[]

stalin, kars ve ardahan'ı istedi mi?

türkiye'nin nato'ya girmesinin sebeplerinden sayılan bu iddia gerçek mi?

değilse bu iddianın kaynağı ne/kimdir biliyor muyuz?


 
Gürcüce basılan bir gazetede haber olarak kars, ardahan ve boğazlarda sovyet egemenliğinin artması gerektiği hakkında bir haber çıkıyor sadece. Ancak Stalin'in basın üzerindeki hakimiyeti, ondan ya da onun çevresinden habersiz biçimde bu haberin yayınlanamayacağı fikrine gönderme yapıyor.

Ama şunu unutmamak lazım, Stalin ve Sovyetler'in asıl isteği, savaşın son anlarına kadar Almanya'ya krom ihraç etmeye devam eden Türkiye'nin cezalandırılması idi.
  • protector  (30.07.17 00:01:11) 
Twitter'dan verilen link ve Molotov referansı eksik verilmiş (daha doğrusu 'bilinçli' biçimde iki olay karıştırılarak verilmiş). O olay Gürcü gazetesinden (ve Türkiye'nin ABD'ye yanaşmasından) ayrı bir olay. Potsdam konferansı sırasında ve sonrasında, Türkiye Sovyetler Birliği ile olan ittifakını yenilemek istiyor. Bu ittifakın yenilenme koşulu olarak Sovyetler boğaz üsleri ve Gürcü/Ermeni (kars/ardahan) topraklarının iadesini istiyor.

Kaynak: Foreign relations of the United States diplomatic papers, the Conference of Berlin (the Potsdam Conference), 1945 Vol.II
  • protector  (30.07.17 01:02:32 ~ 01:11:45) 
"türkiye'nin nato'ya girmesinin sebeplerinden sayılan bu iddia gerçek mi?"

nerenizle okuyorsunuz ki?
  • protector  (30.07.17 01:13:31) 
Stalin ve Molotov'un toprak istediği olay ile Türkiye'nin Nato'ya girmesi söz konusu değil. Türkiye ittifak anlaşmasının yenilenmesini reddederek bu isteği geri çevirdi. Zaten daha Truman aracılığıyla Yunanistan/Türkiye üstüne özel Amerikan ilgisine daha çok var. Tam tersine, attığım kaynağı edinirsen, Türkiye'ye kesilecek ceza ABD'nin pek umurunda değil. Bu esnada savaşın sonlarındayız.

Savaşın bitiminin ardından Gürcü gazetesindeki söz konusu haber çıkıyor, doğrudan bir talep gelmiyor (ilk talebin sebebinin de Türkiye'nin ittifak anlaşmasının yenilenmesi isteği olduğunu hatırlatmak lazım).
  • protector  (30.07.17 01:18:11 ~ 01:19:25) 
soruyu açalım madem... zira bu iddia ve tr'nin nato'ya girişi bağıntılı.

toprak isteme iddiası gerçek mi? nato'ya girmemizde etkili olmuş mudur bu olay/iddia?

sscb'nin, tr'den toprak istediği iddiası; benim bildiğim, tr'nin nato'ya girme sebeplerinden. dolayısıyla nato ile ilgili olarak da cevaplar şahane olur.
  • runagain  (30.07.17 04:03:24) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.