[]

Fitness, Yağ yakımı vs. Hakkında Merak Ettikleriniz

Bu konularda aklınıza takılan sorular var mı?
Çok spesifik, kişisel şeyler değil de, daha çok genel konular.

Nasıl karın kası yaparım?
Nasıl kollarımı büyütürüm?

Bu gibi sorular.

Bir Instagram hesabım var. Ara ara fitness, beslenme vs. konularda küçük ipuçları paylaşıyorum. İnsanların genelde neyi merak ettiğini öğrenmek istiyorum.

Teşekkürler.

Ek: Instagram adresim de şu; www.instagram.com

 
Bence buradaki en genel soru, fitness'a ilk başlandığında nası bi program takip edileceği. Ardından spordan önce ve sonra yenilmesi gerekenler. Bir de yeni başlayan herkesin atladığı ısınma-soğuma konusuna değinilse iyi olur.


  • manuel mandalina  (06.07.17 09:20:23) 
herkesin doğru bildiği yanlış bilgiler konusunda hala herkes farklı söylüyor mesela, benim aklıma onlar takılıyor.


  • piremses  (06.07.17 09:27:06) 
yağ yakmak için kardiyo mu fitness mı yoksa ikisi birlikte mi? ikisi birlikteyse nasıl bir kombinasyon uygulanmalı, haftalık program nasıl olmalı? günlük programa başlamadan önce kardiyo mu fitness mı yapılmalı?

ben spora başlamadan önce bunları çok araştırdım ama çok tatmin edici, net şeyler bulamadım; bence bi açık var bu konuda. şu hareketi yapın şu hareket şu bölgeyi geliştirir gibi basit ve bulması kolay önerilerdense(çünkü herkes yapıyor bunu) daha fundemantal şeyleri önerirsen fark yaratırsın.
  • Bruce  (06.07.17 09:27:43 ~ 09:31:39) 
piremses, genelde farklı görüşler olan konular genel mevzular oluyor zaten. Mesela en çok hangi konular kafanı karıştırır? Örnek verir misin?


  • arnold schwarzeneger  (06.07.17 09:29:51) 
@bruce benim aklımdan geçenleri yazmış.

yağ yakmak için kimisi kardiyo diyor, kimisi ağırlık diyor. belki ikisi de yaktırıyor ama vücuda (görüntü olarak değil) etkileri farklı. belki devamlılık ve güçlenme açısından biri daha iyi vs. bu gibi şeyler.
  • piremses  (06.07.17 09:36:12) 
aklıma gelen başka bişey:
hem yağ yakıp hem de kas yapmak için ayrı program mı yapmak lazım? önce yağ yakma işini bitirip sonra kas inşasına mı başlanmalı yoksa bir arada olur mu?

  • Bruce  (06.07.17 09:48:37) 
Meleba. Ben 4 kilo doğup ondan sonra düzenli kilo alan, - ergenlikte her sene 10 kilo filan :) - kendini bildi bileli sarkık karınlı patlıcan kollu bir teyzemizim. 24 yaşındayım, 95 kilo ile spor ve diyete başladım 33. Gündeyim. 5 kilo verdim. İnanılmaz jöle kıvamlı yumuşak bir derim var asdfgh elbette kilo verdikçe sarkıcam ama bunu nasıl en aza indiririm? En azından rahatsız edici görünmese yeter benim için. Angelus abi toparlayaman dedi :') illa ameliyatla mı toparlicaz? Nasıl olucak? Atıyorum 80-70 gibi bir yerlere inince deli gibi sarkan bölgeleri çalıştırsam sporda, olmayacak mı yine :')


  • apartman teyze  (06.07.17 09:52:35) 
Arkadaşlar, cevaplarınız faydalı oluyor. Silmeyin, daha sonra parça parça o konularda gönderiler hazırlayacağım.


  • arnold schwarzeneger  (06.07.17 09:55:06) 
Evde, küçük bir odada yapılabilecek en mantıklı kardiyo ve ağırlık egzersizleri nelerdir?

Mesela eliptik + şu sırayla şu miktarda şu ağırlık egzersizleri. (gerekli aletleri de belirterek)
  • soft  (06.07.17 09:57:03) 
1) kardiyo ağırlık çalışmadan önce mi yapılmalı sonra mı? yoksa farklı günlerde mi?

