[]

iş görüşmesi sorusu

merhaba,

ben yeni mezun oldum bu sene ve yarın x bir reklam ajansına iş görüşmesine gidiyorum..

2 gün önce görüşmeyi haber vermek için aradıklarında, "yalnız şöyle bir olayımız var; 2 ay staj usulü oluyor bizde, sonrasında da kadrolu olarak devam ediyoruz. askerlik durumunuz nedir?" dedi.. söyleyince de "tamamdır daha çok varmış askerliğe" diye devam ettirdi. saat söylendi gün söylendi falan kapattık telefonu. ben bu ön konuşmadan ne anlamalıyım şimdi?

ben zaten 6'şar aydan 2 tane ücretsiz üniversite stajı yaptım. ve yani cidden iyi yerlerde yaptım.. bunlar bana 2 ay maaş vermeyip, 2 ayın sonunda da numara yapıp "yok olmadı anlaşamadık" diyip, benim oraya yoldu yemekti cebimden çıkarttırıp, enerjimi ve zamanımı sömürüp "hadi eyvallah" mı diyecekler? yoksa ilk 2 ay maaşları elden verip, 2 ayın sonunda beğenirlerse belli bir ücrete yükseltip sigortalı olarak kadroya mı alacaklar?

nedir ne değildir biri aydınlatabilir mi?

EDİT*

gittim görüştüm dün arkadaşlar. anlaşamadık karşılıklı. benden ötürü yani. çünkü deneme süresi falan değilmiş basbaya stajmış 2 ay. yol yemek maaş hiçbi şey de vermiyorlardı. kaldı ki gerçekten cv'mde güçlü gözükecek bir yer olsaydı o 2 aylık süre bana hiç dokunmazdı. ama daha kendilerine hayırları yoktu her açıdan.. ben de istanbul gibi bi şehirde bütün enerjimi ve zamanımı ücretsiz olarak paylaşamayacağımı düzgün bi şekilde belirttim, teşekkürleştik ayrıldık. başka iş görüşmelerine inşallah bakalım :)

 
Şimdi. 2 ay denmesi iş sözleşmelerindeki "deneme süresini" akla getirir ama "staj" diyerek bunu bertaraf etmiş sanki sizinle konuşan kişi. Bu şirketin stajdan ne anladığını bilmek lazım bu sorunun cevabını bulmak için. Muhtemelen cüzi bir ücret ve sigorta girişinizi yapmadan çalıştıracaklar 2 ay boyunca.


  • fengari  (05.07.17 22:18:34) 
hmm.. şirketlerde her işe yeni girişte "2 ay deneme süresi" gibi bi olay mı var peki? cidden bilmiyorum çünkü pot kırmiym orda gidince. staj diyerek evet aklıma soru işareti düşürdü.. lise ve üniversitede staj denince "ehehehe lan para almicaz yani hee" derdik aramızda..

tamam yeni mezunum falan ama maaş almadan 2 ay çalışmak pek hoş değil.. istanbulda yaşıyorum öyle böyle kendimi geçindirmeye çalışıyorum, tutup da 2500 tl beklemiyorum zaten.. ama en azından 2 ay asgari ücret sonrasında da belli bi ücrete sabitleyip allah kerime çalışırım diye düşünüyorum bi 1 sene..

cüzi ücret dediğiniz nedir mesela @fengari?
  • rajaz  (05.07.17 22:22:35) 
ve ayriyetten,

diyelim ki 2 ay maaş vermicez dediler.. ben büyük ihtimal reddederek ordan ayrılırım.. yeni mezunum diye de bi b*k bilmiyo değilim sonuçta. illa katkım olur heralde orda fikren zikren vs.. hem ne bileyim 2 ayın sonunda beni kadrolu yapacaklarını :/
  • rajaz  (05.07.17 22:25:22) 
bunu yapan sirketler gordum. iki ay calistirir(parasiz) ve sonrasinda tamam ya da olmadi diye karar verirler. yol+yemek verirler diye tahmin ediyorum. durumunuzu belirtip en azindan belirli bir ucret talep edebilir ya da bastan kabul etmeyebilirsiniz tabii.


  • fin  (05.07.17 22:29:36) 
Hayır her işe girişte deneme süresi olacak diye bir kural yok, iş sözleşmelerinde esas olan süresiz sözleşmelerdir. Deneme süresinin maaş, sigorta vb bir etkisi yoktur, işverene 2 ay süresince bildirimsiz ve tazminatsız işten çıkarma hakkı sağlar.

Ama dediğim gibi şirket "staj" dediğine göre muhtemelen düşündükleri bu deneme süresi değil, 2 ay sizi sigortasız ve düşük bir ücretle çalıştırıp performansınıza bakacaklar.
Ben reklam sektöründe çalışmadığım için bu "cüzi" nin ne olduğunu bilemiyorum ama her durumda asgarinin altında eleman çalıştırmak yasak, bunu söyleyebilirim.
  • fengari  (05.07.17 22:31:12) 
hmm.. @fengari, ama sigorta yapmayacaklar mesela? illegal olarak asgari altında çalıştırma hakları olmuyor mu o zaman? çünkü devlet kaydına geçmiyorum sigortalı olmadığım için?


  • rajaz  (05.07.17 22:34:16) 
2 ay deneme süresi zaten varken +2 ay daha demesi suphelı bır olay.

lütfen her salatalık diyene tuzla kosmayınız. seçici olun.
  • anonymice  (05.07.17 22:35:06) 
@bazilika, mutlaka zaten aklımda ne varsa üslubuyla sorucam. eğer maaşsızsa sanmıyorum kabul edeyim..

