[]

Suriyeli bir çocuk elinizdeki şeyi almak istese?

Bugün garip bir şey yaşadım. Ne yapacağımı şaşırdım. Bildiğiniz dondum kaldım. Durakta tramvay bekliyordum. Sıcaktan da eriyordum o sırada. Elimde yelpaze vardı, ben serinlemeye çalışırken 6-7 yaşlarında bir kız çocuğu geldi yelpazeye yapıştı, çekmeye başladı. Refleks olarak bırakmadım, napıyosun ya dedim kaldım. Yanında ondan 1-2 yaş küçük bir kız çocuğu daha vardı. Hadi ver diye bakıyordu bana. Korktum da ne bileyim anlamadım. O sırada orta yaşlarda bir adam kızlara bağırdı önce adama bir şeyler söylendiler sonra gittiler.

Bu derece arsızlık gördünüz mü siz? O yelpazeyi alıp ne yapacaklar? Serinlemek için istediklerini düşünmek biraz safça olmayacak mı? Bence senin olacak benim olacak derken parçalayacaklardı. Ya da öylesine oynayacaklardı.

Ben en son metrobüste omzuna koluna bacağına pıt pıt vurup peçete uzatanını görmüştüm. Böyle bir şeyi ilk defa yaşadım. Orada siz olsanız ne yapardınız?

Aileleri artık gidip beğendiğiniz şeyi isteyin kıyamaz verirler diyerek mi yetiştiriyor bu çocukları? Ufacık oyun çocuklarını nasıl bu hale getiriyorlar?

 
Sokak çocuğu işte


  • mevsimler  (03.07.17 21:12:40) 
çok yapıyolar ya. şaşırmadım. vermezsen versene diye söylenmeye başlıyolar. bizim elimizden bira şişesi almaya kalkmışlardı ulan sanki napıcaksa.


  • rayde  (03.07.17 21:14:45) 
Bir arkadaş sağlık bakanlığında tercüman olarak çalışıyordu. Suriyeliler hastanede veya hastaneye gitmeden arayabiliyorlar. Bir tanesi aramış benim hanım hastanede durumunu öğren de beni ara haber ver demiş. Daha bir sürü şey anlattı bunlarla ilgili. Bu Arapların fakiri zengini aşırı sıkıntılı insanlar. Ben arapçacıyım daha bir sürü adiliklerini sayabilirim.
Mesela bir gün otelin birinde bir kuveytli gördüm resepsiyondaki adamla anlaşmaya çalışıyor derdi de uçağına yetişmek . Ben hem bu iletişim sorunu hallettim hem de birkaç şey danıştı yardımcı oldum bir gram teşekkür etmeyi bırak kibirli kibirli baktı defoldu gitti.

Hepsi değil ama çooook büyük bir çoğunluğu adi bunların.
  • Fusha  (03.07.17 21:20:55) 
yeni yeni türemeye başladıklarında bir çocuk okula giderken üst geçitte önüme atlayıp selpak satmaya çalıştı, istemiyorum diyince o zaman tokanı ver demişti. belki kız çocuğu olsa verirdim ama ne alaka yani, nereden aklına geldiyse.

ben bu çocuklardan ne bir şey alıyorum, ne de bir şey veriyorum -sadece arada çikolata filan varsa çantamda veriyorum-. çünkü biz verdikçe onlar daha fazla isteyip, daha yüzsüz olacaklar. böyle yetişen çocukların büyüdüğünde ne olacağını düşünmek bile istemiyorum.
  • yaraticinick  (03.07.17 21:21:30) 
6-7 yaşındaki Suriyeli çocuğu olmadık bir sıfata tabi tut sonra da gel duyuru aç. bence senin şu an yaptığın o çocuğun yaptığını aratır nitelikte.
Bir şeyi hak etmek için Suriyeli olmamak yeterli sanırım.

  • 1adam  (03.07.17 21:48:08 ~ 21:48:46) 
Çocuk henüz küçük olduğu için şöyle bir şey söyleyeyim; insanoğlu ilk doğduğunda bencil, kaba ve saldırgan doğar. Toplum ve aile yaşantısında gördüklerimiz ile bunlar törpülenir ve sosyal bir şekilde yaşamayı öğreniriz. Eğitimsiz kesimlerde ise bu ilkel davranışlar törpülenmediği için devam eder. O şeyi istediği için saldırgan bir tavırla almayı kendine hak görür, ego terbiyesi gelişmemiştir. Büyüyünce de saldırgan tavırlar devam edecektir. Bir de genetik kısmı var, genetiğimiz sosyal davranışları da direkt etkileyen bir şey. Maymunlarda ve primatlarda da bu tarz gözlemler mevcut. Örneğin sosyal statüsü yüksek doğan maymun yavrusu, ortamı değiştirilip başka bir aileye verildiğinde bile yüksek statüye sahip olabiliyor. Yani anne babadan hem davranış hem de genetik olarak ne aldıysa sonuç bu. Her millet için geçerli bu durum. Ortadoğunun ve Avrupanın birbirlerinden farklı olmasının temel sebepleri de bunlar. Olayın seyrini değiştirebilecek tek faktör: Eğitim.