2) kardiyoda mesafe ve tempoyu nasıl ayarlamalıyız? yağ yakımı için yüksek tempo kısa mesafe mi? orta tempo uzun mesafe mi? alete göre yakılan kaloriler hemen hemen aynı oluyor ama bence gerçekte aynı değidlir.

3) kardiyo boş mideyle mi yapılmalı? kahvaltı ettik ne kadar sonra yapılmalı? her gün yapılabilir mi?

4) kürek, eliptik bisiklet, koşu bandı, bisiklet vb şeyleri değişip değişip kardiyo mu yapmak daha verimli, yoksa bir alette tempoyu mesafeyi sürekli takip edip güncelleyerek o alette devam etmek mi?

5) beslenme konusunda da kas yapmak isteyenlerin ve yağ oranını azaltmak isteyenlerin ayrı ayrı besin oranlarını görüyorum hep (% bilmem kaç protein yüzde bilmem kaç yağ bilmem ne kadar karbonhidrat gibi). sadece yüzde belirtilen şeylerde bir miktar yok. yediklerinin (tamamen kıçımdan sallayacam sayıları) % 60ı protein olsun diyor. ben hayvan gibi acıkıyorum özellikle 20 gündür falan ağır kardiyo yaptığım için. dolayısıyla hayvan gibi de yiyorum. miktar önemli değil de oranlar önemliymiş gibi anlıyorum okuduklarımdan. saçma geliyor (bir bilgim yok sadece içgüdüsel olarak saçma geliyor) sonr miktar belirtenleri deniyorum sürekli aç gezmek zorunda kalıyorum. ben 15km koşu yapıyorum haftanın 4 günü 3 gün de kürek çekiyorum. aynı zamanda düşük ağırlıklarla da çalışıyorum kardiyo gibi. deli gibi aç kalıyorum o minnacık miktarlarla doymaya çalışırsam. misal yiyeceğiniz protein bir öğünde avuç içini geçmesin diyor. avuç içim yaklaşık 150 gr tavuk göğsü ediyor. 150 gr tavuk göğsünü ben aperatif olarak bile küçümserim. bir müddet deniyorum bu miktarları, başlarda bir müddet kilo verir gibi oluyorum. sonra kilo verme duruyor. sonra aç gezmemden dolayı kardiyoya, ağırlığa doğru düzgün enerjim kalmıyor. performansım yerlerde. 10km koşamadan yeter diyip iniyorum. bu beslenme işini hayatım boyunca oturtamayacağım galiba.

6) ağırlık çalışırken kaslarını geliştirmek için sürekli ağırlıklarını arttır diyorlar bana. ben aslında çok bir bok bilerek ağırlık çalışmıyorum. yani hareketleri falan en ince detayına kadar öğrenip düzgün yapıyorum güzel bir programım var fakat eğer hareketi bir ağırlıkla düzgün yapamıyorsam o ağırlığa geçmiyorum bir altındaki ağırlıkta kalıyorum. misal arkadaşım 18 kg ile ayakta arm curl yapıyor. 10 tekrar yapacaksa bunun 4 tanesi falan momentumla oluyor. belini sallayarak oluyor. ben 12 kgla yapıyorum. momentumdan faydalanmadan, belimi sallamadan anca bu ağırlıkla 10x4 oluyor. 14 kg olsa yapamıyorum. dolayısıyla 14 kg'a geçmiyoum. yanlış mı yapıyorum? bilemedim.

şimdilik bu konular geldi aklıma. instagram adresinizi de paylaşırsanız
takip etmek isterim.

bu arada alakalı mı bilmiyorum yaş 32. köprücük kemiği 30 yaşında paramparça ettikten sonra spora başladım. şu anda yaklaşık 10 tane vida ve bir çelik plaka duruyor hala köprücük kemiğimde. üstüne bar falan koymadığım sürece hiç sorun çıkarmıyor. kaslar vs iyileşti. ama vidaların üzerine bar vs gibi ağrılık geldğinde dayanılmaz bir acı var o yüzden barı köprücük kemiğime alacağım hareketleri yapamıyorum.
  • levpontryagin  (06.07.17 10:05:30 ~ 10:08:53) 
@levpontryagin, Instagram adresim şu;

www.instagram.com

Hatta 2. sorunun cevabı da;

www.instagram.com

Detaylı liste için teşekkürler.
  • arnold schwarzeneger  (06.07.17 10:12:09) 
Bir ekonomi proseförü ekonomide doğru bilinen yanlışlar diye seminer vermişti.
Bunun gibi doğru bildigimiz ama yanlış olan şeyleri paylaşırsan sanki "aa bu böyleymiş diye daha çok takip edilip, paylaşılabilir."

