[]

Acil serviste nasıl anket yapılır ki?

Bir arkadaşım, acil servislerin kalitesini arttırabilmek ve cevap süresini hızlandırabilmek için büyük bir projeye girdi. Proje çok büyük kapsamlı.

İşin zor kısmı şu. Acil servislerin hastalar açısından en memnun kalmadıkları, en zayıf noktaları belirlemesi gerekiyor. Bunun için de hastalarla anket yapması gerekiyor ama bu açıdan biraz gergin. Acil servis zaten insanların çok ciddi durumlarda geldikleri yer olduğu için 'Orada ötekinin kalbi durmuş, beridekinin beyninde kanama var. Yanına gidip şu aşamada neyi beğenip neyi beğenmediğini soramıyorum' diyor. Şu yolu denemiş, insanlar çıkarken görece daha iyi görünenlere yaklaşmış ve kartını vererek, çalışmayı anlatarak 'Daha sonra sizi arayabilir miyim' diye sormuş. Şu ana kadar 5 kişiden telefon numarası alabilmiş. 'İnsanlar zaten hastaneden çıkmak için can atıyorlar, hatırlatacak bir şey görmek istemiyorlar. Daha ne olduğunu anlamadan tersliyorlar' diyor.

Aklımıza doktorlardan yardım istemek geldi ama onların da zaten işleri başından aşkın, koşturup duruyorlar.

Şu anda tek hastanenin Acil'inde onlardan izni varmış, normalde hastanede bunu yapabilmek için izin gerekiyormuş ama internet üzerinden anket yapsa daha fazla insana ulaşabilir diye düşünüyoruz. Anketi hastanın veya oradaki bir refakatçisinin yapması gerekiyor. Daha çok insana ulaşabilmek için aklınıza gelen bir şey var mı?

Edit: Anketi hem hastanın hem refakatçisinin yapması ve anketlerin eşleşmesi gerekiyormuş.

 
acile genelde travmatoloji hastaları gider diye düşündüm şimdi mesela. ve yine genelde, bu hastalar ilk müdahaleden sonra tedavi için polikliniklerden randevu alırlar. ortopedi ve travmatolojiye muayene olmaya gelenlere bi şekilde ulaşabilirse (randevu bekleme odası vs) oradan bir şey çıkabilir diye düşündüm; eğer sıcağı sıcağına cevap verme zorunluluğu yoksa.


  • Bruce  (17.07.17 13:51:11 ~ 13:51:49) 
Eş zamanlı olarak hizmet alanlarla mı anket yapmak zorunda ? Acil servisi hemen herkes kullanmıştır, geçmiş tecrübelerden yola çıkamaz mı ? Son iki yılda şu illerdeki şu devlet hastanelerinin acil servislerini kullananlar gibi, anlık olarak anket yapmak zor iş.


  • elikası  (17.07.17 13:51:28) 
kısa bir anketimiz var sonrasında da ufsk bir hediyemiz var desin :)


  • oscar  (17.07.17 13:54:30) 
Zaman aşımı iki haftaymış. Şu anda hasta ve yakınlarını tutmak zor olduğu için iletişim bilgileri alıyorlarmış ve iki hafta içinde telefonla arayıp anketi yapıyorlarmış.

Bu arada hem hasta hem refakatçinin yapıp anketlerin eşleşmesi de lazımmış.
  • aychovsky  (17.07.17 14:00:38 ~ 14:02:14) 
hastane ile anlaşması varsa kayıtlar üzerinden telefon numarası vardır zaten. proje kapsamında arananabilir.

ayrıca bu tarz durumlarda akut cevaplar önemli değildir. hastaneye geldiği ilk 5 dk içinde bakılmadığı için kötü düşünebilir, o sırada anketi yaparsanız kötü değerlendirir pek tabii. ama sonra mükemmel bir ekiple karşılaşır, fikri değişir
  • la noix  (17.07.17 14:31:52) 
Bunun icin ankete gerek yok diye dusunuyorum. Gecmis sikayet kayitlarina bakilarak sikayetler nelermis her sey ortaya dokulur. Ustelik iki gun gozlem yapilirsa anlasilir zaten her sey. (Devlet hastaneleri icin konusuyorsak goreceginiz sey donup dolasip liyakate gore atanmamis yetersiz yoneticilere dayanmazsa ben de bir sey bilmiyorum.)

Illa anket yapacagiz boyle konusuldu derseniz sikayet kutusu koyun en cok sikayeti olanlar gelir kendileri yazar. Yok illa konusacagiz derseniz hastasi muayene olurken iceride bekleyen hasta yakinlarina anket yapin. Onlar zaten vakit gecirecek bir seyler ariyor olacak. Kolay gelsin.
  • dunal  (17.07.17 15:13:01 ~ 15:13:33) 
bashekimlikle gorusun.


  • fayfim  (17.07.17 15:15:24) 
Sorun şuymuş. Ankette biraz daha detaylara inen sorular varmış. Ayrıca hastaanın görüşleri ayrı, refakatçinin görüşleri ayrı dwğerlendirilmeliymiş.
Bir de öncesinde hasta ve yakınının rızasını belirten imza gerekiyormuş. O rızalar da dosyalanıyormuş, bürokrasi öyleymiş. Bu nedenle kayıtları kullanamıyormuş.

  • aychovsky  (17.07.17 15:36:02 ~ 15:37:05) 
Ben yine soruya cevap vermeyip caninizi sikiyor olacagim kusura bakmayin ama bu biraz da anketin zorlugundan dolayi. Hastayi ve refakatcisini ayri ayri yakalamak cok zor ve yakalansa bile ciddi bir rastgele olmayan secilim yapmak zorunda kalinacak (ornegin agir hastalar secilemeyecek. Halbuki acil servislerin genel kalite degerlendirmesi icin bu cok ciddi bir kayip cunku acilin en onemli gorevlerinden biri agir hastalari kabul etmek.)

Diger yandan cevap suresinin hizlandirilmasi icin, hasta ve yakinini ayri ayri bulmaya harcanacak zamani baska bir seye ayirmak bana daha mantikli geliyor. Yani hizmet kalitesi hakkinda hasta ile yakinini arasindaki gorus farklarinin bize anlatacagi seylerden feragat edip atiyorum yanlis park ettigi icin acile ulasimi tikayan arac sayisini hesaplamak islem suresini kisaltmak acisindan daha mantikli olabilir. Ben hastanelerdeki sorunlarin daha direkt seyler olabilecegini saniyorum.
  • dunal  (17.07.17 16:13:44 ~ 16:23:43) 
Ne olacak, ben arkadaşıma ileteyim de, arkadaşım projenin yöneticisi değil ve yönteme o karar veremiyor. Sadece anketin nasıl yapılacağına karar verebiliyor.


  • aychovsky  (17.07.17 16:37:57 ~ 16:38:24) 
O anket maalesef patlayacaga benziyor. Kayitlardan geriye donuk degerlendirme almalilar. Acilden cikista poliklinige gelinirse imza isi halledilebilir


  • la noix  (17.07.17 20:31:19) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.