[]

Malum üniversite balonu başlığı

Eğrisiyle doğrusuyla 'meslek lisesi' 'zanaat okulu' romantizmine fazla bulaşmadan birkaç cevap bekliyorum. İşverenlerin çoğu şirketlerinde önlisans mezunu çalıştırmak istemiyor bildiğim kadarıyla. Kariyer. net gibi sitelerde de baktığım zaman orta-üst ölçekli firmalar da soğuklar bu duruma. Ben daha mezun olmadım lisanstan. Pek piyasada da bulunmadım. Ancak büyüklerim vasıtasıyla tanık olduğum durumlar mevcut. Ancak bir çarpıklık var sanki bu iş bulma durumlarında. Suserler teknik lise okumalı iş bilmeli aman almayın artık lisans diploması demeleri çok tuhaf geliyor. Kendi çocuklarına zanaat öğretmek için gönderirlermi acaba bi ustanın yanına? Veya işlerini mükemmel bi şekilde mi yapıyorlar diye özeleştiri sunmak istiyorum. Belirtmeden de geçmeyeyim şu kendini geliştirme mevzusu konusunda. Gelirin büyük kısmının al-sat yapıp imarlı arsa kovalayan inşaatçı güruhta toplanmasıyla, 'kendini çok geliştiren über siber mühendis veya yazılımcı'nın istediği refah seviyesine ulaşacak paraları kazanması ne kadar mümkündür? Çok basit bir ekonomik çelişki burdaki demek istediğim. Ne önerirsiniz bu saatten sonra? Zaten 2 bin ile başlıyor çoğu mezun. Böyle bir balon varsa da patlaması için daha neyi bekliyor ki? Patlasa ne olcak hem
Edit: imla



 
O yazının kastı 'adım başı üniversite açılmamalı, ihtiyaç kadar kontenjan olmalı en yüksek puanları alanlar üniversite okuyabilmeli" bence. Yoksa üniversite okumayın demiyor, onlar da çocuklarının üniversite okumasını isterler fakat sistem bozuk ona değinmişler. Adım başı müyendiz kaynıyor. En boktan üniversitede bile tıp fakültesi var. Niye tıp fakültesi açıyorlar biliyor musunuz? Döner sermayeye katkısı çok diye

Adamlar iyi doktor yetiştirelim derdinde değil. Ne kadar para kazanalım onun derdinde.

O entryi hızlıca okudum hatta tamamını okumadım ama aklımda kaldığı kadarıyla katılıyorum p entry e
  • Fusha  (03.08.17 01:31:59) 
işte birtakım insanları ara eleman yapmaya çalışıyorlar. teoride fena fikir de değil ama dediğin gibi niyet ve sonuçları önemli.

ha mesela ben ingilizce konusunda kendi kendimi geliştirdim okuldan bağımsız olarak çoğunlukla, gider meslek okurdum elektrik falan sonra da gider kanada'da yaşardım.
  • proletarier aller lander vereinigt euch  (03.08.17 01:33:29) 
@fusha endüstri meslek liseli bir grup arkadaşım var. O yüzden teknik lise konusuna odaklandım. Çoğu 4yıllık müh diploması almadan iş bulamayacağını düşünüyor piyasada. Stajlarını da hiç aksatmazlardı ayrıca. İş bilmez kişiler değil.


  • sack jparrow  (03.08.17 01:38:43) 
şuan da üniversite mezuu olmayıp bir meslekte yetişen ya da ticaret yapan kişiler üniversite mezunlarından kat kat fazla kazanıyor. İstanbulda ev sahipleri genelde esnaftır mesela. Her ay memurdan eşek yüküyle kirayı çukkalarlar.

ön lisans mezunlarının çoğu 4 yıllık fakülte bitirenlerden rahat iş buluyour ve fazla kazanıyor.

sonuç: Çoğu lisans programı gereksizdir. Ara eleman olmak günümüzde daha işlevseldir.
  • empedokles  (03.08.17 01:56:43) 
@trollziya 2 yıllık muhasebe mezunu veya diğer ofis işleri mezunlarını da almayı pek düşünmüyorlar internetten gördüğüm kadarıyla.


