[]

Erkekliğe (!) İlk adım

Biliyorsunuz sünneti bir cok kisi boyle tanimliyor. Bu dilin yanlisligina odaklanirsak, nasıl tanımlayabiliriz? Yani bu sekilde tanimlayan birine seksist mi demeliyiz, ataerkil mi nebileyim cinsiyetci mi? Şu an kafam o kadar yorgun ki kelimelerimi toparlayamıyorum, bir el atsanız ne hora geçecek.




 
Vegas, yok işte, tamamen sünnet tanimlamak icin kullanilmis bir yerde, konu tam olarak sünnet yani. Senin dedigin anlamda olsa sıkıntı yok.


  • physcos physcos  (11.07.17 22:34:00) 
cinsiyetçi diyebilirsin. çünkü erkek yüceltiliyor.


  • omonia  (11.07.17 22:37:01) 
Çocuk bedenine kazınan acı ve sembol, onun erkeklik cemaatine kabulünü müjdeliyor. Bu noktada bedene zarar verme, topluluğun Yasasını sembolik olarak öğretme, çocuğu Yasa altında sınırları belirli bir yola sokma gibi açıklamalar yapılabilir. Ancak ataerkillik ve cinsiyetçilik tanımları şimdilik yetersiz. Çünkü anlamamız gereken "çocuğa kazınan Yasa neyi ima ediyor", "erkeklik cemaatinin toplumdaki konumu ne", "kabul edilmeyi reddetme ya da bu cemaatten ayrılma hangi sosyal yaptırımlara maruz kalır" gibi sorular.

Bu soruların cevabı Türkiye'de az çok belli. Çocuk sünnet ritüeli aracılığıyla ayrıcalıklı bir topluluğa kabul ediliyor. Bu ayrıcalık, erkeklik Yasası aracılığıyla, toplumsal yaşamın her anında tekrar tekrar hatırlatılıyor. Çocuğun "erkek olduktan" sonra bu ayrıcalıktan vazgeçmesi de "mürtet"in kaderine uğramasına yol açıyor.

İşte bu sebeplerden dolayı cinsiyetçi ve ataerkil bir sözce.
  • protector  (11.07.17 22:38:28) 
Bence açıkça cinsiyetçi. Erkekliğe ilk adım demek, sünnet olmadan önce erkek değildin, sünnet olunca erkek oldun demek. Erkek olan birine sen erkek değilsin iması yapmak doğrudan cinsiyet konusu kapsamında. İlle işin içinde kadın olmasına gerek yok.


  • dissendium  (11.07.17 22:51:07) 
Kesinlikle cinsiyetçidir yukarıda da belirtildiği gibi.

Ayrıca erkekliğe adım atmak değildir aksine erkeğin erkekliğinin bir kısmının elinden alınmasıdır. Sünnetin zararları üzerine internette milyon tane kaynak var, 2-3 tane "yararı" olduğu için 1000 tane zarara katlanmak doğru değildir.

Sünnet olmayın oldurtmayın.
  • faroe adamlari  (11.07.17 23:02:11) 
@omonia "erkeğin yüceltilmesi" esas olay değil. kızlar adet görmeye başladığında da aynı bakış var.


  • celeron 300a  (11.07.17 23:30:39) 
müslüman bir erkek çocuğu için sünnet erkekliğe ilk adımlardan biridir evet. sünnet, bıyıkların terlemesi, elinin ekmek tutması, baba olması vs. gibi. tek adım değildir yani. kadınlarda da benzer evreler var.
yorumlardan anlıyoruz ki gelecek nesiller bildiğin sünnetsiz olacak... allah ıslah etsin.

  • fyodor fyodorovic  (11.07.17 23:45:49) 
Sunnet olmazsa yeterince erkek olamadi diyecekler. Bu nedenle cinsiyetci. Bir de zararli bir sey olsaydi zamanla kaybolurdu. Cuku sunnetli dogan daha hizli urer sunnetsizler zararindan dolayi cogalamayip kaybolurdu. Ama oyle bir sey olmamis. Demek ki kestirmeye gerek yok.


  • Traveller  (11.07.17 23:59:43) 
Adi üstünde 'sunnet' ama bircok farzdan bihaber muslimler bunu bos gecmez asla.
Dinden bagimsiz olarak, sekilci, muhafazakar zihniyetin bir ritueline donusmus durumda.
Muslumanligin alameti degil zira yahudilerde de var.
Anxak sunnet olmayan sahis hayati boyunca pek cok sorun yasayabilecektir. Ozellikle de evlilik surecinde.
Tabii ki cinsiyetci ve sexist bir sey bu. Pipisi olani yuceltmek hastalikli bir toplumsal psikoloji.
  • runagain  (12.07.17 00:01:16) 
Çocuğu o acıya kolay ikna için erkekliğe ilk adım denir.
Bu durum üzerinden de cinsiyetçilik yorumları yapılabilir ama doğru olmaz. Erkeklik ve acıya dayanıklılık tüm dünyada birlikte anılagelmiştir.

  • 3/3  (12.07.17 00:12:18) 
kendi nazarımda böyle bir yaklaşımda bulunmam. kendi çocuğum olursa da sünnet edilmesine izin vermem.


  • rain when i die  (12.07.17 00:16:48) 
Acıya dayanması için çocuğa verilen gaz sadece.


  • arnold schwarzeneger  (12.07.17 10:03:28) 
arnold schwarzeneger +1

arkadaşa katılıyorum. çok da abartmamak lazım.
  • srdr  (12.07.17 10:38:13) 
Sünnet ve sünnet düğünleri bu ülkedeki en iğrenç ve bayağı şeylerden birisi. Bir et parçası dinen zorunlu olmadığı halde(Yahudi; Arap kökenli) niçin kesilir. Bu olay niçin yüceltilir ve bunun için insanlar düğün yapar, altın takar, göbek atar anlayabilmiş değilim. Kendimi bütün gelenek ve toplum kabullerinden soyutlayıp olaya uzaktan bakıyorum ve o kadar aptalca ve saçma bir uygulama ki. Böyle bakmasaydım ben de gelenek, din diye kabul edebilirdim.

Sünnet düğünleri toplumdaki aterkilliği ve eril tahhakkümü yüceltme, kutsama töreni. Sonra niye taciz ve tecavüz oluyor, erkekler kadını neden hor görüyor, cinsiyetçi bakıyor diye tartışıyoruz. Sen çocuğa küçüklükten erkekliğin yüce, üstün bir durum olduğunu aşılıyorsun, Pipisi kesildiği için herkes onu yüceltiyor, etrafında dört dönüyor, insanlar onun şerefine oynuyor.

Benim bu törenlerde en acıdığım kişiler ise süslenip, giyinip, kuşanıp göbek atan kadınlar. Hepsi birer zavallı ve ezilmeye mahkum. Kendileri ataerkilliğin kutsanmasını normalleştiriyorlar, bunun bir parçası oluyorlar. Türk kadınlarının çoğu bu zavallılar grubuna giriyor. Sünnet düğünü yapan bunu yüceltenler bana göre varoş ve eğitimsiz.
  • tahin pekmez yoğurt  (12.07.17 15:52:07) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.