Hatta sen ve angelus burada bu işlerde kompedansınız, istanbul'da mısınız bilemiyorum ama bu startpcu girişimci tayfanın yaptığı gibi bir starbucks buluşması hatta sayı ileride artarsa workington'dan falan ücretsiz yer ayarlanıp bir soru cevap etkinliği yapabilirseniz katılan olur sanki.

1- crossfit'e başlayacagım bir çok kişi çok tehlikeli falan demekte. Sizin görüşünüz nedir?
2-diyet yaparken aç kalınmaması aç kalırsak vucudun şaşıp yag depolomaya başladığı söyleniyor bu doğru mu?
3- Badem fındık ceviz vb kuruyemiş tüketin deniliyor, ee tamam ama bazıları da bunları yerseniz diyetiniz bozulur der, bunları ne kadar ve ne sıklıkla tüketmeliyiz? Ya da tüketmeli miyiz?
4- Sırf yürüyüş yaparak kilo verilir mi? Tabiki de diyet te bir yandan devam edecek.
  • liberal  (06.07.17 10:51:51) 
*yag yakilan nabiz araligi, aerobik solunum, max. nabiz, endurans icin nerde antrenman yapilir vs.

*yeterli proteini alamiyorum, onun yerine toz icsem bir sey olur mu konusu

*bacak inceltmek, kol inceltmek gibi bolgesel incelme isleri

*evde spor yapsam olur mu konusu
  • jimicik  (06.07.17 11:03:32) 
sakatlanma sonrası güçlendirme antremanları da olabilir mesela.


  • argent dawn  (06.07.17 11:33:39) 
@arnold,

paylaşımların için tebrik eder teşekkürlerimi ve saygılarımı iletirim.

instagram yağ yakımı ile yazdıklarında "Ya çok yavaş ol ya da çok hızlı" diyorsun ya; burdaki yavaş ve hızlıdan kasıt nedir birim olarak? 77 kg 32 yaş erkek için?

Bir de yürüme bandı ve eliptik bu açıdan bir fark yaratır mı, dizlerim için yürüme bandı çok kullanmamaya gayret ediyorum da?

teşekkürler
  • schwannoma  (06.07.17 12:56:22) 
@schwannoma,

Hızlı, interval çalışmalarına denk geliyor. Onu da nabzının maksimalin %60-85'i aralığında indirip çıkararak yapabilirsin mesela. Ya da daha "göz kararı" olsun dersen 5dk jog atıp, sonra 1 dk. yürüme - 1 dk. ciğerin patlarcasına koşma şeklinde 7-8 set koşar, sonra da 5 dk. soğuma joguyla da bitirirsin.

Yavaş da, rahatça konuşabileceğin bir tempoyla olabildiğince uzun yürüyüşler. En pratiği bu. Kardiyoda yeniysen ya da çok kilolu/yaşlı isen bunu kullanabilirsin.
  • arnold schwarzeneger  (06.07.17 13:15:59) 
@levpontryagin,

İlk sorunun da cevabını vermeye çalıştım bugün;

www.instagram.com
  • arnold schwarzeneger  (07.07.17 10:10:58) 
manuel mandalina, ısınma-soğuma konusunun tamamı değil ama esneme hakkında bir şey hazırladım;

www.instagram.com

Instagram gönderilerini kısa tutmaya çalışıyorum. Uzun yazıları kimse okumuyor.
  • arnold schwarzeneger  (08.07.17 11:26:37) 
Soru 1: tenis, yüzme, koşu, kürek vs gibi spesifik bir spor dalıyla uğraşanların destekleyici antrenmanları nasıl olmalı acaba?

ben yakın zamanda tenise başladım mesela, ama zayıf olduğum için insanlar "bileklerini güçlendir" diyip duruyor. Bu ne demek, bilek nasıl güçlenir anlamıyorum.

Özet: Tenisin, koşunun, küreğin vs kendisinin pratiğini yaparak değil de güçlenme ve kondisyon açısından destekleyici çalışmaları neler içermelidir?

Soru 2: Kilo verme amacıyla diyet yapan arkadaşlarımın çoğu yürüyüş, yüzme, tenis gibi aktivitelerle destekleseler dahi yağ yerine kas kaybediyorlar. Bu nedendir? Nasıl daha çok yağ yakımı olur, kas kaybı nasıl önlenir?

