[]

Politik Doğruculuk ve Kahramanlar

Politik doğruculuk sebebiyle hemen her hikayedeki (marvel, dc, doctor who vs. aklınıza ne gelirse) beyaz erkekleri, siyahi, kadın, meksikalı vs. şeklinde değiştirme ve lgbtt yönelimler eklenmesine nasıl bakıyorsunuz? Bu karakterlerin hemen hepsi ortalama 60-70 yıl önce yaratılan karakterler. Haliyle o zamanki toplum yapısı kaynaklı olarak bu tür ögeler yoktu. Böyle devam etsin demiyorum ama sadece bu sebeple yapılan değişiklikler hakkında ne düşünüyorsunuz? Yani kaliteli oyuncuların, senaryoya uygun olarak değiştirilmesi değil, sırf politik doğruluk olsun diye göze sokulan şeylerden bahsediyorum.

Kadın süper kahramanlar, herhangi bir ırktan veya cinsel yönelimden süper kahramanlar ile ilgili sorunum yok. Hani siyahi Nick Fury, heteroseksüel evli erkekken, lezbiyen olan Hogarth falan çok sorun değil ama tam bir stereotype jock olan Flash Thompson'u Guatemalalı yapmak abartı. Çizgi romanları takip edenler de captain america, iron man, thor, spider man, hawkeye, hulk vs. gibi karakterlerin hepsinin ya cinsiyet ya etnik köken ya da her ikisini değiştirdiğini biliyordur zaten.


 
Roman yazarini "ya senin hikayende neden lgbt karakter yok, homofobik misin sen?" diye elestirdikleri bir donemde yasiyoruz. O yuzden normal karsiliyorum, naapsinlar.


  • stavro  (17.07.17 23:17:56) 
Hollywood'un hem eşitsizliğe karşı mücadele ediyormuş gibi göstermesine yarayan hem de yükselişteki politik doğruculuk, LGBT gibi hareketlere (özellikle 'geek'liğin çoğunlukta olduğu kitleler) hitap ederek kar etme amacından öte değil. Maddi ve kültürel temelli ırkçılık ve cinsiyetçilik sorunları çözemediği gibi, nefretini kusmak için hazır bekleyen ırkçı ve cinsiyetçi kitleyi mobilizasyona yarıyor. Ama tabii şu da var, söylemsel bir değişim, eninde sonunda sonraki nesillere normal gelecektir. Yani bu değişiklikler, 1-2 nesil sonra göze batmayacak, olağan akışta olacak ve normalleşecektir. Nasıl kadının politik hakları bugün normalleşti ve kadın halk kahramanları ortaya çıktı, aynısı sonra da olacak.

not: hiç marvel veya dc filmi/çizgi romanı rakip etmedim. O sebeple değişikliklerin 'lore' açısından neye mal olduğu konusunda bir fikrim yok.
  • protector  (17.07.17 23:21:24) 
popüler kültür, sanat dünyası yaratıcılık açısından bir tıkanıklık yaşıyor. aynı hikayelerin üzerinden onlarca kez geçiliyor. her türlü malzeme tüketilince batı toplumunun geçirdiği değişimle alakalı eklemeler yapılıyor.

sıfırdan üretilmiş bir hikayedeki lgbt, afro - meksikalı karakter beni hiç rahatsız etmez. ancak halihazırda var olan hikayeye ana karakter üzerinden böyle bir ekleme yapılması beni hikayeden soğutuyor. şekilcilik gibi geliyor.
  • zgrydn  (17.07.17 23:25:45) 
Political correctness olayı itici geliyor, şekilcilik muhabbeti de haklı bir eleştiri ama son zamanlarda anti-Political correctness modası çıktı, özellikle ergenler arasında. her Political correctness kötü değil bence, işi abartıp hitler hayranlığına falan götüren tipler türedi. belki geçmişin günah çıkartması bilemiyorum, sinemadaki kısmına abartı tepki göstermek gereksiz geliyor bana.


  • doxanikee  (17.07.17 23:29:47) 
Ben seviyorum da, tam böyle değil. Bir süper kahraman yaratılmışsa o odur, değiştirmeye gerek yok. Yeni kahraman yaratır, onu ön plana çıkarırsın Nick cage gibi, mis gibi olur.

