turizm bakanlığına bağlı 3 yıldız ve üstü oteller kanunen isteyemez. istiyorsa tipi beğenmemiştir, bahane yaratmaya çalışıyordur.
belediyeye bağlı otellerde istenebilir, kanunidir.
edit: oteller kanunen kimlerin kaldığını her gece konaklama listesi ile bildirmek zorundadır. bununda çeşitli sebepleri vardır, reşit olmayıp kaçanlar, intihar notu bırakıp ortadan kaybolanlar, asker kaçakları, kanun kaçakları v.b. eskiden biz çarşaf çarşaf kağıt halinde verirdik jandarmaya ben otelciyken. sonra entegre bir sistem kuruldu, emniyete otomatik gidiyordu bilgiler en son. çalıştığım otelde intihar vakası olmuştu örneğin.
ha buyük otellerde kalabalık arasında sormayabilirler, fark etmeyebilirler. sorunsuz girip çıkmışsınızdır. ama bu yasal veya kurallara uygun olduğu anlamına gelmez. güvenlik fark ederse hem ücret tahsil etme hemde evet sizi otelden çıkarma ve hatta polis çağırma yetkisine sahiptir. otel ne bilsin sizin neden odaya kaçak girdiğinizi? ya taciz için girdiyseniz? ya amacınız takip ettiğinizi kişiye soygun gerçekleştirmekse?
0