  • sack jparrow  (03.08.17 02:03:55) 
abi kim cidden şu üniversite mezunlarından çok kazanan esnaf, usta, ön lisans mezunu? cidden çok ezber bir laf bence. gerçekten kim bunlar? madem öyle hepimiz onları yapalım? esnaf olmak da kolay mı yahu? bir kere sermaye gerekiyor. gariban adam napsın? gidiyor kendi emeğiyle bir şeyler yapmaya çalışıyor. o ev sahipleri büyük ihtimalle eski tip evlere sahiptir. bizden eski nesildir onlar. yoksa şimdiki nesil de sürünüyor.


  • black mamba  (03.08.17 02:46:58) 
Sen okulda zaman öldürürken erken yaşta çalışıp para kazanmaya başlamış kişiler. Sermayesini de kendi oluşturuyor. Üniversite gençliği gibi bir kahveye 20 lira verip instagrama atan tip değiller, para biriktirip iş kuruyorlar.

Benim berberim berberlik mesleği ile bir ev bir araba almış istanbulda. Yaşı 35-36 djr.
  • empedokles  (03.08.17 02:52:21) 
abi uç örneklere bakma. ona bakarsan üniversiteden mezun olup 30 yaşına gelip milyonlar kazanan insanlar var. onun dışında benim yıllardır gittiğim berberlerim hep aynı. ben de benzer alt çevreden geliyorum. ya üniversite seçeneği ya da esnaflık vardı önümde. üniversiteyi seçtim ve bu sayede belimi doğrulttum. yoksa eski mahalle arkadaşlarım hala aynı yerdeler. birçoğu esnaf ve hiç öyle zengin değiller. keşke herkes dediğin gibi olsa ama değil.

bir kere üniversite insana konum kazandırır. örneğin mühendis olursun ve mühendis ustadan çok kazanır teoride. onun dışında mühendis enflasyonundan dolayı az kazanabilir ancak genelde myo mezunu birinin, esnafın uç örnekler dışında üni mezunundan çok kazanması zor. tabii lüks lokanta da esnaf mahalle arası pilavcı da.

bir insan üniversite okuyorsa zaten yapabileceği bir şey yoktur. gariban adam da iyi okullara giremiyor ondan kötü okullara gidiyor belki bir şey olur diye. ama olmuyor maalesef.
  • black mamba  (03.08.17 03:00:45) 
Hatırlatayım memur maaşı 3000 den az.

Özel sektörde çoğu mühendis 2000-2500 le işe başlasa sevinir.

Üniversite mezunundan parayı vuran doktor, diş hekimi, eczacı falandır.

Uç örnek ama sultanahmette haşlanmış mısır satan bir adamı 10 000 e yakın kazanması haber olmuştu. Bunu kaç kişi yapabilir orası belli tabii
  • empedokles  (03.08.17 03:05:59) 
Şu inşaat ile ilgili bir izlenim paylaşayım. Kesinikle aileden gelen bir sermaye olmasa bu seviyelere geleceklerini düşünmüyorum. Yüzbin tl gibi rakamların telaffuz edilmesi bordrolu çalışanların sayesindedir mutlaka.


  • sack jparrow  (03.08.17 03:51:57) 
genel olarak empedokles +1

"dünya genelinde olduğu gibi trde de üniversite mezunu olan biri olmayan birinden daha çok kazanıyor ortalama da" hadisesi malesef 70lerin sonunda 80lerin ortalarina dogru bitti, okumanin altin cagi geride kalmis vaziyette cunku isi ticarete doktuler.bugun duzgun bir usta (sivaci, boyaci, tas ustasi, parkeci, etc) ozellikle gelismis ve artik 3. dunya ulkelerinde de bir cok bircok murekkep yalamis takimdan ciddi oranda fazla kazanir.

muhendislikte yuksek yapmis biri olarak, para kazanmak isteyen bireyler icin artik okulun ciddi olarak vakit kaybi oldugunu dusunuyorum. simdiki aklim olsa isletme/ekonomi falan okuyup serbest meslek kanalindan yururum. kartvizit sevdalisi olmayin, artik ne bildiginiz degil kimi tanidiginiz onemli.
  • cooperr  (08.08.17 18:48:47) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.