  • neferkitty  (03.07.17 22:35:27 ~ 22:40:38) 
@1adam islam soslu saçma duyarlılığını git başka yerde yap paşam, hadi, madem bu kadar duyarlısın seni alalım Suriye'ye, git oradaki çocuklara yardım eli uzat, din kardeşi değil misiniz? Nerede böyle bir duyuru var altında bitip saçma sapan konuşuyorsun, troll müsün ciddi misin o da belli olmuyor.

@teyze, vermeyin bir şey, her yerde bu şekilde hareket ediyorlar sonra, metrobüste insana yapışıyorlar, dürtmekten öte vuruyorlar.
  • devorgilla the gunslinger  (03.07.17 22:37:26 ~ 22:39:40) 
Yağmurlu günde biri şemsiyemi çekmişti metrobüsteyken. İlk başta vermedim ve karşılıklı çekiştirdik. Çantamda eski, yarı kırık ve küçük şemsiye vardı, onu çıkarıp verdim bir yandan. Onu alınca diğerini bıraktı ama o an o şemsiye olmasa ne kadar ısrar ederdi bilmiyorum. Sanırım çocuklar bu şekilde alıştılar. Bir şey isteyince yapışıyorlar. Kaybedecek bir şeyi yok ki çocuğun. En iyi ihtimalle yapıltığını alır, en kötü ihtimalle artık alışık olduğu bir iki tokadı yer ve bu da koymaz ona. O yüzden sokak çocukları için kötü bir taktik değil, caydırıcı hiçbir mekanizma yok ki.


  • aychovsky  (03.07.17 22:44:16 ~ 22:46:13) 
kafelerde restoranlarda gelip masadaki içecek yiyeceklerden istiyorlar, bazı arkadaşlarım da paylaşıyor bi de ben masaya yaklaşınca telefonumu falan cebime koyuyorum alıp kaçarlar falan diye. elimdeki hiçbi şeyi vermem sanırım


  • nundu  (03.07.17 23:02:37) 
#ülkemdesuriyeliistemiyorum

Elbette arsızlık. Müslüman olsa aile o eğitimi verir de çocuk başkasının olan şeye yapışmaz. Müslüman değil işte. Suriyeli mi değil mi o bile belli değil. Rezilliğin daniskası.
  • yaren  (03.07.17 23:10:46) 
@ devorgilla the gunslinger
sen ne sandın burayı? Senin gibi düşünenlerin toplanma merkezi mi?
ben hataydayım. her gün onlarla içindeyim. yardım konusunda şüphen olmasın. Burada bile yardım istedim ve gönderildi. dağıttım o yardımları sevmediğiniz Suriyeli çocuklara.
din kardeşi değil misiniz? diye de yazmışsın. İsterse mevzu bahis hristiyan ailenin çocuğu da olsa yardım edilir, sevindirilir.
Neyse hayatta kimseye muhtaç olmamaya çalış. bir kez düşersen o zaman anlarsın suriyelilerin durumunu. Buna gecikmiş empati diyebilirsin :)

Bu arada yeri gelmişken yine çocuklara özel kullanılmayan oyuncak vs her şey için iletişime geçebilirsiniz.
  • 1adam  (03.07.17 23:32:32) 
benim geçen sene ufak bir kız su içerken elimden şişeyi çekti, hani vermeyeceğimden değil refleks olarak vermedim. sonra biraz çekiştiripgidince seslenip çağırdım. verdim içim rahat etmedi. sonra bayağı lıkır lıkır içti, yaz günüydü kız susuzluktan ölmüş belli ki.

yine geçen gün metrobüste ufak kızın birisi başka birinden elindeki şişeden su istedi. verince de biraz içip geri verdi. hatta birisi de muhtelemen acıyıp elindeki simitten bir parça uzatınca el işaretiyle istemedi. ama o kadar olgun gibi davrandı ki ister istemez gülümsetti beni. ama çoğunlukla insanlar çok kötü davranıyor. yazık, ufacık çocukların hayatı baştan bitti.
  • doxanikee  (03.07.17 23:33:46 ~ 23:34:49) 
Elimde yiyecek bir sey var da onu almak istiyorsa veririm direkt. Belki gercekten actir diye dusunurum. En kotu ihtimalle ac falan degildir zevk icin almistir o da problem degil beni batirmaz.

Yiyecek degil de yelpaze, tirnak makasi, tornavida, gazoz acacagi gibi seyleri vermem istese de.

Araplardan ve arap kulturunden nefret ederim ama cocuk cocuktur. Cocugun oyle olmasi o ailenin, o kulturun sucu.
Neyse ki bunu soyleyince bana irkci demiyorlar, ortamlarda cekinmeden soyleyebiliyorum arap sevmedigimi. benim gibi arap sevmeyen cok cunku.
  • stavro  (03.07.17 23:43:09) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.