[]

orta-üst sınıf insanın işçi sınıfıyla karşılaşması

orta-üst sınıf insanlar işçilerle karşılaştığı ve ikili diyaloğa girdikleri zaman konuşma tarzlarında inanılmaz eğreti bir değişiklik oluyor, bilinçli olarak yapıyorlar gibi geliyor bana. mesela; evet demek yerine hee demek, kapalı söylenmesi gereken sesli harfleri açık söylemek gibi falan anladınız demek istediğimi. bunu neden yapıyorlar?

edit: ve işçiler bu konu hakkında ne düşünüyorlar acaba?


 
Nick-duyuru uyumu had safhada yalnız, tebrik ederim. Erkek-erkek karşılaşması durumlarında olabilir belki, ben ya da başka bir kadın arkadaşımın bir işçiye "hee" dediğimizi pek hatırlamıyorum.


  • fengari  (19.07.17 18:53:34) 
Çok da anlamadım ama aklıma şu geliyor. Tolga Çandar Ege şivesi ile yetişmiş bir adam mesela, ODTÜ'de okumuş ve şivesini burada düzeltmiş. Dolayısıyla İstanbul ağzı ana ağzı değil adamın ama Egeli biri ile karşılaştığında anında ve istemsizce Ege şivesine dönüverdiğini anlatır.
www.youtube.com
Belki, üst sınıftaki kişi de aslında öyle büyümüştür de, beyaz yaka dili sonradan öğrendiği dildir ve aslında özüne dönüyordur.
Ya da ezik görünüp usta parasal olarak adamı yolmasın veya aralarında yakınlık olsun diye öyle konuşmaya dönüyordur.
Düşününce bizim hizmetli Emine Abla vardı, ben de ona 'Emine Ablaa, gel de bir çay içek' derdim. Oysa sülalemde 'içek' diyen bir kişi bile yok, ailemde de diyen yok ama Emine Abla öyle derdi. Ben de Emine Abla'yla hiç farkında olmadan öyle konuşuyordum. Ağzımdan öyle çıkıyordu. Büyükbaşlarla toplantıya girince 'Bu konjonktürde, bu çözümleri uygulayamayız. Bu skecıl fizibıl değil' falan diyordum ki, günlük hayatta konjonktürle, sekcılla, fizibılla falan işim olmaz ama orada konuşurken hiç düşünmüyorum bile. Eminim, hepsi de üstümde emanet gibi duruyordur. Çünkü ne içek'le ne skecıl'la büyüdüm. Eminim ki içek derken Nebahat Çehre'nin içek demesi gibi, skecıl derken de İlyas Salman'ın skecıl demesi gibi oluyordur ama kendimi o havanın içinde kaptırıyorum sanırım.
  • aychovsky  (19.07.17 19:00:58 ~ 19:12:02) 
yok la ne alagası var, kuruntu yapma köylü köylü...

bence de aychovsky'nin dediği gibi bi öze dönüş var, samimiyet oluşsun diye yapıldığını düşünüyorum. rol kesildiği durumlarda itici olabilir, filmlerde oluyordu bu, jönümüz holding toplantısında plaza türkçsi konuşurken ona aşık köylü kızını görünce birden ağız değiştiriyordu; o durumlar itici geliyor bana. ama bunun gerçek hayatta yaşandığını görmedim hiç gözümle.
  • Bruce  (19.07.17 20:12:24) 
iscinin dostu palve yoldasim yine guzel bir noktaya deginmis. temelde "ben senden ustunum" kafasi. komik olansa plazada calisip takim elbise giydi diye bu tiplerin kendini fabrika iscisinden ustun gormesi, "emekci kardesim" tribi yapip aklinca isciyi sahiplenmesi. sen kimsin amk yaa.


  • der meister  (19.07.17 20:27:03) 
çok salakça ve apaçık kibir. yapmam, yapanı da sevmem.


  • doxanikee  (19.07.17 21:09:47) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.