[]

osmanlıca

öğrenmesi çok zor mu? harflerini öğrenip yazı yazmam ne kadar sürer? kaynak olarak edinebileceğim kitaplar neler? internette video izlesem yeter mi?




 
Tarih okuyan arkadaşım 6 dönemdir osmanlıca gördüğü halde hala öğrenemedi, tarihi belgeleri okuyacak düzeye gelemedi, arkadaşlarının da öyle olduğunu söylüyor. Çünkü zaten osmanlıca, türkçeye çok uzak bir dil, hem fonetik olarak hem dil ailesi olarak. Sesli harf yok zaten dilde, o yüzden okuması da ayrı problem. İnternetten video izlemenin yeteceğini hiç zannetmem, öğretmesi de ayrı zor bir dil diye biliyorum çünkü. Bu yazdıklarımın hepsi insanlarla olan konuşmalardan duyduklarımdır efendim, kendi halime bir osmanlıca deneyimim olmadı, bunu da belirteyim.


  • Kamyoncunun vitesi  (31.07.17 22:40:20) 
Matbu Osmanlıca zor değil fakat el yazması çok zor.

Kasıt matbu Osmanlıca ise bir ay (yeteneğe göre değişir elbet) içinde öğrenilir kanaatindeyim.
  • Fusha  (31.07.17 22:43:13) 
Ben okuma üzerine cevap yazmışım yazma daha da kolay bence (kaf mı olacak kef mi olacak bağlamında değil, o kısmı kafa karıştırıcı olabilir)

Kasıt bir metni kopyalamak ise iki haftada öğrenilir diyorum ben. Yok kasıt ağızdan çıkanı Osmanlıca yazayım dersen üç ay en az.
  • Fusha  (31.07.17 22:46:02) 
Osmcnlica ben de 6 sene gördüm öğrenemedim. Ama sinavdan sinava calisan biriydim. Öğrenirsin ama arşiv okuyabilmen yillarini alir. Bizim hoca okurdu. Arsiv okuyabilseydim topkapidaki isim garantiydi.


  • for day to break  (31.07.17 22:47:02) 
yazarını hatırlamayacağım ama biz osmanlı türkçesi I ve II olmak üzere iki kitap üzerinden çalışmıştık fakat hocamız kitabı yeterli bulmamış olsa gerek ki bize ayrıca fasiküller çıkartmıştı. youtube'ta vardır diye tahmin ediyorum, oradan bir giriş yaparsın baktın keyif alıyorsun, gider kitabını alırsın çalışırsın. fakat ben iki sene çalışayım öğreneyim dedemden kalma mektupları okuyayım o iş öyle olmaz. lûgat alman lazım o işler için.


  • dirildimde geldim  (31.07.17 22:49:23) 
*6 dönem


  • for day to break  (31.07.17 22:51:42) 
Arap harflerini biliyorsanız matbu metinleri düzenli çalışmayla bir ay içerisinde okumaya başlarsınız. El yazısı tarihi metinleri okuyabilmeniz içinse bir uzmandan ders almanız ve çok çalışmanız lâzım.

Arap harfleriyle Türkçe yazmayı neden istiyorsunuz bilmiyorum. Fakat bunu başarmak el yazısı metin okumaktan daha zor bence. Zira Arapça-Farsça kelimeler için sürekli sözlük karıştırmalı, yazımını bilmediğiniz kelimeleri not etmeli, o kelimeler arasındaki nüansları iyi bilmelisiniz. Bunu başarmak sanıldığı kadar kolay bir şey değil.

Kaynak olarak Hayati Develi'nin Osmanlı Türkçesi Kılavuzu adlı çalışmasını öneririm.
  • lafıolmaz  (31.07.17 22:52:24 ~ 22:53:16) 
hayati develi - osmanlı türkçesi kılavuzu
ferit devellioğlu - lugat
alfabeyi öğrendikten sonra kamus-ı türki

daha sonra daha kolay bir kitap çıktı mı bilmiyorum ama hayati develi iyidir, kitabın bir tarafı gramer diğer tarafı örnek metin.
  • 8kobe8  (31.07.17 23:05:46) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.