[]

Dişlerim normal mi? - diş taşı temizliği

3-4 saat önce bir devlet hastanesinde diş taşı temizlettim. Yaparken doktorun elindeki alet diş etlerime değdiği zaman bayaa canım acıdı ve çok kanadı, sık sık tükürmek zorunda kaldım. Bu kadar kanaması normal mi dedim, normal dedi. Bu arada alttaki ön dişlere müdahale etti daha çok, azı dişlerine bir iki dokundu geçti, azı dişlerine gerek yok mu dedim, onlarda yok taş dedi. Sonra cilaymış öyle bi şey geçti işte. Sonra dilimle alttaki ön dişlerimin iç kısmına bi dokundum, aman allaaam koca koca boşluklar var dişlerimin arasında ve sanki diş etlerim de aşağı kaymış gibi. Bu kadar boşluk kalması normal mi, normali bu mudur bunun dedim, oraları (diplerden bahsetti sanırım) normalde diş etlerinin doldurması lazım ama zamanla alışırsın dedi. Ama sadece diş etlerine yakın kısımlarda değil, dişlerin arasında boylu boyunca koca koca boşluklar var (soruya geliyorum). O alet diş taşlarını kırıp temizlerken benim dişleri de biraz törpülemiş olabilir mi, dişin yapısını bozacak, törpüleyecek kapasiteye sahip midir o alet? Ulan diş taşı temizletelim derken dişin yarısını orda mı bıraktım boşa? :( Sanki dişlerim eskisi kadar sağlam değilmiş gibi hissediyorum şu an. Devlet hastanesine giden kafama s..ayım.
Evet, hayatımda ilk defa diş taşı temizlettim.
Normal mi bu, duyuru ya?


 
Ben de dislerimi temizlettigimde ozellikle disetlerine yakin kismi ve biraz daha yukarisi acilir. Daha sonra o aciklij kapaniyor, suan normal gibi duruyor yani


  • balpolen  (21.07.17 20:04:53) 
İlk on gün bir hassasiyet oluyor. Dişlerde boşluk, sızlama veya zayıflık hissi bende de oldu, gayet normalmiş.


  • ben hastayim  (21.07.17 20:05:57) 
Kendim ciddi bakım yaptığım halde düzenli temizletirim ona rağmen Kanar ve en az 3 gün o hassasiyet ve yara gibi hâl olur. Sizin ilk defa yaptırmanız ekstra kanaması ve tahriş olmasına sebep olmuş. Korkmayın gayet doğal. Eğer sigara kahve vs aşırı tüketiliyorsa 7 ay, sigara içilmiyorsa yılda bir temizletmek gerekiyor.


  • mslny  (21.07.17 22:28:07) 
diştaşı oluştukça dişetleri çekiliyor, hassaslaşıyor. kanamaya müsait oluyor. diş fırçalarken bile kanar hale geliyor.

diş taşı temizliği sırasında bir miktar dişin de aşınması mümkün ama teoride dişi aşındırmak o aletlerle pek kolay değil.

diş taşı dişin damak ile buluştuğu yerlerde daha çok oluyor, bu noktada da diş daha korunmasız. taş temizlenince daha da açık hale geliyor. hassas olması normal.

ama diş eğer ölü değilse (kanal tedavisi yoksa) kendini iyileştirir.

önemli olan bu saatten sonra diş taşı oluşumuna izin vermemek. ama fırçalarken de hassas davranmak. aşırı basınç uygulamamak lazım. bastırmadan, sakin sakin.
ayrıca diş ipi kullanımı çok çok önemli. ben bi iki günde bir yapıyorum çünkü bazen yanlışlıkla kanatıyorum vs, çok sık yapmak hoşuma gitmiyor ama kesinlikle fırçalamak kadar önemli.

özet olarak belli aralıklarla diş taşı temizliği önemli ama daha önemlisi diş taşına izin vermemek.

diş etleri diş taşından sonra hassaslıktan kurtulup iyileşmesi lazım. büyüyüp tekrar eski ölçüsüne gelip diş diplerini kapatacaklardır muhtemelen.


bi de burnu tıkalı insanların ağzı açık uyudukları için ağızda kuruluk olduğunu duydum. bu da çürüme ve daha ötesi şeylere yol açıyormuş. konu açılmışken bunu da not düşelim.

TL;DR: hassaslık normal
  • sttc  (21.07.17 22:44:31 ~ 22:46:02) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.