[]

Rüyada olduğunun farkında olmak

Rüyayla ilgili duyuru görünce ben de sormak istedim. 25 yaşındayım ve bu yaşıma kadar hatırladığım bir iki rüya hariç her zaman rüya gördüğümün farkında oluyorum. Kabus da olsa güzel bir şey de olsa rüyada hep "nasıl olsa bu rüya" diyorum ve ona göre rüyam şekilleniyor. Örneğin geçen gün kötü adamlar peşimden koşuyordu kaçtım kaçtım sonra birden dedim ki yahu yakalasalar ne olacak rüya bu zaten... Birden durdum geri döndüm falan. Sizde böyle bir durum oldu mu hiç? Uyku sorunum da yok derin derin uyuyorum aslında. Neden olabilir acaba?




 
lusid dreaming deniyor buna. herkese olmuyor ama olan çok insan var. bana da olur sürekli. gayet normal ve güzel bir şey. lusid dreaming diye araştırabilirsiniz.


  • dedimmidemedimmi  (19.07.17 15:07:59) 
Evet. Hatta uyanınca hatırlamam ben bunu not etmem lazım diye telkinde bulunmuştum bir kere.
Benim de uyku problemim yoktur derin uyurum sık rüya görürüm film gibi uzundur rüyalarım.

  • mutekebbir  (19.07.17 15:09:00) 
Gördüğüm rüyaların hemen hemen tamamı öyle. Ama çok çok az rüya görüyorum (ya da hatırlıyorum).

Ayrıca gördüğüm rüyalar çok gerçekçi oluyor, rüya olup olmadığından emin olamadıklarım oluyor. Bayağı normal bir günde başıma gelebilecek şeyler oluyor yani.
  • crown  (19.07.17 15:13:57) 
Bunun adı lucid dream ama rüyanda rüyada olduğunu fark ettiğini görmediğini nereden bileceksin?

Görsel şartlanmayla yapmaya çalışırlar genelde en kuvvetli uyarıcı o olduğu için. Yani aslında en kuvvetli uyarıcı koku sanırım ama rüyada koku olayı muallak biraz.
  • Adramelekhh  (19.07.17 15:45:49 ~ 15:46:41) 
Adramelekhh, öyle çalışmıyor genelde. o dediğin inception'a giriyor biraz. rüyasında rüyasının farkına vardığınının rüyasını görürse, bunu fark eder. en alt rüyada rüya olduğunu fark etmeyip, esas rüyasında fark etmesi gibi bir şey söz konusu olmaz sanırım. fark edince toplu bir şekilde farkındalık oluyordur, birisini fark etmiyorsa hiç fark etmiyordur zaten çünkü fark ettiğinde beyin algısı açılıyor, beden uyuyor ama beyin uyanık durumda kalıyor. bir rüyanın fark edilip, diğerinin fark edilmemesi gibi bir şey söz konusu değil yani.


  • dedimmidemedimmi  (19.07.17 15:58:23) 
Inceptionla alakasını pek anlayamadım ben :/

Bence lüsid rüya görmekle, görülen rüyanın temasının rüyanın farkına varmak olması ayırt edilebilir şeyler değil. Yani anlattığım şey katmanlı değil aslında. Tek rüya.

Ya bu biraz garip bir tartışma çünkü sanırım fark etmeden hatalı tanımlar filan oluyor. Zihin-vücut nedenselliğine benzer bir sorun çünkü. Sayfalar sürer, bir yere de vardıramam biliyorum :D
  • Adramelekhh  (19.07.17 16:35:38 ~ 16:38:11) 
"rüyanda rüyada olduğunu fark ettiğini görmediğini nereden bileceksin?" burada rüya içinde rüyadan bahsediyorsun diye anladım ben. hala öyle anlaşılıyor, bu da inception gibi işte. rüyadayken rüya gördüğünü görüyorsun ve gördüğünü gördüğün rüyanın farkına varıyorsun şekliyle anladım.

"görülen rüyanın temasının rüyanın farkına varmak olması ayırt edilebilir şeyler değil" kısmının da ayırt edilebileceğini düşünüyorum. beyin bunu ayırt edebiliyor. ha nasıl oluyor dersen onu açıklayamam ama lusid ile uğraştığım için az çok bu kanıya varıyorum. belki kişiye göre değişiyordur bu etkenler.
  • dedimmidemedimmi  (19.07.17 16:45:02) 
Bir kere oldu. O da da çok güzel bir rüyaydı, çok gitmek istediğim bir yere gitmiştim. Rüya olduğunu fark edince uyanır gibi oldum. Sonra uyanmayayım devam etsin diye kendimi zorladım ve devam ettirdim, ama sonrasında yine rüya olduğunu unuttum. Uyanınca hatırladım bunları da:p

Bunun dışında hiç olmadı.
  • peggy  (19.07.17 17:29:15) 
Oluyor, olma sebebini bilmiyorum hic arastirmadim.


  • stavro  (19.07.17 22:16:59) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.