[]

Beklenen istanbul depremi

İstanbul'da yaşamıyorum. Orda yaşayan akrabam arkadaşım bile yok. Ama bu beklenen deprem beni çok çok korkutuyor. Illa tanıdığım birisi olmasi gerekmez tabi ki korkmak icin. Onlarca şey okuyorum her makaleden her kafadan farklı ses çıkıyor. Bir de size sormak istedim belki aranizda bu konuda çok bilimsel şey okumuş kişiler vardır. Ne biliyorsunuz hakkinda?




 
istanbulda yaşıyorum 15 senedir deprem bekleniyor diyorlar bişey olduguda yok. geri dönüşüm yapılıyor zaten bence korkulacak bisey yok. oturduğumuz bina 10 yaşında herhalde depreme karşı dayanıklıdır diye düşünüyorum


  • atcapar  (24.07.17 17:22:55) 
  • Bruce  (24.07.17 17:30:17) 
İnsanın hesap yaparken en büyük hatası kendi ömründen süre biçerek tarihe yakın ve uzak diye bakması. 4,5+ milyar yıl yaşında dünya için bir insan ömrü süresi, sizin için salisenin değeri kadar. Yani beklenen İstanbul depreminin beklenmesinin bir sebebi var fakat 3 sene sonra, 5 sene sonra demek keseden sallamak olur. Sadece fay hatlarındaki gerilimin artması, bağlı (Kuzey Anadolu Fay Hattı, Arabistan ve Avrasya levhaları vb.) etmenlerin hareketleri gibi şeylerden yaklaştığını ve nerede olacağını anlayabiliyoruz.

Jeoloji mühendisi was here
  • nawar  (24.07.17 18:08:22) 
deprem uzmani muhendisim.
tarihsel surec goz onune alindiginda istanbul'da yikici depremler olmustur. 1894'de kapalicarsi'nin bazi kisimlarinda dam cokmus, enkaz altindan oluler cikmis. (kucuk bir cocuk enkazdan kurtarilmis).
tarihi yarimada'da yapilarda hasar olmus, yikimlar olmus.
kucukcekmece'de yikim rapor edilmis, avcilar'da toprakta yarilma rapor edilmis.
bunlar son gordugumuz 1999 depremlerinde olmadi, yasanmadi.

yapilarin durumunda, kalitesinde 99'a gore duzelme oldugu muhakkak. ancak yag lekesi gibi kontrolsuz buyumus, karman corman ustuste yigilmis bu kentin depremde nasil davranacagi kestirilemiyor. milyonlarca insan afet durumunda nasil yardim arayacak, nasil hastaneye, postaneye, eczaneye ulasacak? epey calisma var, ciddi emek var, ama soru isareti de cok var.

onerebilecegimiz, evinizi uzmanlara kontrol ettirip, gereken onarim, guclendirme vs. onlemleri almaniz. deprem cantasi, acil durum plani gibi konularda hazir olmaniz.
ancak bireysel olarak depreme tam hazir olmak mumkun degil, misafirlikte, iste, yolda, gezmede vb. yikici bir depremde basiniza gelebilecekleri birey olarak cozemezsiniz. burada ancak gerekli idari mekanizmalara baski yaparak, kamuoyu olusturarak cozum bulunmasina yardimci olabilirsiniz.
not: 99'da arkadaslarimi yitirdim, kendi adima nacizane birseyler yapmaya calistim, ama yetmedi. umutsuzluga kapilip yurt disina gittim. ama sevdiklerim hala orada. bu da boyle.
  • viva paulista  (24.07.17 18:11:45) 
  • lebenlius  (24.07.17 18:15:00 ~ 18:16:08) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.