[]

muzik kulagi olanlar bir el atsin

benim icin evrenin en buyuk sirlarindan biri;
muzik kulagi olan birisi varsa, notalari nasil taniyorsunuz bir anlatin lutfen. okulda ogretmen tusa basardi, "bu hangi nota ?" diye sozlu yapardi. bana hepsi ayni geliyor. siz (yetenegi olanlar) nasil algiliyorsunuz bu notalari ve ritim duygusunu ?



 
cok duymus olmakla oluyor. kulak alismis. mesela benim kafamin icinde "mi" ve "la" notalarinin bir yeri var. bu iki notayi baslangic notasi olarak dusunuyorum. onlari nerede duysam bilirim. sonra baska bir nota duydugumda da kafamdaki "mi"nin ya da "la"nin ustune ekleyip notayi buluyorum matematik yapar gibi. pratikle de gayet hizli oluyor her sey. anlatmak da zor ya.

mesela bak burda kac tane yildiz var: *****
sayinca 5 cikiyo di mi? o yildizlar ses olsun diyelim. ve dusun ki bir seyler okurken surekli o bes yildiza rastliyosun. artik hemen "5" diyebiliyosun onlari gordugunde. alismis gozlerin (kulaklarin). sonra okurken ****** cikmis karsina ama dikkatli bakinca bu sefer orda 7 tane yildiz oldugunu goruyosun. bes tane yildiza benziyo ama iki tane daha var. "7" diyebiliyosun cunku "5" senin baslangic noktan olmus kendini alistirdigin icin :D neden sayilardan gittim bilmiyorum. belki her nota bir frekanstan olustugu icin: www.liutaiomottola.com

yani hepsinin ayni olmasi imkansiz. 1'in farkli bir versiyonu olamaz. 1 hep 1'dir.

simdi suna bak: www.thebasicsofguitar.com

burada E (yani mi) ve A (yani la) dedigim gibi, benim baslangic noktalarim olmustur hep. onlari nerede duysam bilirim (dedigim gibi, aliskanlik). ve eger biri gelip de piyanoda mi'nin bir bucuk ses pesi olan do diyeze basarsa (yani C#), kafamda calan mi'den yola cikip bir bucuk ses pese inip do diyez'i tespit ederim. bunlar surekli yapilinca artik insan ezberliyo. mozart gibi manyaklar mesela, degil bir tus, piyanodaki 20 tusa ayni anda bastiginizda tum notalari teker teker soylerdi.

umarim anlatabilmisimdir ya.
  • hopeless  (04.08.17 06:40:51) 
sesleri tanırım, hangi nota olduğunu bilmem, ama enstrümanla çalarım o parçayı. mi, la, vs. o sesleri kağıda aktarabilmek için verilmiş isimlerden ibaret.


  • frkr  (04.08.17 07:41:48) 
hopless'ın dediği gibi bu iş biraz konumlandırmayla alakalı. benim baz aldığım ses do mesela; duyduğum sesi ayırt etmek için bi do mırıldanıyorum, ona göre duyduğum ses ince ya da kalın mı diye karşılaştırıp nerede olduğunu anlamaya çalışıyorum. %100 doğrulukla bilemiyorum her zaman ama en azından fikir veriyor. sen de ağzınla bir nota çıkartabilme pratiğini geliştirirsen yapabilirsin, çok pratikle olmayacak bir şey değil.


  • baba jo  (04.08.17 09:33:46) 
Hopeless +1

Benim kafamda da nedenini bilmediğim bir halde mi ve si yer edinmiş. Hani tanidigin bir insan yaninda konusunca fakat onu gormeyince bile kim oldugunu anlarsin ya, onun gibi bir sey herhalde.
  • Kamyoncunun vitesi  (04.08.17 10:07:27) 
seslerden ziyade nota aralıklarını ezberlersin beynine kaydedersin yani. biri sana enstrumandan bir notanın sesini verir ya da sen alırsın ve sen bu aralık bilginle diğer notaları söylersin. tabi eğitim alman lazım.


  • öteki ben  (04.08.17 15:33:28) 
@oteki ben ses araliklarini biliyorum, matematiksel olarak. yani calmayi bildigim herhangi bir parcayi, ayni araliklarla daha kalin veya ince tonda calabiliyorum. ama yine de sesleri taniyamiyorum.

soyle ki, bir renk gordugunuzde bu mavi, ya da bu kirmizi diyebiliyoruz. cunku renkleri taniyoruz. ama notalar icin (solfejden bahsetmiyorum), duyunca bu "do" veya fa" diyemiyorum. do notasinin farkli turevleri var, kalin tonda, ince tonda bunlari duysam bile notayi bilemiyorum ya da nota araliklarini sadece sesi duyarak "budur" diyemiyorum.
  • dik dur egilme kanzuk durum seninle  (04.08.17 22:05:00) 
sürekli bir enstrumanla haşırneşir değilsen bir notayı beynine kaydedemezsin, yani öyle olsan da yüzde yüz budur diyemeyebilirsin absolute kulak değilsen. desiğim gibi sana do yu alırsın örneğin diğer notaları söylersin aralık bilgine göre kafanda do ya göre kıyaslarsın 5 li aralık olduğunu düşünüyorsan sol dersin atıyorum. öteki türlü ben sadece durduk yere bir ses duyayım hangi nota olduğunu bileyim diyorsan bunun için ger gün bir enstrüma uğraşman gerek piyano gibi artık do sesi kulağında oturmuş olması gerek ki sesi duyduğunda do diyebilesin. bende mesela do-la-fa sesleri yer edinmişti ama yine de o an hiç ses almadan yüzde yüz bu diyemiyordum ancak melodinin akışına göre tahmin ediyorsun onlar da kalıplaşmış cümleler kullandıkları için çoğu zaman.


  • öteki ben  (07.08.17 01:43:35) 
sesi duyunca tanıman daha çok bolbol solfej yapmaktan geçer bu arada. solfej yaparak aralıkları oturtmak önemli. ince ton kalın ton dediğin oktavdır genelde çok pes veya çok tiz oktavları anlamakta zorlanırsın zaten bu da yine alışkanlık ve antremansan geçer bunu spor yapmak gibi düşün.


  • öteki ben  (07.08.17 01:47:24) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.