etmediler. Alaninda ilk 3 kisiden biri burada.
yurtdisina kongreye falan gittigimde goruyorum pakistanli suriyeli ogrenciler phd kabulu almis. Ya da ayni bolumde hem fasli hem odtulu ogrenci var mesela. Fasli ogrencinin egitimi bence odtuluye denk degil. Yaz okuluna katilmistim. Giderken cok onyargiliydim orada kesin en kotusu benimdir, rezil olmasam bari diye dusunuyodum. Egitimde, duzenekleri falan benle bi kiz vardi biz kurduk. Tabi ki iyi ogrenciler de vardi. Ama cogunluk origin bile bilmiyor excelde grafik cizerken zorlandilar. Pakistanli arkadasim iyiydi onlari pek bilmiyorum. Nasil kabul aliyorlar ki?

 
Var. Acik pozisyonlara basvurabileceginiz gibi niyet mektubu, CV, transkriptler vs hazirlayip calismak istediginiz hocalara da basvurabilirsiniz. Eger begenirlerse ve ellerinde butce olursa kabul edebilirler. Calismak isteyeceginiz alani en iyi siz bilirsiniz, ona bir sey diyemem ama alani ne kadar daraltirsaniz sansiniz o kadar duser.

Koc, ODTU vs okullardan Almanya'da, Amerika'da bir suru arkadasim var. Ayni sekilde hicbir yere gidememis olanlar da var. Bu okullardan mezun olan herkes mukemmel olmadigi gibi, Pakistanli, Fasli herkes kotu de degil. Ozel bir muamele yok, adam begenirse aliyor, begenmezse eliyor iste.

Edit: Su eklemeyi yapayim, tabii ki Avrupali biri bize gore avantajli. Bahsettigim Fasli'ya, Pakistanli'ya falan ozel bir muamele yok. Yine de ben bu konuda "bizi direkt eliyorlar" kafasinda degilim, dedigim gibi bircok yere giden ogrenci var. Belki son 1-2 senede eskiye gore daha zorlasmis olabilir. Soru bu kapsamda olmadigi icin kisa kesiyorum, sorunu yemeyelim tartismayla :)
  • evrim halkasi  (04.08.17 19:08:59 ~ 19:57:47) 
Her ülke için bir şey diyemem ama benim yaşadığım yerlerde Üniverstenin neresi olduğu hiç önemli değil, Türkiye adını duyunca zaten sana Afrikalı kabileden gelmiş muamelesi yapıyorlar. Aynı yaklaşım birkaç ülke dışında da tüm ülkeler için de geçerli. Çin için de, Hindistan için de, Rusya için de, İran için de, ... ODTÜ ile Bingöl Üniversites'nin farkını bilmiyorlar ve umurlarında değil. Sonuçta onların ülkesinde standardımda eğitim almadın ve üçüncü dünyamsı bir ülkeden geliyorsun. 4-5 üniversiteden konuştuklarımdan sadece çok küçük bir kısmı Bilkent'i biliyor. "Gerisi zaten çöp" düzeyinde bakıyorlar. O yüzden Toefl ve GRE düzgünse ona güveniyorlar.


  • aychovsky  (04.08.17 19:33:09 ~ 19:39:16) 
Ben size cok katilmiyorum bu konuda. Suriye veya Fas'tan katilmis olabilir birisi, ama onun bilgi birikimi daha coktur. Veya onu secen kisiyi etkilemistir bir sekilde. Kendini satabilmek degil mi onemli olan? Ayrica Odtu falan diger ulkelerde pek bilinmiyor. Onlar sizin ne goturdugunuze bakiyorlar.


  • my pink  (04.08.17 21:42:35) 
okullar tekil başvurulara açık oldukları gibi kendileri de proje bazlı pozisyon açabiliyorlar. türkiye'den çok az okulu biliyorlar onlar da ekseriyetle boğaziçi, odtü falan.

niyet mektubunuz, tez teklifiniz, sağlam bir transkript, yine sağlam referans mektuplarıyla bir sürü iyi okula girebilirsiniz neden giremeyesiniz ki.

eğer kendi projenizi çalışmak istiyorsanız gözünüze kestirdiğiniz hocalara mail atıp öğrenci alıp almadığını sorabilirsiniz. mailde kendinizi tanıtın, lisans ve yüksek lisansta neler yaptığınızı kısaca anlatın ve doktora projenizi anlatın. ekte de cv ve tez teklifinizi gönderin. hocanın projenizi beğenmesi ve sizinle çalışmak istemesi en önemlisi. eğer halihazırdaki bir projeye başvuruyorsanız o zaman neden çok uygun bir aday olduğunuzu ispatlamanız lazım, burada çok kuvvetli bir niyet mektubu devreye girer, referans mektupları da niyet mektubundaki argümanlarınızı desteklemeli.

türkiye'de alanında en iyilerden olan birisi neden uk, abd, almanya, hollanda vs. dururken romanya'ya başvurur bilememekle beraber kabul alamamasının farklı sebepleri olabilir, illa bizimkileri istemedikleri veya bizi tırt buldukları için olması şart değil.
  • lily briscoe  (04.08.17 21:59:48) 
Romanyada avrupa birliginin ortak kurdugu bi lab. var. Hoca bana buraya da bi basvur ama beni bile almadilar falan diye anlatti.


  • wishmaythşngs  (04.08.17 22:04:03) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.