Genel olarak da protector + 1

Bu sadece süper kahramanlar ekseninde de yok. Örneğin, Emma Stone'u yarı Çinli bir kadın rolünde oynattılar, o artık çok yuh çekilesi bir hareketti. Geçen gün Alaaddin'de kimler oynayabilir tartışması sonuçlandı ve bayağı bayağı ayaklanma oldu "Alaaddin'i de beyaz birine oynayırsanız, yuh artık" diye ve Mısır kökenli birini seçtiler. Ki, açıkçası buna destek veriyorum. Hiç mi otantik oyuncu kalmadı kardeşim. Brad Pitt'i Alaaddin yapmaları komik olurdu. Bunda para kaygısından öte, o şekilde bir seçim yapmasalardı film daha gişe yapmadan batardı. Dizilerde falan her yerde bir azınlık oluyor mutlaka mesela, ki gerçek hayatta azınlık varsa filmlerde, dizilerde de olmalı. Bunun kör gözüne parmak yapılması garip geliyor ama uzun vadede normalleşexeğine de inanıyorum.

Yeni doktorun kadın olması fikrini sevdim ama.
  • aychovsky  (17.07.17 23:39:22) 
aynı durum amerikan dizilerinde pik yaptı son on yılda. her dizide en az bir gey, bir lezbiyen, bir komik aksanlı hintli, bir uzakdoğulu, bir doğruluk timsali zenci ve onun doğru yola evirmeye çalıştığı illegal işler çeviren bir zenci arkadaşı var.
zorlama bir şekilde senaryoya dahil edildikleri bariz oldukları için itici geliyor bana da. bu gibi karakterlerin ekranlardaki varlığı ancak gündelik yaşam akışında çoğunluğun garip görmediği zaman itici durmaz. ama o zaman da yapımcılar dikkat çekici başka şekilci şeyler bulacaktır.

  • yons  (18.07.17 00:25:22) 
Politik doğruculuk olayının Marvel çizgi roman satışlarına ciddi anlamda negatif etkisi olduğu açıklamasında bulundu şirket yetkilileri. Bu açıklamaları sebebiyle tabii ki politik doğrucular tarafından topa tutuldu ve sonrasında tam tersi açıklama yaptı. İnandırıcı değil kesinlikle. Hatta bu yeni sistem tutsun diye diğer, hala eski halinde olan, kahramanlar ile birlikte karıştırıp sunulmaya başladı.

Yeni kahramanlar konusunda açığım ben de. Yeniler elbette, kapalı kümeye her yeni eleman eklediğinde karşılaşıldığı gibi kucak açıp karşılanmayacak fakat zamanla alışılcak. küme içinde, insanlar için sembol haline gelmiş, favori edinilmiş karakterleri politik doğruculuk adı altında, başka amaç olmadan bir dayatma ile harcadığınızda elbette nefret oluşacaktır. Bununla birlikte over-correction dünyadaki en aptal hareketlerden biridir ve pc kafası yüzünden beyaz erkekler azınlık hale gelme yolunda. Şu an MCU'daki kahramanlara bakınca öyle gözükmese de.

Bu arada evet, Doctor'un kadın olacak olması zaten bu sezon boyunca gözümüze sokulan bir şeydi. Yadırgamadım. Bence güzel olabilir fakat Doctor zaten rejenere olup, şekil değiştirip duran bir canlı. Yani değişmek onun doğasında var. Beyaz erkek Tony Stark yerine siyahi kadın Riri Williams koyup isimde ufak değişiklikle devam etmek aynı şey değil.
  • nawar  (18.07.17 00:59:17) 
radikal değişiklikler yapılmadıkça eyvallahım var. mesela star trek'te sulu karakterini gay yapmak benim için radikaldi. trek evreni dizilerinde lgbti karakterler vardı zaten. ama yan karakterlerdi bunlar. tutup da kaptan kirk ya da sulu gibi ana karakterlere böyle yaklaşırlarsa çok sırıtıyor. yine aynı şekilde val kilmer'ın batman yapılması da saçmaydı. PR meselesi değil bu ama yine de gıcık olmuştum. sarışın bruce wayne mi olur lan, lol. şimdi de asyalı flash yaptılar mesela. o dceu casting elemanını getirin buraya...