Çok teşekkürler şimdiden, instagramdan ekleyeceğim sizi. :)
  • sopiro  (08.07.17 11:37:27) 
sopiro, 2. soruya sanırım şu gönderi kısmen cevap veriyor. Yine de diyette kas kaybını minimize etmek ile ilgili de bir gönderi hazırlayayım.

instagram.com

Branşa özel spesifik kuvvetlendirici egzersizler çok geniş bir konu ama daha güçlü bilekler için de bir gönderi yolda :)

Teşekkürler.
  • arnold schwarzeneger  (08.07.17 11:46:57) 
hocam daha önce ifşa yapmış mıydınız :D kimse belirtmemiş de, dedim ben mi kaçırdım.

sizi gördüğüme memnun oldum. saygılar.
  • bir garip melek  (08.07.17 20:48:26) 
tek seferde çekilen barfiks sayısı nasıl arttırılır? şöyle açıklayayım, tek seferde 3-4 tane çektikten sonra tam anlamıyla tamamlayamıyorum hareketi ama 30-60 saniye mola verdikten sonra bir 3-4 tane daha çekebiliyorum, bütün güne yayarsam 30-35 tane falan çok rahat oluyor ama tek seferde 10 bile olmuyor sorum bu.

edit: ayrıca pull up-chin up'ı aynı gün içinde dönüşümlü olarak mı yapayım farklı günlerde mi?
  • proletarier aller lander vereinigt euch  (08.07.17 20:53:13 ~ 20:57:00) 
@apartman teyze, umarım yardımcı olur.

www.instagram.com
  • arnold schwarzeneger  (09.07.17 20:00:29) 
@birdahagelincealinannick, buna niyetim var önümüzdeki dönemde. Öneri için teşekkürler.

Yağ yakımı ile ilgili merak edilen çok şey var gördüğüm kadarıyla. Bununla ilgili bir konu hakkında yazdım bugün;

www.instagram.com
  • arnold schwarzeneger  (10.07.17 10:22:45) 
@jimicik,

Bölgesel yağ yakımı konusu;

www.instagram.com
  • arnold schwarzeneger  (12.07.17 09:53:21) 
Diğer sorular gibi olmayacak ama çok kısa bir konuda ben de fikrinizi sormak istedim.

Bir seti ne zaman sonlandırmalı? Sonlandırmamız gerektiğini nasıl anlarız? Herkesin farklı bir fikri var bu konuda. Sizce doğrusu nedir, neden?
  • hümanist tabutçu  (12.07.17 10:02:04 ~ 10:03:29) 
@hümanist tabutçu,

Başarısızlık noktası denen failure'a ulaşmak hedeflenebilir ama her zaman değil. Bu konularda programlamanın nasıl yapılacağına dair belki bir Youtube videosu hazırlayabilirim. Güzel soru, teşekkürler.
  • arnold schwarzeneger  (12.07.17 10:46:37) 
Linklerde okuduklarım beni umutsuzluğa itti, Emin olmak için yazıyorum.
Kilo problemim yok, tek istediğim hafif geniş omuz, sıkı kol ve bacak. Yeme alışkanlığı kahvaltı ve akşam yemeği, gün arası meyve. Gece film izlersem 1 kase cips,-yoksa nadiren daha büyük kap Mısır patlağı- 1 bardak kola, bir dilim dondurma. Kilom 1-2 kilo oynadığında gece abur cuburu kesince gidiyor.
1 aydır günde 25 dk www.instagram.com linkindeki 5-6 egzersiz bütününü gerektiğinde 2 kg (gülmeyin) dambılla yaptım, yazdıklarına bakarsam çabam boşa, gerçi yüzerken daha az yorulduğumu hissettim, ilgisi var mı bilemem. Yani; illâ salona mı gitmek gerek, bu şekilde de istediğime ulaşamam mı?
  • mslny  (12.07.17 14:51:44) 
mslny, o 2kg dambıl büyümedikçe sadece bir yere kadar ilerlersin. Hedeflediğine çok yakınsan sonuç alabilirsin tabi.


  • arnold schwarzeneger  (12.07.17 16:08:33) 
Zamanla mı dambılı arttırmalıyım yoksa direkt gücüm en son hangisine yetiyor o kiloyu mu alayım?


