[]

Vücut Geliştirme ve Beslenme

Spor yapmadan önce ve sonra, beslenme çok önemli mi?
Her ne kadar öğün zamanlarının, makrolar sağlandıktan sonra anlamsız olduğu söylense bile; çalışma öncesi ve sonrasında beslenmeye (makrolar dahilinde) özen gösterilmesi gerekir mi? Yoksa makrolar sağlandıysa, çalışma öncesi ve sonrasına dikkat etmek gereksiz mi? Birde şöyle çalışma öncesi ve sonrası için 2 yazı var;

www.fitekran.com
www.fitekran.com

 
Vücut geliştirme zaten ağırlıklı olarak beslenme ile olan bir şey, çok önemli mi demek abes kaçar. Ondan daha önemli bir şey yok kas gelişimi için.


  • awareim  (21.07.17 14:28:15) 
Teknik olarak makroyu tam aldığın sürece istersen hepsini tek bir öğünde ye fark etmez ama ağırlık antrenmanı sonrası recovery'nin biraz daha hızlı olması için bir öğünü antrenman sonrasına bırakmak efektif açıdan daha iyi olur. Bir de glikojenler bir miktar eksildiği için insanlar genelde şekerli ürünlere saldırmaya meyilli oluyorlar, bunun önüne geçmek için de karb-protein dengesi ayarlanmış bir öğün faydalı olur.


  • angelus  (21.07.17 14:36:55) 
@awareim; ben tam anlatamamış olabilirim, sorum ; makroları sağladıktan sonra, çalışma öncesi ve sonrası beslenmenin nasıl olması gerektiği idi.
@angelus ; istediğim cevap tam olarak buydu, peki linkteki yazılar için ne diyorsunuz?

  • De facto  (21.07.17 15:31:44) 
Linktekileri kabul edebilirsin de etmeyebilirsin de, yani kesin yanlış kesin doğru demek için çok fazla değişken var. Misal antrenman öncesi beslenme kas yıkımını yavaşlatır demiş. Böyle bir şey yok tabii. Yani antrenman öncesi yemek yesen de yemesen de, kas yıkılmaz zaten, yani günde 3 saat spor yapıp sadece 1500 kalori almıyorsan kasların yıkılmaz, kas kaybı çok farklı şey. Sen alman gereken makroları alıyorsan antrenmanın yıkıcı etkisinden zaten kurtuluyorsun demektir. Bunun için illa bir şeyler yemen gerekmez. Mesela ben antrenmanı aç yaptım, bir şey yemedim, antrenman sonrası da 3000 kalorilik yemek yedim, buna rağmen antrenman öncesi bir şey yemedim diye bende kas kaybı mı oluşacak? Öyle bir şey olmaz. Fakat şu var: İnsanlar genelde işin spor kısmına abanıp yemek kısmında çok detaya girmiyor, yeterli kalorileri almıyor, o zaman bunlar olabilir ama onun dışında, yemeği ne zaman yediğinin bir önemi yok. Tabii bununla birlikte kişisel tercihler de var. Yani ben antrenmanı aç yaparken rahat hissediyorumdur bir başkası tokken antrenman yaptığında kendini rahat hissediyordur, bunların ikisi de doğrudur, tek bir doğru yok bu anlamda ama olayları çok da dramatize etmemek lazım aç yaparsan şöyle olur tok yaparsan böyle olur diye.


  • angelus  (21.07.17 16:06:50) 
vucudunun bir sindirim kapasitesi var. her öğünde sindirebileceğin karbonhidrat ve protein miktarı sınırlı. o yüzden bir ögünde 3000 kalori yesen de bunun tümünden faydalanabileceğini sanmıyorum. bu açıdan ögünleri mantıklı aralıklarla güne yaymak faydalı olur.

profesyonel bir atlet yada bb değilsen. spordan önce ve sonrasının veya 2 saat sonra olmasının önemi olmadığı düşünülüyor.

önemli olan totalde günlük kalori ve proteini alman. vucut zaten enerji depolarını sen istesen bile tamamen boşaltmıyor. hatta %20-30 kadarı ölümcül bir durum olmadığı sürece kullanılamıyor bile bayılıp kalırsın.
  • orpheus  (21.07.17 16:43:04) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.