[]

big bang ile ilgili birkaç soru

şimdi evren sürekli genişliyorsa bunun çıkış noktası olmalı falan diye söylemişler ve bu kuramı oluşturmuşlar. tamam kabul ettim. peki bu patlamada oluşan cisimler (göktaşı,yıldız vs vs) uzaya nasıl dağıldı? yani sonuçta kütlesiz ışık bile belli bir hızla hareket ediyor. ee evren 13-14 milyar yaşında. bu kadar cisim bu hızlar ile nasıl dağıldı evrene? patlamayı silahtan çıkan mermi gibi değil de balon eğilmesi gibi mi düşünmeliyim? peki öyleyse şimdi neden böyle bükülmeler olmuyor?




 
evren önce küçük bi şeyken var olan yıldızlar vs. mutlaka vardı. bu patladı, küçük olan yere dağıldı. sonra yenileri doğdu o küçük yerde. sonra onlar da patladı dağıldı. sonra yenileri doğdu. sonra onlar da patladı.. böyle gitti.

yani aslında ortadan her şey geniş evrene yüksek hızlarla dağılmadı. evren büyürken onlar zaten en küçüklüğünden itibaren vardı. hani sadece evren bir büyüdü, onlar da kenara bi adım attı. sonra o büyüdü, onlar bi adım daha attı diye düşünsek daha doğru olur.

yani birlikte büyümüşler diyebiliriz.

e: aklıma gelen bir soruydu önceden, bir fizikçiden aldığım cevaptır.
  • mehmed resad  (06.07.17 10:37:49) 
tatmin olmadım. ayrıca big bang tek noktadan tüm evrenin oluştuğunu savunur. yani küçük patlamalar değil. ayrıca en uzak galaksi 30 milyar ışık yılı uzakta. ama evren 13 milyar yaşında. nasıl oluyor? genişlemeden dolayı mı?


  • plastic_angel  (06.07.17 11:09:27) 
Işık yılı zaman değil mesafe birimi.


  • angelus  (06.07.17 11:11:20) 
haklısın @angelus


  • plastic_angel  (06.07.17 11:14:49) 
öncelikle patlamayı yıldız çıkan birşey olarak düşünmemelisin... Önce onu bir düzelt, gerisi kendiliğinden düzelecek...


  • babilbaligi  (06.07.17 11:15:32) 
Bir de senin kafanı karıştıran şey, teorinin isminin Büyük Patlama olması. Normalde patlayan etrafa saçılan bir şey yok, Büyük Patlama dediğimiz şey evrenin bir noktadan genişlemeye başlayıp bugünkü halini alması sadece. Patlama olayları uzaya saçılan maddeler çok sonra, milyarlarca yıl sonra olan şeyler. Büyük patlamada sadece atom çekirdekleri oluşuyor.


  • angelus  (06.07.17 11:18:35) 
tekrar ediyorum: uzayda alınabilecek max hız belirli değil mi? benim sorum bu kadar genişleme ve cisimlerin dağılması 13 milyar yılda nasıl bu denli büyük olabilmiş. fiziksel bir hızdan mı yoksa bükülmeden mi bahsetmeliyiz?

bu videodaki deney eksik. yörüngeye giren cisimlerinde de birbirine uyguladıkları çekim ve merkezkaç kuvvetleri hesaba katılmamış.
  • plastic_angel  (06.07.17 11:23:03) 
wiki böyle yazmıyor ama


  • plastic_angel  (06.07.17 11:25:08) 
Sen bizim kabul ettiğimiz fizik kurallarıyla değerlendirmeye çalışıyorsun. Evrenin Genişlemesi dediğimiz olgu, esasında evreni oluşturan, ya da büyük bir bölümünü oluşturan Karanlık Enerji dediğimiz (Karanlık Madde değil) maddenin genişlemesi aslında, Karanlık Enerji de bizim kabul ettiğimiz fizik kurallarının dışında hareket eden bir madde.


  • angelus  (06.07.17 11:33:18) 
oyun hamurundan bir top yap. sonra o topu yay, lahmacun gibi cekerek uzat. hamur top halindeyken birbirine yakin noktalar, topu esnetip lahmacun haline getirdiginde birbirlerinden uzaklasmis oldular ya. onun gibi.


  • disq  (06.07.17 17:19:23) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.