  • mslny  (12.07.17 16:14:31) 
Verilen tekrar sayısını tamamlayabiliyor ve daha fazlasını yapacak gücü hissediyorsan arttırmalısın.


  • arnold schwarzeneger  (12.07.17 16:16:56) 
aletsiz, evdeki basit aletlerle yapilabilecek egzersizler nelerdir diye sorayim ben de. evde ya da ofiste hareketsiz kalmamak icin kısa sürelerde yapilabilecek pratik egzersizler olsa, bunlarin videolari olsa güzel olur.

bu videolar icin de bir youtube kanali iyi olur bence.
  • eriksatie  (12.07.17 16:19:36 ~ 16:34:42) 
Tamamdır, Çömez sorularımı yanıtladığın için Sağol.


  • mslny  (12.07.17 16:30:47) 
@eriksatie,

Çok aktif olmasa da bir YouTube kanalı mevcut. Daha uzun videoları oraya koyuyorum.

www.youtube.com
  • arnold schwarzeneger  (12.07.17 16:40:54) 
@proletarier aller lander vereinigt euch,

www.instagram.com
  • arnold schwarzeneger  (13.07.17 09:58:45) 
@jimicik,

Protein tozları konusu;

www.instagram.com
  • arnold schwarzeneger  (14.07.17 10:26:40) 
@hümanist tabutçu;

Failure konusu hakkında;

www.instagram.com

Bu konu daha uzun bir video da kaldırır ama.
  • arnold schwarzeneger  (21.07.17 11:17:27) 
@arnold schwarzeneger

Çok teşekkür ederim cevap için :)
  • hümanist tabutçu  (22.07.17 08:56:02) 
@levpontryagin;

Aç karnına kardiyo konusuyla ilgili bir şeyler yazdım.

www.instagram.com
  • arnold schwarzeneger  (24.07.17 11:29:25) 
@manuel mandalina;

Soğuma konusu;

www.instagram.com
  • arnold schwarzeneger  (26.07.17 10:50:49) 
Bu soru da çok genel bir soru olacak, herkese de faydalı olacaktır.

Kas yapma ve yağ yakma konuları için en kritik yanlışları ayrı ayrı yazabilir misiniz? Yani bu ikisi için sonuç alınmasını ciddi anlamda baltalayacak şeyler.
  • hümanist tabutçu  (30.07.17 18:14:37) 
kadınlar ağırlık çalışmalı mı? konulu yazınızdan yola çıkarak:

hiç ağırlık çalışmamış biri nasıl başlayabilir? sırtın alt kısmı çabucak ağrımaya meyilliyse ağırlık çalışmadan önce orayı güçlendirecek bir şeyler mi yapmak lazım? kadınlar ağırlık kaldırmalı konulu çok yazı okudum ama kaç kiloyla başlamak güvenli ama etkilidir, doğru teknik nedir, bunlara da değinebilirseniz çok güzel olur. gittiğim salonda ağırlıklar var ama etrafta yardımcı olacak biri pek yok, ben de yanlış bir şey yapma korkusundan pek yanaşamıyorum.
  • lily briscoe  (30.07.17 18:36:38) 
@humanist tabutçu ve @lily briscoe;

Çok teşekkürler. İkinizin soruları da hakkında biraz konuşmamı gerektirecek konular gibi duruyor. Instagram yerine Youtube videosu olabilir sanırım.

@lily briscoe;

Sorunu cevaplamıyor ama yeni başlamak ile alakalı benim en önem verdiğim konuyu yazdım bu sabah. Belki ilgini çeker;
www.instagram.com
  • arnold schwarzeneger  (01.08.17 10:48:51) 
5 senedir vg yapıyorum. Testo/E kürüne girmeyi düşünüyorum. AI ve pct hakkında uzun zamandır araştırma yapıyorum bu süreci en az zararla atlatmak için.

1) PCT sonrası yeni küre kadar aldığım kas kütlesinin % kaçını korurum.
2) Steroid yasadışı olduğu için doktora "ben steroid kullanıyorum. potansiyel zararlara karşı test yaptırmak istiyorum" desem beni polise şikayet etmesi gibi bi durum söz konusu mu? yoksa gerekli testleri yapar mı sorunsuzca. Kan/hormon tahlillerini yaptırıp doktora incelettirmeden kendimin de değerlendirebileceğini biliyorum ama doktorun steroidde olduğumu bilerek genel kontrol yapması güzel olurdu.
  • oddyseus  (25.09.17 11:23:48) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.