  • e a p  (18.07.17 01:03:41 ~ 01:07:37) 
şu politik doğruculuk kavramından midem bulandı son birkaç gunde. herkes doktorun kadın olması uzerine bunu ve popülere oynama meselesini öne sürüyor. sen de ordan etkilenerek sormuşsun baska karakterlerle süslemiş olsan da konuyu. o yuzden ben de doktor hakkındaki fikrimi söyleyeceğim. zaten diğerlerine aşina da değilim.
izlediğine göre biliyorsun ki doktor bir uzaylı ve cinsiyetler üstü bir kişilik giydirilmiş kendisine. her şey olabilirdi, hangi bedeni seçerse hangi türü seçerse o olabilirdi. bunun uzun yıllar önce yapılmış olması gerekiyordu yapımın en buyuk hatası bu. 40 yıl önce dur bi oturtalım karakteri dediler yapmadılar belki. 30 yıl önce yok ya hiç zamanı değil dediler, 20 yıl önce boşver ya dimyat köşede dursun pilav güzelmiş dediler, 10 yıl önce dur yeniden başlattık şimdi hiç bulandırma suyu dediler. ee.. şimdi olmaz, şimdi zamanı değil, belki başka zamana derken derken derken,
hala mı zamanı değil? ne zaman zamanı olacaktı?
bunu cok cok önceden ikinci veya ucuncu doktorla yapmalılardı ki doktorun bu hususta söyledikleri lafta kalmasın. (insanlarınki gibi cinsiyet algıları olmadıgına dair)
bu konu politik doğruculuktan tamamen ayrı tutulmalı bence o sebeple.
ama derseniz ki moffat ne yaptıysa bundan yaptı ona ben de katılırım.
ama şükür ki artık gitti ve seneler sonra doktor teoride olan ama hiç pratiğe dökülmemiş o gerçeği; değişimin kendisi olan yüzünü bizlere döndü.
çok sevinçliyim açıkçası.
  • river song  (18.07.17 02:10:46) 
Bunu dert edinmek yerine her ne isim altında olursan olsun siyah/kadın/lgbti ögelerin öne çıkarılmasına sevinmek gerekiyor zira bunun gerisinde çok ciddi bir mücadele var, öyle kimse kimseye hak/görünürlük lütfetmiyor. Demek ki artık genel olarak böyle bir talep var ve endüstri de buna karşılık veriyor. Olay bundan ibaret. Yoksa endüstri aynı endüstri, aniden çok açık fikirli insanlar gelmedi başlarına, mecbur kaldılar bu taleplere cevap vermeye.


  • fengari  (18.07.17 03:22:05) 
@river song

"sen de ordan etkilenerek sormuşsun baska karakterlerle süslemiş olsan da konuyu"

Buna katılmıyorum. Çünkü soruyu sormadan birkaç dakika önce MCU ve DCU karakterlerindeki politik doğruculuk konusunu konuşuyorduk. Bunu onunla ve başka arkadaşlarımla daha önce de konuşmuştum. Doctor'un kadın olması ise bir önceki gün konuştuğumuz bir konu. Eğer o konuyu açmamızdaki asıl sebebi öğrenmek istersen de söyleyeyim. Benim sormamı ve bugün arkadaşımla konuşmamı tetikleyen asıl tetikleyen konu Doctor Who değil Spider-man: Homecoming. Öte yandan Doctor Who ve Doctor'un kadın olması konusunda dediklerine katılıyorum.


@fengari

etnik çeşitlilik/kadın/lgbtt yönelim konusundan ve bunların hikayelerde yer almasını dert edinmiyorum. Politik doğruculuk adı altında over-correction'a gidip bütün karakterlerin değiştirilmesinden bahsediyorum. Kaldı ki tribünlere oynamak, yerel deyişle "benim de Kürt arkadaşlarım var" demeye geliyor bu. Siyahi bir lezbiyen ya da gay bir meksikalı (öznitelikler değişebilir) süper kahraman eklemelerinden bir rahatsızlık duymam.
  • nawar  (18.07.17 03:26:57 ~ 03:31:26) 
İşte ben de diyorum ki oynanacak bir tribün olduğunu farketmişler/ o tribün sesini çıkara çıkara duyurmuş demek ki. Bu o mücadelelerin başarısıdır, bu açıdan bak olaya.

Bu yazdıklarından homofobik/kadın-siyah düşmanı olduğun sonucu çıkmıyor, öyle bir eleştri getirmiyorum zaten ama bu getirmiş olduğun eleştrileri bir retroperspektifte değerlendirirsen ortada ne kadar büyük bir başarı olduğunu görürsün, görmelisin. Demeye çalıştığım bu.
  • fengari  (18.07.17 03:44:32) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.