[]

Acil durumlarda bir grup insanın yönetim ve iletişim sorunlarını çözmesi

Acil bir durum nedeniyle kendi başına karar verip hareket etmek zorunda olan ve birbirini tanımayan bir grup insan düşünelim. Bu grubun problemi çözene veya yardıma ulaşana dek geçecek sürede kendi içinde bir liderliğe ve iletişim biçimine ihtiyacı olacaktır. Normal şartlarda sesi çok çıkan veya baskın karakterli kişiler kontrolü ele alabilir bu da bazen iyi bazen de felaket olabilir. Görüş ayrılıkları, kavgalar da bazı kişileri veya grubun tümünü tehlikeye atabilir.

Soru şu: Bu tür durumlarda grubun nasıl lider (ve yardımcı görevliler) seçeceği, çatışmaya düşmeden nasıl iletişim kuracağıyla ilgili basit bir prosedür önerisi veya bu konuda araştırma vs. var mıdır?

* Prosedür olsa bile herkes bilmeyeceği için işe yaramayacağı iddia edilebilir ama eğer basit bir yöntem ortaya konur ve çeşitli eğitim kanallarında yer verilir, bilinirliği artarsa (örn. suni solunum gibi), gruptaki 1-2 kişinin bilmesi bile yeterli olur, çünkü bağımsız bir kaynakça tasarlanmış adil bir yöntemi herkes tercih edecektir.

 
Grubu seçen kişinin ataması lazım.
Dağa çıkan tim gibi, tim komutanı, tim k. yrd., dürbünlü silah sorumlusu, makineli s.s., sıhhiye, vb. gibi.

  • deadwampir  (08.07.17 16:12:59 ~ 16:13:14) 
Harika bir fikir mikro ! Bu eğitim sosoyolojik olarak da çok büyük dönüşümlere neden olabilir toplumda. Yönetici olmaya aday kişilerin sahip olması gereken nitelikleri belirlemede, bunların temel kriter haline gelip öğrenilmesinde çok işine yarar ilerde toplumun. Aklına sağlık ! :)))


  • olivia  (08.07.17 16:19:02) 
Lider kendini seçer zaten. Kadroyu işe yarar tipten yaramaza doğru seçer. Basit görev dagilimi yapar. Aradan is yapan 1 2 kisi anca cikar zaten.

Kizilay ilk yardım eğitimi veriyor. Isteyen gidip öğrenebilir. Beni şirket yolluyor çok memnunum aldığım bilgilerden. Orda da kriz yönetimi bilgileri alıyoruz
  • hasmetizm 2046  (08.07.17 17:06:29) 
öncelikle sorun çok güzel. herkesin düşünmesi lazım bu konuyu.


  • sik kullanilanlar  (08.07.17 17:12:02) 
Lidersiz bir yöntem şöyle olabilir.

Öncelikle, Rastgele yahut gönüllülük usülü prosedürü takip edecek biri seçilir.

1. Gruptaki bireyler kısaca yeterliliklerini anlatırlar.
2. Yapılması gereken işler brainstorming yolu ile ortaya konur, üstünde uzlaşılır.
3. Herkes yeterlilikleri ölçüsünde yapılacak işlerden pay alır, çalışabileceği kişilerle alt takımlar oluşturur.

Bu tip bir yapının dezavantajı bazılarının kolayca sorumluluktan kaçıp az iş yüklenmesi ve gruptan alınabilecek verimin düşmesi olabilir.

Torrent download sistemi gibi peer to peer bir yapı.

Peer to peer işleyen sistemler örn. bitcoin blockchain gibi sistemleri incelemeni tavsiye ederim.
  • iron  (08.07.17 17:40:33) 
@Trollziya, @hasmetizm
Yetkinliğe bakılır-niteliği olanlar görev alsın, lider işe yarar olanları seçer: Hepsi güzel dilekler tabi, tabiki bir işi en iyi yapacak olan kişi üstlensin, ama kim karar verecek, neden o karar verecek, neye göre? Kişiler rastgele biraraya gelmiş, bir geçmişleri yok. Benim bildiğim kadarıyla mevcut yönetim-kriz eğitimleri hep yöneticilerin baştan mevcut olduğunu varsayıyor. Ben öyle durumlardan zaten bahsetmiyorum.

Fikir vermek için kendi aklıma gelenleri yazayım:
Her şeyden önce aynı anda konuşmak, birinin sözünü kesmek yasak olmalı, önce bir sözcü seçilmeli ve tek görevi konuşmak isteyenlere söz sırası vermek ve bu yasağı korumak olmalı. Yani birincil problem olarak gördüğüm, -adil- iletişim problemi çözülmeli ki grup nitelikli insanların ve iyi fikirlerin farkına varabilsin, ayrıca güven oluşsun. Sözcünün seçimi zor değil çünkü yönetim anlamında yetkisi olmayacak.
  • mikro patlama  (08.07.17 17:47:30) 
abi zombie istilası olacak da, grup olarak mahsur kalacağız da, senin dediklerin lazım olacak. gezi zamanı katıldıysan eğer, rastgele oluşan grup olarak nasıl davranıldığını görmüşsündür. kaza yapan arabadan yaralı çıkarmaya çalışan bi dünya cahil yerine; dinleyen, muhtaç ve uyumlu insanlar olacaktır genel olarak. savaş çıkmadığı sürece sanmıyorum pek lazım olacağını artık böyle bi birlikteliğin.
afetlerde (yangın deprem vb) bilgisiziz, genel olarak birinin bize yol göstermesini beklememiz lazım.
trafik/iş/ev vb kazalarda bilgisiziz, profesyonel yardım (112) almamız lazım, ama bu olay her an çevremizde olabilecek bişey afete göre. ilk yardım eğitimi bu yüzden çok faydalı. bi hemlik (heimlich) manevrası ile hayat kurtarabilirsiniz, kalp masajının, suni solunumun aslında çok basit olduğunu öğrenebilirsiniz. ha iş o raddeye geldiğinde yapamayabilir insan heyecandan korkundan vs.
  • hasmetizm 2046  (09.07.17 22:13:05) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.