[]

düşen asansörden kurtulma sorunu

birden aklıma şöyle birşey geldi
kolları yeterince kuvvetli ise kurtulabilir mi ?

sketchtoy.com

asansörün iç yüksekliğinin yeterince yüksek olduğu ve ayakların yere değmediği varsayılmıştır

 
benim de aklıma öyle bir şey gelmiştir, böyle bir kazada ne yapılır diye düşündüğümde. ama @üğpoıuy, yıktı hayallerimi. kafayı çarparız evet.

çaresi yok gibi.
  • runagain  (23.07.17 14:57:42) 
Asansörlerde bunlar için endişe etmenize gerek yok. Bütün asansörlerde paraşüt freni denilen güvenlik tertibatı var. Regülatör ile hızı denetlenir ve normal hızını %10 aştığı zaman asansör kendisini raylara kenetleyen progressive frenlerle durdurulur.

Teorik olarak tek bir halat bile taşıyabilirken en az dört halat kullanılır bu yüzden halatların kopması düşük ihtimaldir. Halat kopması dışında asansör motordaki dişli sisteminin kırılması gibi sebepler yüzünden bile örneğin 1 m/s hızında bir asansör 1.5 m/s hızına çıksa bile fren sistemi devreye girerek bulunduğu yerde raylara kilitler, bu sırada bir güvenlik tertibatı da enerjiyi keser.

Tabii bu bahsettiğim senaryo yıllık denetimi yapılan asansörler için geçerli. Asansörün giriş kapısında veya kabin içinde yeşil (veya mavi) etiket bulunmayan asansörler için endişelenebilirsiniz.

Son olarak sorunun cevabına gelecek olursak 1 m/s hızla giderken bile ani durunca insanın iskelet sistemine zarar veriyor. Asansör birkaç kat yukarıdan serbest düşüyorsa hiçbir hareket yapacak zamanınız olmaz, olsa da en iyi çözüm yere uzanmak.
  • goodz  (23.07.17 14:58:47 ~ 15:02:00) 
kafasını çarpması epey zor. bedenden gelen momentumu bir şekilde harcaması lazım, kollara aşırı yük binecek bu yüzden. kollardaki kuvvet tension (çekme mi oluyor türkçesi) halinde olacağından kollar sağlam kalmaz bence. ha olur da kalırsa, momentum kollarda elastik/potansiyel enerji olarak depolanacak da, sonra o enerji adamı yukarı fırlatacak da, kafası çarpacak da... bence o aşamaya gelene kadar ya bırakır ya da dirsekleri falan ayrılır.


  • ron dennis  (23.07.17 14:59:00) 
Sahip olduğun eylemsizlikten ötürü asansör zemine çakılıp durmasına rağmen senin bedenin hala aşağı yönde hareket etmek isteyecek ve zemime çakılacaksın.


  • elf of darkness  (23.07.17 15:49:36) 
Yere yatıp cenin olun. Dik durduğunuz hallerde çareniz yok. Bazı büyük damarlar kopuyor. Kanamadan ölürsünüz.


  • Lim5  (23.07.17 16:47:05) 
bizim bi prof (makine müh.) yere çömelmek en iyi sonucu verir dediydi. bilemeyeceğim.


  • bohr atom modeli  (23.07.17 16:56:05) 
Asansörle birlikte yere çakılana kadar hareket etmeniz çok zor çünkü yerçekimsiz ortamda gibi olacaksınız. Asansörün içinde havada süzülüyor olacaksınız(düşen asansörde zıplamak imkansız zaten). Zaten altı üstü max 2-3 saniye sürecek, o sürede düşünüp eyleme geçmeniz de çok zor. Ha diyelim tavana öyle asıldınız, siz 80 kg, düştüğünüz yükseklik 25 metre. Çarpma anında kollara 1 tondan fazla ağırlık yüklenecek.


  • Haldamir  (23.07.17 18:54:05) 
öncelikle öyle bi dünya yok.

şimdi olayı hiç teknik anlatmayayım gerek yok. denildiği gibi bakımı yapılan onay verilen asansörler kolay kolay düşmez. ama farzettik ki asansör kaçıncı kattan düşüyorsa, sen ne yaparsan yap yere çakılacaksın.

senin çizdiğin durumda asansör kabini yere değdiği anda seni ayaklarından atıyorum 400 kiloluk adam çekiyormuş gibi aşağı çekecek ve yere yapışacaksın o hızla. hem tutmaya çalıştığın için kolun hasar görecek hem de asansör kabininin zeminine çarpacaksın. çünkü kainatın en büyük denkliklerinden biri enerji kaybolmaz biçim değiştirir. ama havada durmuştum şahitlerim var bana bişey olmaz diyemezsin. illa ki bi kuvvet seni etkileyecektir.
haa bunu azaltabilirsin sönümlemeye çalışırsın en fazla. çantan, yorganın, yastığın, düşeğin varsa ayağının altına koyarsın sana geçecek çarpma enerjisinin birazını o sönümler. bir de duruş şekline göre daha az hayati risk oluşturacak yerlerinin zarar görmesini yeğleyebilirsin. böylece zarar görme olasılığın azalır.
  • marul hirsizi  (23.07.17 19:25:11 ~ 19:29:15) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.