[]

Vefasızlık ile ilgili bir soru.

Merhaba.
Bugünlerde, birçok insan için dile getirilen bir kelime bu. Nedir vefasızlık?
Tdk anlamına göre,"sıfat Vefası olmayan, sevgisi çabuk geçen, hakikatsiz, bivefa"
Bir kimseyi kalbimizde, aklımızda taşıyorsak ancak bunu dile getirmiyorsak, onun hakkında konuşmuyorsak, bu vefasızlık anlamına gelmekte midir? Zira bütün medyalarda, vefat eden birisiyle ilgili "vefasızlık" gibi şeyler yazılmakta, insanlar sosyal medyasında kişiyle ilgili bir şey paylaşmadı diye veya cenazesine katılım sağlamadı diye vefasız mı olmuş olmaktadır? Belki o an işleri olabilir, sonrasında kabrini ziyaret edecek olabilirler..
İlişkilerde ise, genelde arayıp sormadığımız kişiler bu tabiri kullanıyor.

Vefasızlık nedir, bizler neye/nelere vefasız/lık diyoruz?

 
Tdk bîvefa diye kelime mi biliyormuş yahu? Vayy vayy vayyy neler dönmüş Selahattin ya... öhm.

lugatim.comâ?mobil=true

Buradaki açıklamalar çok yeterli gelecektir...
  • yaren  (31.07.17 02:47:59) 
@yaren
merhaba. sözlük, kelime tanımları, cümle örneklerinden çok kültürümüzdeki yerini soruyorum esasen..
Baktığım bir kaynakta, örneğin mahallemizdeki marketten değil, uzaktaki bir marketten alış veriş yaparsak vefasız oluyormuşuz. Ancak ben o marketten memnun olmayabilirim, doğal olarak neden vefasız olduğumu anlayamıyorum.
Bu sebepten dolayı, kültürümüzdeki yeriyle alakalı sormak istedim.
  • manco nun hayali  (31.07.17 02:56:29) 
Kültürümüzde anne babaya vefa büyüktür mesela. O yüzden biri huzurevine koyacak olsa herkes hakkında vefasız evlat diye konuşur falan. Bizdeki büyük aileler, huzurevinde yaşayan insan azlığı, tek yaşayan insan azlığı hep genelde bu vefadan. Yoksa elin Amerikanı da seviyordur herhalde yaşlı anasını babasını. Bizde aile bağları da daha güçlü


  • senolll  (31.07.17 03:10:37) 
Yakındaki marketten alışveriş yapmayıp uzaktaki marketten yapınca yakındakine vefaaız olduğun nisbette uzaktakine de vefalı olursun. Bakış açısı oluyor bu örneğe göre.

Fakat vefa denen şeyde ticaret gibi menfaat gibi hisler yoktur. Unutmamak vardır, sevgiyle saygıyla özlemle anmak vardır, belki minnet vardır...

Mesela ben babaanneme karşı vefasızım. Çünkü her ne kadar sevmesem de çocukluğumda o bana baktı, bende pek çok emeği var. Çeyizim falan onun elleri, onun kesesinin mahsulü. Yani kadıncağız bilebildiği kadar yatırım yapmış bana, aklı erebildiği kadar. Ama ben şimdi onu arayıp sormuyorum. Üstelik öyle bir halde ki ben çok ağır vefaaız durumundayım. Hem alzheimer, hem iki oğlunu kaybetti, hem vaktiyle kocasını kaybetmiş ilkokul mezunu bir ev kadını, hem geçmişte bizzat o pislik erkek kardeşinin evine önce çeke çeke getirilip oturtuldu sonra kapının önüne konuldu, hem meme kanseri geçirdi... bu kadının bana ne zararı var? Hiç... niye sevmiyorum bilmiyorum. Aramam sormam gerekirdi... arayamıyorum, çünkü o beni bir kez bile aramamıştır, hep benden beklemiştir ve hiç birini de sitemsiz dırdırsız bırakmamıştır. Bundan yıldığımı da şimdi fark ediyorum.

Bak işte bu vefasızlık. Ne olsa o benim babaannem, yumurtam. Bana bir kötülüğü de olmadı. Bu tamamen benim kafasızlığım, vefasızlığım...
  • yaren  (31.07.17 03:21:08) 
bana göre işi düştüğü dönemde gayet can ciğer takılıp, öküz öldükten sonra ortaklığın bitmesi durumu.

en basit örnek: üniversitede vize/final öncesi vesaire sürekli ders anlattırılan, notları istenen ve ilişkiyi sıcak tutmak için sürekli hatırı sorulan arkadaşın, mezun olduktan sonra suratına bile bakılması. gibi.
  • avianthem  (31.07.17 05:47:38) 
bir insana saygısı olduğu için insanca davranan, fakat saygısına karşılık göremediği için sözlere dökmeden siktir çekenlere karşı tarafın verdiği sıfat.


  • neil manke  (31.07.17 06:02:44) 
cevaplarınız için teşekkür ederim :)


  • manco nun hayali  (01.08.17 14:47:36) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.