[]

yurtdışından bitki getirtme ve yurtdışına gönderme hakkında

Selamlar,
Bilimsel bir çalışma için az miktarda 5 adet kadar (hepsi küçük bir sırt çantasının yarısı kadar bile değil) bir bitki türünü ülkeye getirmek, bir süre sonra aynı bitkiyi analiz için tekrar geldiği yere göndermemiz gerekebilir. Türkiye'de de bulunan bir tür ama yurtdışı meslektaşım ile işbirliği anlamında böylesi daha uygun olacak bizim için. Bu işler hakkında yasal izin vs. bilgisi olan varsa yorumlarını alabilir miyim? Bir de ben yolcu olarak yanımda getirmek istesem, gümrükte de deklare etsem, kesin almazlar mı yoksa kontrol vergi vs işlerini havaalanında halledebilir miyiz? Açıkçası nereye kime başvurulmalı bunu bilmediğim için havaalanında halletme seçeneğine daha yatkınım. ya da UPS'e DLH'e filan gidip parasını versem bu izin işlerini halledebilirler mi?
Yasalara uygun olmak şartıyla ve en pratik nasıl olur? Tarımsal sağlık vs kritik amaçlı değil.
Teşekkürler.

 
ben avrupa türkiye arası uçakta hatta elinde fidan taşıyan adam gördüm. mesela amsterdam havaalanında da lale soğanı satılıyor. demek ki oluyor. ama ben olsam ithalat vs işine girip ups dhl i dahil etmezdim. inanılmaz fiyatlar çıkabilir. ayrıca izin meselesi zaman alabilir. en kolayı kendin alıp götürmek.

izin konusunda bilgim yok.
  • sttc  (06.07.17 19:32:15) 
Bununla ilgili en iyi bilgiyi Gümrük Bakanlığı verir, bence arayın sorun. Ülkeye sokmaktan ziyade çıkarmak daha zor olabilir. Tabii bu bitkinin türüne göre değişebilir. Örneğin endemik türler direkt problem çıkarıyor. Bence durumu Gümrük Bakanlığına bildirip bir izin yazısı alırsanız iş çözülür, stres yaşamamış olursunuz. Biz insan örneklerini etik kurul raporu ve (yanlış hatırlamıyorsam) ilgili ülkenin ilgili kurumunun izniyle çıkarmıştık. Bence bu ilgili kurul Türkiye'de Gümrük Bakanlığıdır.


  • evrim halkasi  (06.07.17 19:38:15) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.