@anonymice, tuzla koşmadım ki? her mülakat bir deneyimdir, acaba staj muhabbeti nedir bi gidip göreyim kafasında olduğum için tamam olur görüşmeye tabi geleyim dedim.. parasız çalışacak pozisyonda artık olmadığımı düşünüyorum zaten.. ve 2 ay deneme sonra 2 ay daha staj gibi bi durum yok sanırım. direkt "2 ay" olayı var. staj mı deneme mi bilemem orasını.
  • rajaz  (05.07.17 22:38:09 ~ 22:39:47) 
2 ay sigorta yapmayacaklar. 2 ay bitince dikileceksin onlerıne '' boyle devam edecegiz (sigortasız+dusuk maas, kabul edersen et etmezsen kapı orada diyecekler.)

köle taciri styla. snoopdog yeah.
  • binder dandet  (05.07.17 22:39:18) 
Resmi olarak stajyer olmayacaksınız. 2 ay deneme süresi istiyorlarsa sözleşme teklif edin 2 ay içinde isterlerse çıkarırlar. Ama 2 ay bedavaya çalıştırma diye bir durum yok. Sözleşme olmayacak sigorta olmayacak e kimse şahitlik de yapmayacak sizin için o yüzden ilerde o paraları alabilmeniz zor olur. Kendini ağırdan sat ya sözleşme ya da ben gidiyorum de. Ama sektörünü bilmiyorum sizin sektörde hep böyleyse iş bulmam zor falansa belki katlanabilirsin.


  • bayc  (05.07.17 22:39:36) 
Staj deyince iş degisiyor. Deneme süresi olsa deneme süresi derlerdi. Deneme süresini sigorta yapmadan geçirme hakki oldugunu dusunen işverenler bile varken staj suresi diyen işverenin ücret verecegini pek düşünmüyorum ben de. Net şekilde ögrenin bu staj döneminin ayrıntılarını. 2 ay ücretsiz sigortasiz calistiracaklar gibi duruyor.


  • aquarium  (05.07.17 22:39:43) 
sözleşme nasıl bir sözleşme önerebilirim ki?

"2 ay sonra devam etmeme hakkınız var fakat bu 2 ay içinde asgari + yol + yemek talep ediyorum."

ya da

"tamam şimdi 2 ay maaş almıyorum fakat 2 ayın sonunda sonuç ne olursa olsun olumlu olumsuz o çalışılan 2 ayın maaşını asgari ücretten talep ediyorum."

gibi bir şey mi? ne diyon len sen demezler mi adama? :D
  • rajaz  (05.07.17 22:42:30 ~ 22:43:48) 
Elbette sigortasız işçi çalıştırmak da yasak, ben o asgari örneğini cüzi maaş için kafanda bir sınır olması açısından söyledim.


  • fengari  (05.07.17 22:44:36) 
2 ay deneme süreli belirsiz iş sözleşmesi deyin onlar anlar. Az çakal değildir onlar. Matbu bir örneği vardır zaten imzalarsınız. İsterlerse sözleşmeye 100 lira maaş yazsınlar her türlü asgari ücreti alırsınız. Yeter ki sözleşme olsun. Bu sözleşme sayesinde sizi iki ay bedava çalıştırma şanslarını ellerinden almış oluyoruz. Olmaz derlerse de kusura bakmayın ben bedava çalışmam deyin kapıyı vurup çıkın. Dışardan konuşması kolay diyeceksiniz ama herkes böyle yapsa bu yavşak işverenler bu haksızlıkları yapamazdı. Atıyorum sizin sektörde böyle bir teamül var 2 ay bedava çalışılıyor. Sektördeki tüm işçiler örgütlenip biz bedavaya çalışmayız dese sizce ne olur?


  • bayc  (05.07.17 22:58:15) 
hocam gelismeleri cok merak ettim,
yarin aksam gelismeleri buradan da paylasir misiniz?

bence sirketi arastirin, linkedin'de calisanlarina falan ulasin belki onlar da ayni yollardan gecmislerdir.

benim de anladigim kadariyla 2 ay deneyecekler sigorta ve maas vermeden, sonrasindan da emin degilim
  • wagner love  (05.07.17 23:23:54) 
paylaşıcam @wagner love, tamamdır :)

yok araştırdım da, kimseye mesaj atıp size nasıl bi tutum sergilendi noldu bitti diye soramam. anında kulaklara gider o ben oraya gitmeden :)

gidip görcez bakalım neler olacak yarın.
  • rajaz  (05.07.17 23:29:34) 
gittim görüştüm dün arkadaşlar. anlaşamadık karşılıklı. benden ötürü yani. çünkü deneme süresi falan değilmiş basbaya stajmış 2 ay. yol yemek maaş hiçbi şey de vermiyorlardı. kaldı ki gerçekten cv'mde güçlü gözükecek bir yer olsaydı o 2 aylık süre bana hiç dokunmazdı. ama daha kendilerine hayırları yoktu her açıdan.. ben de istanbul gibi bi şehirde bütün enerjimi ve zamanımı ücretsiz olarak paylaşamayacağımı düzgün bi şekilde belirttim, teşekkürleştik ayrıldık. başka iş görüşmelerine inşallah bakalım :)


  • rajaz  (07.07.17 14:15:44) 
Hayırlısı olsun, boşver. İlk işlerde bir takım sömürüler olur ama bunlar da hiçbir şey vermeyerek abartmışlar, ben en azından 3-5 bir maaş verirler diye düşünmüştüm, tam köle arıyorlarmış.


  • fengari  (07.07.17 19:14:40) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.